GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Kasım 2022 Cuma 08:42

İZENERJİ’de TİS süreci başlıyor… Madde madde işçilerin talepleri!

İZENERJİ’de çalışan 10 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yakın zamanda başlayacakken işçiler tarafından hazırlanan taslak sözleşmede günlük ücretlere ve sosyal yardımlara yüzde 100 zam talep edildi. Ayrıca sözleşmede kırk yaş üstü kadın işçilere yılda bir kez olmak üzere mamografi ve ve kadın işçilere aylık 100 lira hijyenik sağlık kiti yardımı yapılması da yer aldı. Ayrıca sözleşmede güvenlik görevlisi Hülya Onaylı’nın ölümünden sonra gündemde yer tutan güvenlik görevlilerinin tuvalet ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik maddede de taslak sözleşmede yer aldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZENERJİ’de yakın zamanda başlayacak olan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi yeni taslak sözleşme hazırlandı.

İşçilerin üyesi olduğu DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şube’nin Büyükşehir’in farklı birimlerinde çalışan işçiler yaptığı toplantılar sonucunda şekillenen ve temsilciler kurulunda son şekli verilen taslak sözleşme sendika yönetimi tarafından İZENERJİ bürokratlarına ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) yöneticilerine teslim edildi.

İZENERJİ bünyesinde çalışan 10 bin 500’e yakın işçiyi ilgilen toplu iş sözleşme sekizinci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilkinin önümüzde ay gerçekleşmesi bekleniyor.

YÜZDE 100 ARTIŞ TALEBİ
Sekizinci dönemi kapsayan toplu sözleşme 75 maddeden oluşuyor. 45 maddede değişiklik talep edilirken taslak sözleşmeye 7 tane yeni madde eklendi. Sözleşmede yer alan taban ücret sorumluluk zammı, iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar için yüzde yüze yakın bir artış talep edildi.

Taslak sözleşmede yer alan bilgilere 6 farklı grupta çalışan işçilerin günlük taban ücretleri için 550 TL ile 610 TL arasında değişen rakamlarda belirlendi. 2 yıllık sözleşmede bütün parasal talepler içinse sonraki altı ayda bir enflasyon oranında artış ve yüzde 3 oranında da refah payı talep edildi.

Taslak sözleşmede sorumluk zammı iş gruplarına göre 700 TL ile 2000 TL’ye yükseltilirken iş riski primi günlük 40 TL, koku primi günlük 15, kaçak su önleme primi 40, yüksek gerilim hattında çalışma primi günlük 20 TL yükseltidi.

Ayrıca bu sözleşmede ilk olarak aylık 1 yevmiye direksiyon primi, tehlikeli atık işlerinde çalışanlar için günlük 25 TL prim ve teknisyenler için ayda 2 bin 500 TL, tekniker ve iç mimarlar için aylık 3 bin lira mesleki denklik tazminatı talep edildi. 

KADINLAR İÇİN HİJYENİK SAĞLIK KİTİ YARDIMI
Yine taslak sözleşmede yer alan bilgilere göre yıllık öğrenim durumlarına göre 5 bin 750 - 10 bin 70 TL arasında eğim yardımı, yıllık bin 500 TL engelli eş veya çocuk yardımı, aylık 3 bin TL yemek yardımı, aylık bin 100 TL yakacak yardımı, 3 bin TL yeni çocuk yardımı istendi. Aylık 2 bin lirada birleştirilmiş sosyal yardım da talep edildi.

Ayrıca bu sözleşmede ilk olarak 1 Mayıs, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda tüm işçiler için 500 TL yardım ve kadın işçiler için aylık 100 TL hijyenik sağlık kiti yardımı da talep edildi.

HÜLYA ONAYLI MADDESİ
Sözleşmede en dikkat çeken madde ise güvenlik personeli için ‘tuvalet’ talebi oldu.   Sözleşmede İZENERJİ bünyesinde güvenlik personeli için ihtiyacını karşılayacak şekilde ısıtıcı, soğutucu ve dinlenmeye uygun odalar, tuvalet, lavabo ve benzeri fiziksel donanımom işverence sağlanmasına yönelik madde eklendi. İzmir'in Konak ilçesindeki Tramvay Köprü durağında güvenlik görevlisi olarak çalışan Hülya Onaylı tuvalet ihtiyacını gidermek için yolun karşısına geçerken araba çarpması sonucu yaşamını yitirmişti.

İLK DEFA YER ALAN MADDELER
- Emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçinin çocuklarından birisi başvurusunu takiben en geç iki ay içinde işe alınır.

-Kadın işçilere ayda bir gün ücretli özel gün izni verilir.

-Birinci derece yakını engelli olan ve bakmakla yükümlü olan işçinin gece vardiyasında çalışması için işçinin rızası aranır.

-Vardiya bitiş ve başlangıç saatlerinin 24:00-06:00 saatleri arasına denk gelmesi durumunda işverence ücretsiz servis sağlanır.

-Kadın personelin gebe kaldığını belgelediği andan itibaren vardiyaya sokulamaz.

-150 kişiden fazla kadın çalışanın olduğu birimlerde işveren çalışanların çocuklarının gideceği kreş açar.

-Hafta tatili, bayram ve genel tatil günleri çalışmalarında günlük çalışma süresini aşan çalışmalar fazla çalışma sayılarak fazla çalışma ücreti ayrıca ödenir.

-Deneme süresinde olan işçilere aylık ücretlerinin dışında yol ve yemek ücretleri de ödenir.

-Toplu iş sözleşmesi kapsamına giren işyerlerinde çalışan tüm sendika üyesi işçilere 08,00-17,00 saatleri arasında çalışmalarda fiilen ayda 20 gün ve üzeri çalışanlara (yıllık izinler de çalışmış gibi kabul edilerek) günlük bürüt ücretin %10 oranında toplam fiili gün üzerinden iş devam primi ödenir.

-Sözleşmenin yürürlük tarihi başlangıç tarihi olarak dikkate alınarak, aylık periyotlar halinde; iş kazası ve Covid 19 sebebiyle alınan raporlar hariç olmak üzere, mazeretsiz işe gelmemezlik yapmayan, ücretsiz izin kullanmayan işçilere her ay 2 yevmiye teşvik ödemesi verilir. İş kazası ve covid 19 ve salgın hastalıklar sebebiyle alınan raporlar hariç olmak üzere 1 yıllık süre içerisinde raporlu olduğu gün sayısı 10 günü aşmayan işçilere Aralık ayı maaşı ile birlikte 8 günlük ücreti tutarında teşvik primi ödenir

-Kırk yaş üstü kadın işçilere yılda bir kez olmak üzere mamografi ve simir testi yaptırılır

-Cumhurbaşkanlığınca idari izin olarak belirlenen günlerde fiilen çalışan işçilere çalışılan her gün için ilave 3 yevmiye ödenir.

-Derece yakını kemoterapi, ışın tedavisi gören işçiye belgelemek koşuluyla tedavi uygulamasının yapıldığı bir gün ücretli izin verilir.

-Düşük yapan veya gebeliği sonlandırılan kadın işçilere 10 gün ücretli izin verilir.

-Çocuğu askere giden işçilere 3 gün ücretli izin verilir.

-Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ndeki engelli çocuklar için anne ve babalara verilen sosyal izinler işçilere de aynen uygulanır.

-Lisans ve doktora eğitimi gören personele ders ve sınav saatleri süresince işverence ücretli izin verilir.