GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Temmuz 2021 Salı 16:22

İzmir Barosu'nun 'erteleme' eleştirisine Adalet Bakanı Gül ne dedi?

İzmir Barosu'nun daha önce 5 kez ertelenen Genel Kurulu 10-11 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilmişti. Olağan Genel Kurul'da seçimlerin 5 kez ertelenmesine her iki aday sert sözlerle tepki gösterirken, AK Parti'nin kongre yapıp İzmir Barosu'nun seçimini gerçekleştirememesi için 'adaletsizlik' yorumu yapılmıştı. Yapılan eleştirilere yanıt veren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, "Nitekim baro seçimi de gerçekleştirildi. Çok şey ertelendi. Artık geride kaldı, demokratik bir biçimde seçim yapılmış oldu. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Barosu tarafından ilk olarak 17-18 Ekim 2020 tarihlerinde yapılacağı açıklanan Olağan Genel Kurul toplantısı, 2 Ekim 2020 tarihinde çıkarılan İçişleri Genelgesi sonrası 'Baro seçimleri, TBB genel kurulu, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklerin 1 Aralık'a kadar yasaklanması' kararı sonrası ertelenmişti.

Bakanlık kararı sonrası İzmir Barosu planladığı Genel Kurulu gerçekleştirilemezken, 28-29 Kasım 2020, 26-27 Aralık 2020, 24-25 Nisan 2021 ve 19- 20 Haziran 2021 tarihlerinde de gerçekleştirdiği tüm başvurular 'pandemi' gerekçesi ile iptal edilmişti.

İzmir Barosu'nun ısrarlı başvurusuna rağmen 'pandemi' gerekçesi ile olağan kongresine izin verilmezken, AK Parti İzmir Teşkilatı ilçe kongrelerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı ile 22 Şubat tarihinde Halkapınar Kapalı Spor Kompleksinde 7'nci olağan il kongresini de gerçekleştirilmişti.

BAŞKAN YÜCEL VE CUMHURİYETÇİ AVUKATLAR GRUBU ADAYI ÇETİN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ…
Toplamda 5 kez 'pandemi' gerekçesi ile iptal edilen Olağan Genel Kurul Toplantısı, 9 ay gecikmeli de olsa 10-11 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirildi. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, SonSöz TV'de katıldığı bir programda, "Eğer siyasi partiler kongrelerini yapabiliyorsa, lebalepler mümkün oluyorsa barolar neden seçim yapılamıyor? Aynı işlem için taraflardan birine onay verir, diğer tarafı engellerseniz; bu pandemi kararı olmaz. Siyasi partiler, yaptı da sendikalar, bizler neden yapamadık? 6 kez başvuran tek baroyuz" ifadelerini kullanırken,  Genel Kurul'da konuşan Cumhuriyetçi Grup Adayı Mustafa Çetin "Maalesef 9 ay sonra genel kurulumuzu yapmak zorunda kaldık. Haksız ve hukuk dışı engellemelere karşı hukukçular olarak hukuk için de çözüm bulmak için sonuna kadar gittik" demişti.

BAKAN'DAN 'HAYIRLI OLSUN' YANITI
Yöneltilen eleştiriler sonrası ise gözler Adalet Bakanlığı'ndan gelecek yanıta çevrilmişti. İzmir Valiliği ziyareti  sonrası basın mensuplarının 'kongrede genel kurulun yapılamaması adaletsizlik' eleştirilerini yanıtlayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Kurul yapıldı değil mi? O konuda hıfzıssıhha gerekçesiyle yapıldı. Mahkemelere de başvurular yapıldı. Nitekim baro seçimi de gerçekleştirildi. Çok şey ertelendi. Artık geride kaldı, demokratik bir biçimde seçim yapılmış oldu. Hayırlı olsun" diye konuştu.