GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
9 Ocak 2017 Pazartesi 17:34

İTO’nun TMMOB’a açtığı ‘yeni bina davası’nda ne karar çıktı?

İzmir Ticaret Odası’nın yeni hizmet binası eleştirileri nedeniyle TMMOB Mimarlar Odası’na karşı açtığı manevi tazminat davası sonuçlandı. Dava sonunda Mimarlar Odası aleyhine açılan manevi tazminat davası reddedildi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Mimarlar Odası ve İzmir Ticaret Odası arasında gerginliğe neden olan yeni hizmet binası davası sonuçlandı.

BÜYÜKŞEHİR’E YENİ BİNA UYARISI
İzmir Ticaret Odası tarafından Alsancak Kordon üzerinde yapımı devam eden yeni hizmet binasının plan sürecinde TMMOB İzmir Mimarlar Odası’ndan eleştiriler gelmişti. 

Mimarlar Odası, planların gündeme geldiği günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kordon’daki bina yüksekliğinin artışına izin veren yönetmeliğe İTO yeni hizmet binası üzerinden ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni tarihi bir hatadan dönmeye davet ediyoruz’ açıklaması yapmıştı. Açıklamada İTO binasının yükseklik artış izninin ilk örneği olduğu, Büyükşehirin bu yanlıştan dönmesi gerektiği ifade edilmişti.

DEMİRTAŞ’TAN DAVA AÇIKLAMASI
Daha önce birçok kez İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile karşı karşıya gelen Mimarlar Odası ile ipler gerilmiş,  İTO Başkanı Demirtaş, Haziran ayı meclis toplantısında süreçte dava açılacağını açıklamıştı.

Mimarlar Odası’nın projeyi kasten itibarsızlaştırmaya çalıştığını ifade eden Demirtaş,” Mimarlar odası İTO’ya karşı bir tavır içinde. Artık yeter… Biz bu açıklama nedeniyle Mimarlar Odası’nı mahkemeye veriyoruz. İyi niyetli değiller. Artık bundan sonra biz de onlarla uğraşmaya başlayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

MANEVİ TAZMİNAT DAVASI
Sürecin ardından İzmir Ticaret Odası, 30 Haziran tarihinde İzmir 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak Mimarlar Odası’na dava açtı.  Açılan davada İTO tarafından yapılan tüm projelere Mimarlar Odası’nın sorgusuz itiraz ettiği ifade edilerek manevi tazminat davası açıldı. Mimarlar Odası’nın yaptığı savunma sonunda mahkeme kararını verdi.

MİMARLAR ODASI GÖREVİNİ YERİNE GETİRİYOR
İzmir 5. Asliye Hukuk Mahkemesi yürüttüğü tahkikat sonunda davanın reddine karar verildi.  Açıklanan gerekçeli kararda Mimarlar Odası’nın yaptığı açıklamada İTO’yu rencide edecek her hangi bir hakaret içeren ifadede bulunulmadığı, İTO Yeni Hizmet Binası’nın sadece örnek olarak gösterildiği, Mimarlar Odası’nın yasalar doğrultusunda kentteki görevini yerine getirdiği kanaatine varıldı.