GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Şubat 2016 Perşembe 16:00

İTO Başkanı Demirtaş’tan müze çıkışı: Sergileyemiyorsak…

Odanın kültür mirası kullanarak ekonomik kalkınmanın önünü açma toplantısında konuşan Demirtaş, “Kazılarda çıkan eserlerimiz müzelere sığmıyor. Sergileyecek müze yapamıyorsak neden çıkardık. Durduralım kazıları, belki bizden sonraki nesiller değerlendirir” dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası, kentin kalkınması için  “İzmir’in Ekonomik Büyümesi ve Uluslararası Görünürlüğü Vizyon ve Planlama Toplantısı” düzenledi.

İTO Mücahit Büktaş toplantı salonunda gerçekleşen organizasyonda İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Ertürk, ekonomik ve kültürel gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Toplantıya Eski Kültür ve turizm bakanı Suat Çağlayan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Mustafa Güden, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oğuz Esen,  İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ve çok sayıda oda ve sektör temsilcisi katıldı.

MÜZE YAPAMIYORSAK ÇIKARMAYALIM
Son yıllarda kalkınma ve gelişme ile birlikte dünyada yükselen kültür endüstrisi kavramına dikkat çeken Demirtaş, İzmir’de istenilen düzeyde ilerleyemeyen arkeolojik kazılar ve kültür mirasları hakkında konuştu. Ekrem Demirtaş, “Şimdi, dünya çok büyük ekonomik, siyasal, toplumsal değişimler eşiğinde. Bu nedenle eskimiş turizm kalıplarını terk ederek turizmin geleceğini görmeliyiz. Öncelikle kent bazında kültür turizmi en iyi kentin kültürel mirasına sahip çıkmakla yapılır. Bu nedenle 10 yıldır şehrimizin Ören yerleri kazılarına parasal destek veriyoruz. Gerçekten de İzmir, kültürel mirası ile ön plana çıkmayı hak eden bir kent. Farklı dinler, farklı etnik kökenler hoşgörü ile iletişimi sağlayabilecek en iyi kentlerden birisi. UNESCO Dünya Mirası Listesinde iki antik kentimiz var: Efes ve Bergama. Kültür turizmi için bu iki değer muhteşem bir olanak. Batı Anadolu’daki medeniyetlerin, kazılarda çıkan eserleri müzelere sığmıyor. Maalesef depo raflarında duruyor. Peki neden çıkardık, sergileyecek müze yapamıyorsak. Eğer bu işi yapamıyorsak çıkarmamak gerekir.  Durduralım kazıları, belki bizden sonraki nesiller değerlendirir” diye konuştu.

SAHİP ÇIKILMALI
İzmir’de oda olarak yürüttükleri çalışmaları anlatan Demirtaş, “Turizmde yeni bir alan olan kongre turizmi için 4 yıldır etkin çalışma yapıyoruz. İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu ile İzmir Turizm Tanıtma Vakfı 2000’li yılların başından bu yana çok etkin olmayan çalışmalar yapıyor. Daha etkin olması için Turizm Tanıtma Vakfı’nın senedini değiştirdik. Böylece kısır örgüt ve sınırlı üye sayısı geride kaldı. Bu değişimle birlikte, İzmir’in turizm sektörüne yeni bir soluk getireceğiz. Ama tabii, sektör sahiplenmeli” ifadelerini kullandı.

DÜNYACA ÜNLÜ KONGRELER YAPILABİLİR
Demirtaş’ın konuşmasından sonra Birleşmiş Milletler Yaratıcı Ekonomi Birimi Türkiye Merkezi kurucularından ve Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Ertürk, Dünyada hakim ekonomik, sosyal ve kültürel sermaye yapıları hakkında bilgi verdi. İzmir’in kültür potansiyelinin verimli kullanımı hakkında Manchester örneğini anlatan Ertürk, dünyanın İzmir’de bir araya geleceği organizasyonlara ev sahipliği yapabileceğini söyledi. 

Dünyaca ünlü şehirlerde uzmanlıklarına göre düzenlenen organizasyonların kente önemli katkı sağlayacağına dikkat çeken Ertürk, İzmir’in tarih mirasının değerlendirilmesi hakkında konuştu. İngiltere’deki dev firmaları tarihi sikkelerden günümüz paralarına ve gelecekte alacağı boyuta kadar olan süreci tartıştıklarını, bu firmaların ortak bir toplantıyı İzmir’de yapabileceğini söyleyerek, “Para konusunda düşünen insanları İzmir’e getirmek. Şu an dünyada paranı geleceği ile ilgili ünlü firmaların çalışmaları var. Para üzerine şirketlerin geleceğe yönelik planlarının konuşulduğu bir konferansın düzenlenmesi için İzmir çok uygun bir yer. Bir işin iyisi neredeyse oraya gitmek gereklidir. Böyle bir antik şehirde böyle bir toplantı yapmak arkadaşlarımız işin çok önemli bir konudur” ifadelerini kullandı.

İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
İzmir’in kültür varlığını ortaya çıkarmak için her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Ertürk, ”Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü çok önemli tarihi ve kültürel değerleri hazinesi olan İzmir ile ortaklık yapmayı ilke olarak kabul etti ve kendi uluslararası kentler ve ülkeler ağından İzmir’in kültür endüstrilerini geliştirilmesi ve uluslararası görünürlük sağlanması amaçlı yararlanması yolunda stratejik bir girişime hazırız” dedi.