GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
4 Mayıs 2020 Pazartesi 16:45

İYİ Partili Dervişoğlu: Esnaf mağdur edilmemeli!

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Koronavirüs nedeniyle ekonomik olarak mağduriyet yaşayan esnafın sorunlarını meclise taşıdı. Dervişoğlu Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesinde pandemi sürecinde hiçbir ticari faaliyette bulunmadığı halde beyanname vermek zorunda kalan mükelleflerin eğitime katkı payı olan 58 Lira 80 kuruşu bu süreçte ödemesinin doğru olmayacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 24.03.2020 tarihinde yayınladığı genel tebliğ ile salgından doğrudan etkilenen ve ana faaliyet konusu bakımından 16 ayrı sektördeki şirketler ile gelir vergisi mükelleflerinin tamamı için nisan, mayıs ve haziran aylarında verilmesi gereken muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin süresini 27 Temmuz 2020’ye ertelemişti. Ancak salgından etkilendiği için ticari faaliyetleri sekteye uğrayan ya da tamamen durmuş birçok ticarethane genel tebliğinin kapsamı dışında kaldığı için beyanname verme süreleri ertelenmedi.

Hiçbir ticari faaliyette bulunmadığı halde beyanname vermek zorunda kalan esnaf, beyanname verdiği için eğitime katkı payı olarak 58,8 Türk Lirası maliyetle de karşılaşıyor. Ertelemeden faydalanan işletmeler ise bu ve benzeri bedelleri Temmuz ayında verecekleri beyannamenin içerisinde ödemek zorunda kalacak. 

“UYGULAMADAKİ EŞİTSİZLİK ORTADAN KALKMALI”
Ticari faaliyette bulunmamasına rağmen beyanname veren esnafın mağduriyetinin acilen giderilmesi gerektiğini söyleyen İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu soru önergesinde “Bu ve benzeri giderlerin pandemi ile ekonomik açıdan mücadele veren işletmelerimiz tarafından ödenmemesi için gerekli önlemler alınmalı ve bir süreliğine iptal edilmesi sağlanmalıdır. Sektör ayrımı yapılmaksızın verginin adalet ilkesi ışığında tüm mükellefleri kapsayacak şekilde bir erteleme yapılması hem uygulamadaki eşitsizliği ortadan kaldıracak hem de meydana gelen karışıklıklara engel olacaktır. Ayrıca ödemelerin erteleme döneminde birikecek olması da işletmelerin bu dönemde sorunlar yaşamasına sebep olacağından bu döneme özel taksitlendirme seçeneklerinin hazırlanması yararlı olacaktır.” İfadelerine yer verdi.

Dervişoğlu önergesinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a şu soruları sordu:
1.    Alınan tedbirlerin mağduriyet yaşayacak tüm özel ve tüzel kişileri kapsayıcı olup olmadığı Bakanlığınızca yeterince araştırılmış mıdır?
2.    Beyanname verilme tarihinin yaklaştığı bugünlerde ortaya çıkan ve ticari faaliyette bulunulmamasına rağmen ödenmek durumunda kalınacak olan “eğitime katkı payı” gibi giderlerin iptal edilmesi ile ilgili Bakanlığınızca yeni bir çalışma yapılacak mıdır?
3.    Bakanlığınızca hiçbir mükellefi dışarda bırakmayacak şekilde bir erteleme programı çalışmanız mevcut mudur?
4.    Bakanlığınızca erteleme döneminin sonunda oluşacak birikmelerden doğacak mağduriyetlerin giderilmesine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?