GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Şubat 2023 Perşembe 11:38

İTB Başkanı Kestelli’nden ‘tarımda kadın istihdamı’ çıkışı: Yarım güçle tam sonuç elde edilemez!

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarımsal faaliyet içinde yer alan kadınların sorunlarına değindi. Kestelli açıklamasında “tarlalarda genellikle kadınları görüyoruz ama büyük bölümü aile işlerinde çalışıyorlar. Çoğu zaman maaşları ya da bir sosyal güvenceleri bulunmuyor. Açıkçası yarım güçle tam sonuç elde edemeyiz” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (BASİFED) ortaklığı ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) desteğiyle Tüpraş’ın Tema sponsorluğu ile organize edilen “Kadın ve İktisat Kongresi” buluşması Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı.

EŞİTLİK İÇİN PROJELER YÜRÜTÜYORUZ
Toplantıda İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ilk kadın oda-borsa başkanı olduğunu söyleyen Başkan Kestelli, “Hayatın her alanında kadınla erkeğin eşit olması gerektiğini savunan ve birlikte mücadele ederek içinde yaşadıkları toplumu daha müreffeh bir geleceğe taşıyacaklarına inanan bir insanım.  Borsa’da olan da tam olarak budur. Borsamız ile ülkemizde kadına yönelik şiddetin sona ermesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, dilde ayrımcılığın ortadan kaldırılması yönünde projeler yürütüyor ve var olan projelerin parçası olmaya çalışıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesis edilmesi için çalışan, kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğum Turuncu Dernek ile de fayda sağlayıcı projelere destek olmaya gayret gösteriyorum” dedi.

TARIM MESAJI: MAAŞLARI VE SOSYAL GÜVENCELERİ YOK
Kadın istihdamı konusunda değerlendirmede bulunan Başkan Kestelli, tarımsal faaliyet içinde yer alan kadınların yaşadığı sorunlara değindi. Kestelli açıklamasında “Kadın istihdamının artırılması için eğitim, ekonomi ve hukuk alanında gereken yasal düzenlemelerinin yanı sıraişgücü piyasasındaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve kadının sosyal hayata katılımını artıracak olanakların sağlanması gerekiyor. Tarım özelinde bakacak olursak da tarlalarda genellikle kadınları görüyoruz ama büyük bölümü aile işlerinde çalışıyorlar. Çoğu zaman maaşları ya da bir sosyal güvenceleri bulunmuyor. Açıkçası yarım güçle tam sonuç elde edemeyiz” şeklinde konuştu.

TARIMA DAHA FAZLA ÖNEM VERMELİYİZ
100 yıl önce yapılan İktisat Kongresi’nde özellikle tarım konusunda alınan kararların uygulanması konusunda sorunlar yaşandığını kaydeden Kestelli, “Bundan 100 yıl önce toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlardan özellikle tarımla ilgili maddelerin, günümüzde dahi tam anlamıyla uygulanamadığını görüyoruz. Tarım dünya ekonomisinin yükselen yıldızı. Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip. Tarıma çok daha fazla önem vermek zorundayız. Bu da ancak akılla, bilimle, inovasyonla, teknolojiyle mümkün. Gençlerin fikirlerini, kadınların becerisini ve gücünü mutlaka bu sektöre dâhil etmeliyiz. Onları sektörün eşit paydaşları haline getirmeli; kadın kooperatiflerini yaygınlaştırmalıyız” ifadelerini kullandı.

Kestelli sözlerine şöyle devam etti:

İzmir İktisat Kongresi’ni aydınlanma devrimimizin fikrî ve fiilî oluşum toplantısı olarak görüyorum. Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç tarihi 19 Mayıs 1919 ise Türk Aydınlanma Savaşı’nın başlangıç tarihi de; İzmir İktisat Kongresi münasebetiyle Mustafa Kemal Atatürk’ün Kadınlar Kongresi’nde yaptığı, hayatındaki en uzun süreli konuşmanın tarihi olan 2 Şubat 1923’tür.

Mustafa Kemal Atatürk,kadınlarımızı iktisadi zafere katkıda bulunmaya çağırdığı o konuşmasında şöyle der:

“Memleket, millet, bağımsızlık, hâkimiyet, şeref, her ne telaffuz ediyorsak, her güzel şey yalnız ve ancak kadınlarımızın feyzi ve irfanı sayesinde hasıl olacaktır...

Türkiye devletinin izleyeceği programın esası bu olmalıdır... Olacaktır.”

Bu çağrı 100 yıl öncesinden bugüne hâlâ geçerlidir. Kadınlarımız için açık bir görev çağrısıdır. Dünya nüfusunun yarısı kadın.Kadını ekonomik hayatın dışında bırakırsak gücümüzün yarısını kaybederiz...

Sözlerime son verirken ülkemizin lokomotifi kadınlara şunu söylemek isterim: Asla vazgeçmeyin, mücadele edin ve kazanın çünkü sizlere verilmeyen ya da bir lütuf gibi sunulan her şeyi fazlasıyla hak ediyorsunuz. Böylesine tarihi bir anın parçası olmaktan büyük onur duyuyor, beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum…