GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
2 Mayıs 2022 Pazartesi 12:49

İZDEDA Başkanı'ndan İzmirli iş insanlarına çağrı: Evsiz geçen 3'üncü bayramımız!

İzmir'de yaklaşık olarak 18 ay önce yaşanan 30 Ekim 2020 depreminde evleri zarar gören vatandaşların çaresiz bekleyişi sürüyor. Süreç içinde birçok sözlerin verildiği ancak bir türlü somut adımların atılmadı depremzedeler Ramazan Bayramı'nı da buruk geçirirken, İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan gelinen nokta hakkında açıklamalarda bulundu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar'ın Samos Fay Hattı'nda yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında hasar gören binaların dönüşümü için depremzedelerin bekleyişi devam ederken, depremin üzerinden geçen 18 ay ile birlikte umutlar tükenme noktasına geldi.

30 Ekim 2020 sonrası 3'üncü 'bayram'ı yaşayan depremzedeler, evlerinden ve komşularından uzak bir bayram süreci yaşarken İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan Ege'de Son Söz'e açıklamalarda bulundu.

DEVLET YETKİLİLERİMİZE VE BÜYÜKLERİMİZE SESLENİYORUZ…
Kendilerinin bir bayrama daha umutsuz ve çaresiz girdiğini dile getiren Özkan, "Biz 3'üncü bayramı geçiriyoruz... Depremden sonraki 3'üncü bayram ile deprem olduğu günden, bugüne hiçbir değişiklik yok... 117 can kaybı ve depremden çıkan uzun kayıpları ile hayatı zorlaşan insanlar, evsiz barksız çaresiz insanlar… Yani hiçbir şey değişmedi. İnşallah 4'üncü bayrama bir şeyler değişmiş olarak gireceğiz diye umutla bekliyoruz... Devlet yetkililerimize ve büyüklerimize sesleniyoruz...

Buradaki çaresiz insanlara çare olun, kredi talebine cevap verin, depremzede olduğuna kulak verin. Bu insanlar kentsel dönüşümcü değil. Az hasarlı diye tabir edilen, hasar tespiti yapılan konutlarımız ve bunun yanında yıkılanları görüp hasar tespiti yaptırıp kentsel dönüşüme girmek zorunda kalanlar var. Bunlar da depremzede. Bizler kentsel dönüşümcü değil, depremzedeyiz. Bizim sorunlarımızı anlatmak için çalmadığımız kap,ı gitmediğimi yer kalmadı. Ancak çözümsüzlük 18 aydır devam ediyor. Lütfen bizim dertlerimizle ilgilenin ve çözüm noktasında biraz daha hızlı davranın" dedi.

18 AYDA 2 KEZ EV DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALDIM
İsviçre Sismoloji Servisi ve ETH Zürih'teki Sismoloji ve Jeodinamik Grubu üyeleri tarafından hazırlanan, kıta Avrupa’sı deprem risk haritasında Türkiye'de en riskli alanların İzmir ve İstanbul olarak belirlenmesini de değerlendiren Özkan, "Buranın riskli olduğunu biliyor... Tüm devlet yetkilileri bilgi sahibi. İnsanlar bu farklı algılıyor. Ben birini övdüğümde o partili, övmediğimde karşı partili olarak algılanıyor... 5 yıl önceki yönetimde Sayın Murat Kurum ve Sayın Süleyman Soylu olsaydı şu an biz evlerimizdeydik. Biz depremzede olarak Türkiye ölçeğinde çok az bir grubuz. Bu konuda bize destek olmalarını istiyoruz. Bizlerin evi yok, barınacağımız yerimiz yok. Vatandaş diyor ki 'Suriyeliye ev yapılıyor ancak benim evim yapılmıyor'. Vatandaş detayı bilmiyor... Bu düşünce bizi yoruyor. Beni evsizlik yoruyor. Ben depremzede dernek başkanı olarak 18 ayda 2 kez ev değiştirmek zorunda kaldım. Bayramda devlet yetkililerimiz ağız tadıyla dolaşırken bizleri de biraz düşünsünler. O zaman bizi anlayacaklar. Bayramda herkes çocuğuna akrabasına sarılırken depremzedeleri daha iyi anlayacaklar" diye konuştu.

BİZ ELİMİZDEN TUTACAK BİRİNİ ARIYORUZ
Kooperatif sisteminde depremzedelerin yeterli desteği alamadığını belirten ve iş insanlarına çağrıda bulunan Özkan, "Bizi yoran ve üzen bir durum var... İş insanlarımızın bir korkusu var. Kooperatif dediğimizde hem AK Partili yöneticilerden soğuk duruşu gördüm hem de iş insanlarının uzak duruşunu gördüm... Bizim müteahhitler derneği ile görüşmemizin üzerinden 2 ay geçti onlar çok mükemmel bir düşünce dediler. Biz oturup birlikte basın açıklaması yapalım dedik ancak bir anda çekindirler. İzmir'deki kooperatifleşmeyi herkes konuşuyor ama depremzede kooperatifine uzak duruyorlar. Neden depremzedelere sıcak bakılmıyor? İş insanlarımız İzmir'deki depremzedelerimizi görsünler. Yardım konusunda yanımızda oldular ama evlerimiz için de ihtiyacımız var. Biz her şeyi devletten beklemiyoruz. Biz elimizden tutacak birini arıyoruz.  İzmir'den ekonomiye bir katkı olacak. Buradaki ana konu kredi. Devletimizin yapacağı konut kredisi önümüzü açarsa bütün iş insanlarının önü açılmış olacak" açıklamasında bulundu.

3 BİN KİŞİ KREDİ TALEBİ FORMUNU DOLDURDU
Depremzedelere verilmesi için uğraşılan konut kredisi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özkan, "Eski Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ile görüştüğümüzde kredi talebimizi kendisine iletmiştik. Kendisi de bize kredi isteyenlerin sayısını iletmemizi istedi ve bizlerde derneğimizde kredi talep formunu oluşturduk net bir sayıyı belirlemek ve resmiyete dökmek için. Ancak işin ilginç tarafı ise 80 bin depremzededen sadece 3 bin kişi kredi talebi formunu doldurdu. Bizler bayram sonrası bu formaları Sayın Binali Yıldırım'a ileteceğiz. Kendisi kredi konusunda gerçekten çok ilgili ve bize destek olacağına inanıyoruz" dedi.