GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Temmuz 2021 Çarşamba 12:03

İşin uzmanı uyardı: Burnu akan kurbanlığı almayın!

Yarım asra yakın süredir kasaplık yapan İzmir Kasaplar Odası Başkanvekili Gürsel Hasgüçmen, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan alımından kesime, kesim ortamından etin sağlıklı olmasına kadar çok önemli uyarılarda bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, kurbanlık hayvan satış noktalarında hareketlilik başladı. İzmir'deki ilçe belediyelerinin hazırladığı noktalarda satıcılarla alıcılar bir araya gelirken, önümüzdeki günlerde alışveriş yoğunluğunun artması bekleniyor. İzmir Kasaplar Odası Başkanvekili Gürsel Hasgüçmen, kurbanlık hayvan satın alacak vatandaşlara, 40 yıldır kasaplık yapan bu işin ehli biri olarak önemli tavsiyelerde bulundu. Hasgüçmen, kesimden sonra yapılması gerekenlerle ilgili de önemli bilgiler aktardı.

HAYVANIN GÖZLERİ BONCUK BONCUKSA, KORKMAYIN
İzmir Kasaplar Odası Başkanvekili Gürsel Hasgüçmen, kurbanlık alırken, şunlara dikkat edilmesini istedi:

"Bütçeye göre, çeşitli boylarda kurbanlık bulmak mümkün. Kurbanlık hayvan alırken, hayvanın gözünün içine bakın. Gözleri parlaksa, boncuk boncuksa, korkmayın. Eğer gözlerin feri yoksa, çapaklıysa, o hayvan hasta demektir. Burundan akan sümük, iç organlarda rahatsızlık vardır, anlamına gelir. Hayvanın aksamaması gerekir. Yani topallık olmayacak. Ayakları şişmiş hayvanları kesinlikle satın almayın. Büyükbaş hayvanların yaşını doldurmuş olmasına dikkat etmek lazım. "

KESİMİ, İŞİN EHLİLİNE YAPTIRIN, KENDİ CANINIZI YAKMAYIN
Şu sıralar birkaç kişinin ortaklaşa dana satışının yapıldığını, küçükbaş hayvan satışlarının hafta sonundan başlayarak artacağını belirten Hasgüçmen, kesim ve saklama konusunda da şu uyarılarda bulundu:

"İzmirliler, hiç merak etmesinler. Herkese yetecek kadar küçükbaş ve büyükbaş hayvanımız var. Her Kurban Bayramında acemi kasaplar ortaya çıkar. Acemiyseniz, kendi canınızı riske atmayın, işi ehline bırakın. Küçükbaş hayvanı kesebilen birisinin, büyükbaş hayvanı da kesebileceği düşünülür. Yanlıştır. Büyükbaş hayvanı kesmek, daha büyük ustalık ister. Bu nedenle kesim işini, ehil insanlara bırakın ki, elinizi ayağınızı keserek kendinizi kurban etmeyin. Zaten kesimler, belediyelerin gösterdiği yerlerde yapılıyor. Eskiden evlerin avlularında, yollarda kesiliyordu, artık böyle bir şey yok. Hiç kimse hayvanını herhangi bir yerde değil, belediyenin gösterdiği yerlerde kestirsin. Herkes, sabahtan öğleye kadar kesimin yapılmasını istiyor, sabırsızlanıyor. Bayram, dört gün. Sabırlı olmakta fayda var."

ET, BU SICAKLARDA BİR SAAT İÇİNDE BOZULMA EĞİLİMİNE GEÇER
Kurban etinin saklanması konusunda da uyarılarda bulunan İzmir Kasaplar Odası Başkanvekili Gürsel Hasgüçmen, şu bilgileri aktardı:

"Dededen toruna, 3. kuşak bu işi yapan bir kasabım. Herkes kurban kesildikten sonra hemen eti tüketmeye başlamak istiyor. Bu yanlış bir şey. Etin dinlendirilmesi lazım. Havalar sıcak. Bayram günlerinde daha sıcak olacağı söyleniyor. Biz firma olarak, vatandaşın kurbanını kestikten sonra eti soğuk hava deposuna bırakıyoruz ve bir gün dinlendiriyoruz. Bunu yaptıktan sonra parçalanması daha kolay olur, ete de lezzet gelir. İnsanlar kesimden sonra etleri alışveriş poşetlerinin içine koyup evine götürüyor. Alışveriş poşetinin içinde, üstelik sıcakta, o et, bir saat sonra bozulma eğilimine geçer. Kesimden 3-4 saat sonra hem torbada hem de sıcak ortamda kaldıysa o et bozulur, en iyimser halde bozulma hızlanmaya başlar. Vatandaşlara tavsiyemdir, eti soğuk ortamda dinlendirmeden tüketmesin"