GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
28 Şubat 2017 Salı 09:24

“İspanya zeytinyağını bizden alıyor, pazara hükmediyor”

Zeytinyağı sektörünün lideri İspanya mutfağında Türk zeytinyağının kullanıldığını söyleyen Poyraz Zeytinyağı Satış Pazarlama Sorumlusu Karapınar, “İspanya zeytinyağını bizden alıyor ama tüm pazara da o hükmediyor” dedi.

Poyraz Zeytinyağı firmasının Satış Pazarlama Sorumlusu Metin Karapınar, zeytinyağı ve zeytinyağı sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İzmirli firma Poyraz, on yıl gibi kısa bir sürede hem kapasitesini günden güne artırmaya devam ediyor hem de ihracat ağını genişletmeyi sürdürüyor.

Firmanın en büyük özelliği ise başka ülkelere dolum yapmadan, tüm ülkelerde Türk markası Poyraz Zeytinyağı olarak çıkması. Bu yıl özellik zeytin piyasasında geç gelen yağmurlarla rekoltede ciddi düşüşler yaşandığını belirten Karapınar, ham yağ bulamadıkları için riviera grubunu üretemediklerini, sızma zeytinyağı ürettiklerini dile getirdi.

Bize firma hakkında bilgi verir misiniz? Kaç yıldır faaliyetsiniz?
1973 yılında Selami Özpoyraz, Fiat grubu İzmir bayiliğini alarak sektöre adım atıyor. On yıl önce de Poyraz zeytinyağlarını sahaya kazandırıyor. 10 yıllık bir firmayız bu on yıl içerisinde ufak adımlarla Ege Bölgesi’nde belli bir yere geldik. Fabrikamızda şuanda TSE, İSO, HACCP belgeleri bulunmaktadır. 2016’nın en iyi zeytinyağı ödülünü Zeytinciler Federasyonu’ndan aldık. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında çok nadir olan beyaz sayfadaki ilk firmayız. 5 yıldır da bundan aşağıya düşmedik. Bu sayede de dünyada 17 ülkede talep gören bir firmayız. Özellikle ABD’ye düzenli olarak her ay konteynırlarımız çıkıyor.

Yıllık üretim kapasiteniz nedir?
Kapasitemiz yıllık 50 bin tonun üzerinde. Yerimiz İzmir Ticaret Odası Organize Sanayi Bölgesi’nde (İTOB) bulunuyor. 10 bin metrekare kapalı alandayız. Yeni parkurlarımız açıldı. Yeni bağlanan bayi ve ülkelerle birlikte yeni yatırımlar mevcut. Kapasitemizi günden güne artıyoruz.

2016 yılı zeytinyağında nasıl bir sezon oldu?
Bu yıl özellik zeytin piyasasında geç gelen yağmurlarla rekoltede çok ciddi düşüşler oldu. Ham yağ bulmakta çok zorlanıyoruz. Ham yağ bulamadığımız için de riviera grubunu şuanda üretemiyoruz. Ham yağ bulsak da sızma fiyatına buluyoruz. Otomatik olarak şuanda tüm firmalar sızmayla yoluna devam ediyor.

Kaç çeşit zeytinyağı üretiyorsunuz? Yağları hangi bölgeden temin ediyorsunuz?
Riviera ve sızma olarak iki çeşit zeytinyağımız var. Gramaj olarak da 250 gr’dan 18’lik tenekeye kadar ürünlerimiz mevcut. En büyük özelliğimiz dolum yapmıyoruz. Yaptığımız tüm ülkelere kendi markamızla çıkıyoruz. Kendi markalarıyla çıkmak istiyorlar ama biz buna karşıyız. Türk markasıyız ismimiz Poyraz, tüm ülkelere de Poyraz Zeytinyağı olarak çıkıyoruz. Ayvalık hattında çalışıyoruz, Aydın bölgesinden alıyoruz. Muğla, Denizli, Yatağan bölgesinde çıkan yağları kullanmıyoruz asit değerleri bize uygun değil. Asit değerleri yüksek olduğu için dinlendirmek gerekiyor. Ciddi bir maliyet.

Dünyada zeytinyağının lideri hangi ülke?
Bu işin lideri İspanya. İspanya’nın mutfağında bizim zeytinyağımız kullanılıyor. Kaliteli yağ bizde. Özellikle Ayvalık bölgesi 43 – 44’ncü meridyenler arasındayız en doğru, en uygun rüzgar çeşitleri denizden gelen poyraz zeytin oluşumuna en büyük etken. Bu da bizde var. İspanya’da havzalar aşağıda olduğundan dolayı rüzgarla hiçbir bağlantısı yok. O yüzden İspanya zeytinyağını bizden alıyor ama tüm pazara da o hükmediyor.

Ülkemizde zeytine yeterince önem veriliyor mu? Neden İspanya lider konumda?
İspanya’da dikilen ağaç sayısı daha fazla. Ülkemizde diğer ürünler ekiliyor ama zeytin çok az dikiliyor. Çünkü getirdiği kazanç çok az ve her yıl aynı randıman alınmıyor. Zeytin yerine getirisi belli ürünler ekiliyor ama dışarıda tam zıttı. Zeytin çok kıymetli bir ağaç. Keşke daha çok dikilse ama dikilmiyor. Alanlar değerlendirilmiyor otel yapılıyor devlette buna izin veriyor. Aslında teşvik edilmeli. Yunanistan’ın hacmi bize göre çok düşük ama zeytin ağaçlarına verilen değer çok fazla, saygı duyuluyor. Bizim ülkemizde kesiliyor.

Yağ tüketimi bakımından Türkiye’yi değerlendirecek olursanız kullanım oranları nedir?
Yağ tüketimi Ege’de 1.8 litre, Konya’da 3 buçuk litre, Ankara 4 buçuk litre. Kendimiz kullanmıyoruz ya da kullandığımız beyaz teneke denilen akrabanın bağından bahçesinden sıktırılan zeytinler var. Ticaret olarak kullanmıyoruz. Litre olarak gerçek kullanım Ankara’da var. Ankara pazarı çok büyük. Beyaz teneke bizde çok fazla o da vergiden muaf. Rekabet gücü de azılıyor. Devlete beş kuruş vergi ödemeden bunu satıyorlar. Biz 18 liraya litresini konuşurken 22-25 lira bandında hiçbir vergi ödemeden tarladan halka ulaşıyor. İş ticarete dönüyor.

Türkiye’de daha çok hangi bölgelerde satışınız yüksek?
Biz İzmir dışında çok daha iyiyiz. Çünkü iyi elemanlarımızı İzmir dışına gönderdik. Çok iyi çalıştılar. Asla vazgeçmiyorlar ama İzmir’e gerekli önemi vermedik. Kendi yerimiz diye rahatız dedik ama bu sene İzmir’le ilgili bir şeyler yapılacak. Selami Bey İzmir’i çok seviyor. İzmir’le ilgili yapılacak her işe imza atıyor. Antalya’da başa baş noktasında fiyat veriyoruz yeter ki İzmir ürünü yayılsın istiyor.

KATKISIZ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Tavada ısıtırken zeytinyağı genişliyorsa içinde su katkısı var demektir. Zeytinyağı ısıda dağılmaz kendini toplar. İkinci özellik ise az bir zeytinyağı içine birkaç damla tuz ruhu çalkalayınca kırmızı oluyorsa içinde x bir madde vardır. Kendi rengini koruyorsa da yüzde yüz zeytinyağıdır. Tuz ruhu bütün metaryelleri yakıyor. Yakınca da rengi değişiyor. Kendi firmamın ürününde de denedik, doğal rengini korudu. Gönlüm rahat bir şekilde herkese öneriyorum.

17 ÜLKEYE İHRACAT VAR
Amerika, Dubai, Fransa, Çin, Japonya, İran, Irak, Belçika, Hollanda, Rusya, İsveç, Norveç, Tayvan, Kırgızistan, Bulgaristan gibi ülkeler başta olmak üzere toplam 17 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yüzde 70 ihracat ağırlıklı, yüzde 30’da iç pazarda. Yeni bir firmayız. 10 yıl zeytinyağı için çok kısa bir dönem. İnşallah hedefimiz Türkiye’de söz sahibi olmak. Yağ sektöründe raflarda genelde Kristal’den sonra rafa biz yön veriyoruz.