GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Kasım 2022 Cumartesi 10:25

İZELMAN’da TİS süreci başlıyor… İşçilerin talepleri neler?

İZELMAN’da önümüzdeki ay başlayacak olan TİS görüşmeleri öncesinde hazırlanan taslak sözleşmede günlük brüt ücretlere ve diğer parasal maddelere yüzde 75 zam talep edildi. Sözleşmede ilk defa talep edilen maddeler de yer aldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki 12’inci dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri yakın zamanda başlayacak.

Büyük bir çoğunluğu ESHOT şoförü ve ESHOT atölyelerinde çalışan 7 binden fazla işçiyi ilgilendiren TİS görüşmeleri öncesinde sendika yöneticileri taslak sözleşmeyi İZELMAN bürokratlarına ve SODEMSEN yöneticilerine teslim etti.

YÜZDE 75 ZAM TALEBİ
Temsilciler kurulunda hazırlanan toplu iş sözleşmesi taslağına göre sendika yönetimi günlük brüt ücretleri 300 ile 350 lira arasında değişen 4 farklı grupta çalışan işçiler için ilk 6 ay için yüzde 75 zam, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de TÜFE oranında zam ve artı yüzde 3 refah payı talep etti.

Yüzde 75’lik artış talebi  iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar kalemlerine de yansıdı.  Taslak sözleşme göre talep edilen iş riski primi 600 ile bin 350 TL arasında değişen rakamlara yükseltilmesi talep edildi.

Ayrıca yakacak yardımı (aylık) bin 100 TL’ye, yeni doğan çocuk yardımının 3 bin TL’ye, evlilik yardımının 1 cumhuriyet altınına, eğitim yardımının (yıllık) 5 bin 750 lira ile 10 bin 70 arasında değişen rakamlara, öğlen yemeği ücretinin net 100 TL’ye, birleştirilmiş sosyal yardımların ise aylık net 2 bin TL’ye yükseltilmesi taslak sözleşmede yer aldı.



Taslak sözleşmede yer alan yeni maddeler:

- Otoparklarda fiilen tahsilat işinde çalışanlara, fiilen çalıştıkları her gün için günlük, 22.00 -TL (Brüt) tutar ödenir

- Mezarlıklar Daire Başkanlığı bünyesinde görev yapan işçilere fiili çalıştığı her gün için 10,00-TL psikolojik destek pirimi ödenir.

- Formen, vardiya amiri, teknik amir, baş kontrol, ulaşım takip görevlisi, tekniker, iş tevzi, şef, anaokulunda şef, sınıf annesi ve öğretmen kadrosu ile çalışan işçilere fiilen çalıştıkları her gün için günlük, 25,00-TL (Brüt) tutar ödenir.

- İleri sürüş teknik eğitmenleri, kimyager, fizikçi, arkeolog, Veteriner, TMMOB üyesi mimar, mühendis ve şehir plancılarından fiilen bu mesleği icra edenlere (TMMOB üyesi olduklarını ve devam ettirdiklerini gösterir belge getirmek kaydıyla) günlük, 35,00 TL iş riski primi ödenir.

– Çocuğunu askere gönderen işçilere 1.000-TL askerlik yardımı verilir.

- İşyerlerinde 150 ve daha fazla kadın çalışanın çalıştığı Kültürpark içerisinde işverence kreş açılır.

- 1 Mayıs, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda tüm işçilere 500.00-TL yardım yapılır.

- Kadın işçilere aylık 100,00 TL hijyenik sağlık kiti yardımı yapılır.

- Cumhurbaşkanlığınca idari izin olarak belirlenen günlerde fiilen çalışan işçilere çalışılan her gün için ilave 3 yevmiye ödenir.

– İşyerinde çalışırken emekli olan işçinin çocuklarından biri başvurusu halinde 2 ay içinde işbaşı yaptırılır.

– İşçinin ölümü halinde eşi ya da çocuğu başvurusunu takiben 2 ay içinde işbaşı yaptırılır.

- Tehlikeli ve çok tehlikeli işkolları sınıfına giren işyerlerinde çalışan işçilerin işyeri değişiklik taleplerine öncelik verilir.

- 15 yıl ve üzeri süre ile ESHOT hat şoförlüğü görevini yürüten işçilerin birim değişiklik talepleri işverence uygunluk durumu göz önünde bulundurularak karşılanır.

- Birinci derece yakını engelli olan ve bakmakla yükümlü olan işçinin gece vardiyasında çalışması için işçinin rızası aranır.

- Ambulans şoförleri, İzum bağlı tünel çalışanları 24/48 sistemine göre çalışır.

- Günlük çalışma süresini tamamlayıp gece 20:00 ile 06:00 saatleri arasında fazla çalışma yapan işçilerin gece çalışma ücreti her bir saat için %100 zamlı ödenir. Bu oran hafta tatili çalışması ve bayram çalışmaları için de geçerlidir.

- Otopark çalışanlarının hesap kapamaya gidip geldikleri zamanlar iş süresinden sayılır.

- Eğitim gördüğü veya eğitim görmek için okulun sınavına giren işçiler sınav belgelerini ibraz etmek koşuluyla 2 gün ücretli izin sayılır.

- 1. Derece yakını kemoterapi, ışın tedavisi gören işçiye belgelemek koşuluyla tedavi uygulamasının yapıldığı bir gün ücretli izin verilir.

 – Düşük yapan veya gebeliği sonlandırılan kadın işçilere 10 gün ücretli izin verilir.