GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
19 Haziran 2024 Çarşamba 08:22

İşin ustasından önemli uyarı: 'Kuş serisi'ne binmek çok tehlikeli!

Yarım asırdır oto tamirciliği yapan, hayatının önemli bölümünü Kuş Serisi olarak adlandırılan Tofaş marka arabaların ustası Cihat Yurtçu, “Bu arabalarda şaşi yok, karoseri de çok zayıf. Güçlü bir kazada ortadan ikiye, hatta üçe ayrılabiliyor. Bugün sağlıklı Kuş Serisi arabalar yüzde 10’u geçmez. 22 yıl önce üretimi sona eren bu arabaları kullanmak, hele hele hız yapmak, Azrail’e meydan okumak demektir” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – 1971 yılında Murat 124 ile başlayan, daha sonra Kuş Serisi olarak adlandırılan Serçe, Şahin, Kartal, Doğan modelleriyle devam eden, 2002 yılında ise üretimleri tamamen sonlandırılan arabalar, yollarda hala boy gösteriyor.

Yılların oto tamircisi Cihat Yurtçu, bu arabalara binmenin artık çok tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Bu arabaların çeşitli kazalarda ikiye, hatta üçe ayrıldığını belirten Yurtçu, “Artık o arabalara binmek çok tehlikeli. Hele hele trafiğe çıkıp hız yapmak, Azrail’e meydan okumaktan başka bir şey değil” ifadesini kullandı.

BİR ÇEKİÇ VURUNCA SAPIR SAPIR DÖKÜLÜYOR
48 yıldır oto tamirciliği yapan, meslek hayatının önemli bölümünü Kuş Serisi diye adlandırılan arabaları tamir etmekle geçiren Cihat Yurtçu, “O tip arabalarda şaşi yok. Karasör de sağlam değil. Eski Amerikan arabaları vardı, onlarda kamyon şaşisi gibi şaşi vardı. Duvara çarpsa, şaşi sayesinde içinden sağ çıkılabilirdi. Yeni model arabaların çoğunda da şaşi yok ama en azından kaportaları sağlam. Kuş Serisi dediğimiz arabalar artık çok yaşlandılar ve ciddi güvenlik sorunu yaşatıyor. O tip aramalar tamirhane geldiğinde kaldırıp altına baktığımızda, bir çekiç vurduğumuzda sapır sapır döküldüğünü görüyoruz. Çünkü her tarafı çürümüş, Allah’a emanet yürüyen bir araba haline gelmiş” dedi. O tür arabaların modifiye edilmesine de karşı çıkan Cihat usta, şu değerlendirmelerde bulundu:

KAPORTACILARIN YÜZDE 90’I KABUL ETMİYOR, ÇÜNKÜ…
“Artık o arabalara binmek, çok tehlikeli. Hele hele o arabalarla sürat yapmak, Azrail’e meydan okumak gibi bir şey olur. Bakıyorum, o kuş serisi arabaları modifiye yapıyorlar, geniş lastik takıyorlar, burnunu yere indiriyorlar. Bunlar zaten problemli arabalar, bu tür değişikliklerle daha problemli, daha riskli hale getiriyorlar. Kuş serisi arabaları tamir eden usta da kalmadı zaten. 100 kaportacıdan 90’ı o arabaları artık kabul etmiyor. O arabalar vizeden nasıl geçiyor, anlamıyorum. Derme çatma tamir ediliyor, üzerine bir filinkot çekiliyor, vizeye giriyor. Vizede arabayı iyice test etseler, inanın hiçbiri vize alamaz.”

O ARAÇLARIN ÇOĞU TRAFİKTEN MEN EDİLMELİ
Bütçesi elvermediği için Kuş serisi arabaları satın alma eğilimi içinde olan vatandaşlara da tavsiyede bulunan Cihat usta, şu uyarılarda bulundu:

“Satın almayı düşündükleri kuş serisi arabayı mutlaka bir ekspertize göstermelerini tavsiye ederim. Ekspertizin tavsiye etmediği arabayı satın almasınlar. O tip arabaların hepsi için değil ama yüzde 90’ının piyasadan, trafikten kaldırılması gerekir diye düşünüyorum. Binilebilir kuş serisi arabanın yüzde 10’u geçmeyeceğini tahmin ediyorum. Temiz kullanılmış, hala kullanılabilir durumda çok az araba var. Bir de şunu söylemek isterim, bu arabalar deniz kenarını hiç sevmiyor. Nemli, rutubetli yerlerde daha çok ve daha çabuk çürür. Eğer satın alacakları araba, deniz kenarında bir şehirde, köyde kullanılmışsa, kesinlikle almasınlar.”