GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Nisan 2016 Pazartesi 12:34

İZBAN’a üçüncü hat geliyor!

TCDD Genel Müdürlüğü İZBAN Hattı’nın Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortaklaşa çalışmayla Kuzey ve Güney’de uzatılması çalışmalarını sürdürürken yük trenleri için üçüncü hat projesini geliştirdi. Buna göre 8.5 milyon TL kaynak ayrılarak Kemer-Gaziemir arasında tünel açılacak.

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin ortaklaşa hayata geçirdiği İZBAN Hattı’nın Kuzey’de Bergama’ya, Güney’de ise Selçuk’a kadar uzatılması çalışmaları sürerken üçüncü hat için yeni bir karar alındı. TCDD Genel Müdürlüğü 8 milyon 975 bin TL kaynak ayırarak çalışmalara başladı. Proje kapsamında mevcut hattın dışında tünel ile yeni bir yol açılacak. Kemer’den girecek olan yeni üçüncü hat 14 kilometre sonra Gaziemir sınırlarından çıkacak. 14 kilometrelik hat üzerinde 4'üncü kilometreye kadar mevcut hattın doğsunda ilerleyecek. Hattın 4.2'inci kilometresinden itibaren başlayacak tünel, 6.4'üncü kilometresinde son bulacak. Tünel çıkışının ardından hat, mevcut hatta paralel olarak devam edecek. TCDD’nin yük trenleri için yapacağı üçüncü hat Alsancak Limanı ile Güney’deki güzergahı birbirine bağlayacak.

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü yatırımındaki “Alsancak – Eğirdir Hattı Kemer – Gaziemir İstasyonları Arasında II. Hat Yapılması İşine Ait Etüt – Proje Mühendislik Alımı” işi Enye İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek. Çalışmalar kısa zamanda başlayarak inşaat ihalesi sürecine girilecek.


Projeye konu olan güzergahta mevcut durumda bulunan iki hatta hem yük hem yolcu tren seferleri yapılıyor. Projenin gerçekleştirilmesi sonrası mevcut trafik yoğunluğunu azaltmak için ilave edilecek üçüncü hattın yük treni olarak işletilmesi, mevcut iki hattın ise banliyö hattı olarak işletilmesi planlanıyor. İlerleyen dönemlerde gerekli olduğu durumlarda ilave 3. hat banliyö hattı olarak da kullanılabilecek. Mevcut Kemer-Gaziemir istasyonları arası, km artış yönüne göre sırasıyla Kemer İstasyonu, Şirinyer İstasyonu Koşu İstasyonu, İnkılap İstasyonu, Semt Garajı İstasyonu, Esbaş İstasyonu ve Gaziemir İstasyonları bulunmakta. 3 hat ilave projesinde ise Şirinyer istasyonu tünel ile geçileceği için ilave hatta Şirinyer İstasyonu atlanacak.