GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Aralık 2020 Salı 10:10

İzmir Barosu Başkanı Yücel'den ilginç benzetme: Bekçi köpeğinin dişlerini sökmek istiyorlar!

Derneklerin ve STK'ların yöneticilerinin görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasını kolaylaştıran yasayı değerlendiren Başkan Özkan Yücel, "Avrupa ülkelerinde STK'lar için, iktidarların toplum açısından denetlenmesini sağlayan bekçi köpeğidir, derler. Bu tür yasalarla, bekçi köpeklerinin dişlerini sökmek, görev yapamaz hale düşürmek istiyorlar" yorumunu yaptı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Derneklerin, sivil toplum kuruluşlarının kısıtlanması ve İçişleri Bakanlığı tarafından yöneticilerinin görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasının kolaylaştırılmasını içeren kanun tasarısı TBMM'de kabul edildi. Bu yasayı değerlendiren İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, "Hedef aynı. Sessiz, tepkisiz, biat eden, sesi çıkmayan bir toplum istiyorlar. Hangi kesim olursa olsun, tümü baskı altına almaya çalışıyorlar. Çoklu baro da bu düşüncenin bir parçasıydı" dedi.

YARDIM KAMPYANYALARI BİLE ENGELLENECEK
Bu yasanın son derece tehlikeli olduğunun altını çizen İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemizde bu yasayla STK'ların, meslek odalarının, derneklerin sesini iyice kısmak istiyorlar. Oysa Avrupa ülkelerinde STK'lar çok önemlidir. Avrupa ülkelerinde STK'lar, iktidarların toplum açısından denetlenmesini sağlayan bekçi köpeğidir, derler. STK'lar, Avrupa'da, bir hata varsa, eksiklik varsa, onu söyleyen, korkusuzca hareket eden örgütlerdir. Bizim ülkemizde iktidar eleştirilmekten hiç hoşlanmıyor. Dolayısıyla bekçi köpeğinin dişlerini sökmeye, görev yapamaz hale getirmeye çalışıyorlar. Bu yasa çıktıktan sonra, örneğin, MS hastaları için yapılan yardım kampanyalarını bile engelleyecekler. Bir tarafta devlet, ben MS hastalarının ilaçlarını karşılamıyor, STK'lar bu görevi üstleniyor ve birileri bundan rahatsız oluyor. Neden? STK, iktidarın yapamadığını ortaya çıkardı. Amaç, bekçi köpeğinin dişlerini sökmek, onu görev yapamaz hale getirmek."

KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ
Başkan Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çoklu baro da bunun bir parçasıydı. Hakimiyet altına alamadıkları, sessizleştiremedikleri barolara alternatif barolar yaratmak istediler. Hem STK, hem meslek örgütleri her türlü baskıdan, etkiden uzak biçimde bağımsız bir şekilde görevlerini yerine getirmek zorundadır. Buna engel olunması, hiçbir şekilde kabul edilemez."