GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Mart 2017 Salı 11:45

İZELMAN'da TİS krizi: Ve sendika 'grev' dedi

Genel-İş Sendikası ile Büyükşehir Belediyesi arasında yürütülen TİS görüşmelerinde arabulucudan da sonuç çıkmayınca önü açılan grevin kararı geldi. Sendika 31 Mart Cuma Günü grev kararını asacak.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İZELMAN’da çalışan yaklaşık 6 bin 500 personeli ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde dört aylık sürecin sonunda grev kararı alındı.

İlk oturumu 2 Aralık’ta gerçekleşen ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK)bağlı Genel- İş Sendikası tarafından yürütülen görüşmelerde işveren yüzde 9’luk zam miktarını arttıramayınca uyuşmazlık raporu tutuldu.

Gelişmelerin ardından Şubat ayı tamamen arabulucu dönemi olarak geride kaldı.

Arabulucudan da sonuç çıkmayınca son temaslar gerçekleşti. Fakat hiçbir görüşme işçilerin istediği zam miktarıyla noktalanmadı.

Sendikanın 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal ve 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan bir ay önceki görüşme sonrası birlikte yaptıkları açıklamada grev sinyali vermişti.

CUMA GÜNÜ GREV KARARI ASILACAK!
Başkan Engin Topal gelinen noktada grev kararını resmen açıkladı. Topal, “Değerli emekçi dostlarım, sevgili mesai arkadaşlarım; İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN A.Ş. ve Genel-İş Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde masa başındaki pazarlık süreci ve arabulucu döneminde 54 madde üzerinde uzlaşı sağlanmıştı. Ancak sözleşmemiz 67 maddeden oluşmaktadır, kalan 13 madde üzerinde uzlaşı sağlanamamıştı. Taraflarca uyuşmazlık raporu tutulup İŞKUR’a gönderilmişti. Değerli arkadaşlar sendikamızın genel merkezinde tutulan uyuşmazlık raporu doğrultusunda İŞKUR’dan grev ilan kararı geldi ve Büyükşehir Belediyesi’nin ve İZELMAN’ın kapısına kararımızı asacağız. Her iki şubenin ortak kararı ile birlikte 31.03.2017 Cuma Günü sabah saat 10.30 Konak Pier önünde birleşip kararımızı asacağız. Sevgili dostlar bütün üyelerimizin bugün için alana davet ediyorum emeğimiz için insanca bir yaşam için geleceğimiz için sizlerin birlikteliğinden ekmeğimizi büyütmek için bütün dostlarımızdan özveri bekliyoruz. Haklı mücadelemiz için şimdi birlik zamanı… Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın DİSK, yaşasın Genel-İş 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu…” ifadelerini kullandı.

İZENERJİ MUTLU SONLA BİTMİŞTİ!
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İZENERJİ’de çalışan yaklaşık 4 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci ise geçtiğimiz günlerde mutlu sonla noktalanmıştı.

Büyükşehir Belediyesi ve DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube arasında yürütülen TİS döneminde 27 Mart greve çıkma günü olarak belirlenmişti.

Sendika 16 Nisan’daki referanduma öncelik verileceğini açıklayarak grevin 4 gün öncesinde süreci bitirdiklerini belirtmişti.