GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Haziran 2022 Pazar 11:58

İSİG Meclisi en acı raporunu yayımladı... İzmir'de kaç çocuk işçi yaşamını yitirdi?

İSİG Meclisi’nin Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele günü için derlediği verilere göre son 9 yılda İzmir’de 8 çocuk işçi çalışırken yaşamını yitirdi. 

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla bir rapor yayımladı. Raporda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuklara dair veriler yer alırken ayrıca çözüm önerileri de sunuldu.

2013 yılında bu yana ülke genelinde en az 556 çocuk işçinin çalıştırıldığı için yaşamını yitirdiğinin bilgisine yer verilen raporda her ay ortalama 5 ya da 6 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiği kaydedildi. Yaşamını yitiren çocukların 88’i kız, 468’i oğlan çocuğu olarak kayıtlara geçti.

EN ÇOK ÖLÜM TARIMDA
Rapora göre çocuk ölümlerinin yarısından fazlası tarım iş kolunda meydana gelirken; tarım iş kolundan sonra en fazla ölüm inşaat ve metal iş kolunda yaşandı. Çocuk işçi ölümlerinin neredeyse yarısını trafik, servis kazası ile boğulma ve zehirlenmeler oluşturuyor. Yine rapordaki verilere göre çocuk ölümleri en çok okulların tatil olduğu Mayıs ve Eylül ayları arasında yaşanıyor.

EGE İLLERİNDE SAYI YÜKSEK
Rapora göre İzmir’de ise son 9 yılda en az 8 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. En fazla çocuk ölümlerinin yaşandığı kentlerin başında ise Şanlıurfa, Gazinantep, Adana, İstanbul, Konya ve Antalya geliyor. Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın’da ise bu süre zarfında en az 15, Manisa’da 12, Denizli’de 11, Muğla’da 7 çocuk yaşamını yitirdi.

'YASALARA UYULMUYOR'
Çocuklarla ilgili yasalara uyulmadığının ifade edildiği raporda “Çalışan çocuklar korunmuyor ve çalışması yasak olan iş kollarında çalışmanın yanında 15 yaşın altında da çocuklar çalışıyor. Ayrıca çocuk işçi sağlığı ile ilgili bir çalışma yaplmıyor ve hatta Çalışma Bakanlığı ve SGK, çocuk işçi ölümlerine dair çelişkili ve eksik açıklamalarda dahi bulunuyor” denildi.

İSİG Meclisi’nin talepleri şu şekilde:

-Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir.

-Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır.

-Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.

-Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.

-Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı sağlık taramasından geçirilmelidir. Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme imkânı sağlanmalı, bağışıklık sistemleri kuvvetlendirilmelidir.

-Çocuk işçilik yasaklanmalıdır