GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Ağustos 2024 Pazar 10:59

İşçileri çıkardı, izne ayrıldı!

Kemalpaşa Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 150 işçinin işine son veren Başkan Mehmet Türkmen’in işçi çıkarma kararının hemen ardından izne ayrıldığı öğrenildi. Öte yandan işçi çıkarmalardan hemen önce yeni işçi alımlarının yaşandığı da kaydedildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’de belediyelerde yaşanan işten çıkarmaların son adresi Kemalpaşa Belediyesi olurken işçilerin üyesi olduğu DİSK Genel İş İzmir 7 Nolu Şube’den tepki geldi.

Önceki gün mesainin bitişiyle birlikte belediyenin farklı birimlerinde çalışan KEM-BEL şirket işçisi 150 işçinin iş sözleşmesi sonlandırılmış ve işçilere işten çıkarmalara dair bir gerekçe sunulmamıştı. İşçi çıkarmalarda ise ‘toplu işten çıkarma’ kodu kullanılmıştı. Sadece temizlik biriminde 63 işçinin işten çıkarıldığı öğrendi.

Çıkarılan işçilerin tamamına yakınının önceki Belediye Başkanı Rıdvan Kayakalı döneminde işbaşı yaptığı öğrenilirken yine çıkarılan önemli bir kısmının CHP üyesi olması da dikkat çekti. Öte yandan işten çıkarmalardan bir gün önce yeni işçi alımlarının yapıldığı ileri sürüldü. Başkan Mehmet Türkmen’in ise işten çıkarma kararı aldıktan sonra izne çıktığı öğrenildi.

BELEDİYEDE MUHATTAP BULAMADIK
Sendika ise pazartesi günü mesai başlangıcı ile birlikte eylemlerine başlayacak. Sendika bütün işçileri belediye binası önüne çağırdı.  Egedesonsöz’e konuşan Şube Başkanı Özgür Genç, Cuma günü işten çıkarma işlemlerine müdahil olmak için belediye olduklarını ancak muhattağ bulamadıklarını belirterek “Fakat yakın zamanda belediye başkanı ve bürokrasisinin uzun süreli izin aldığını ve belediye gelmeyeceğini öğrendik. Bizler Cuma günü çıkışa müsaade etmemek için bütün belediyede idik ancak orada bir çıkış işlemi göremedik. Ancak akşam tablo ortaya çıktı. Bazıları SGK’dan gelen SMS’le öğrendi, bazıları da e-devlet üzerinden yaptıkları kontrolle öğrendiler. “ dedi.



O ZAMAN NEDEN YENİ İŞÇİ ALINDI?
İşten çıkarmalardan önce yeni işçi alımlarının olduğunu da kaydeden Başkan Genç “Başkan ekonomik gerekçelerle işten çıkarmaları yaptığını savunsa da işten çıkarmalardan iki gün önce çok sayı da işçi alımı yapıldığını da öğrendik. Madem ekonomik sorunlar var o zaman neden yeni işçi alımları yapılıyor. Tahminimizce bir önceki belediye başkanı döneminde alınanların tırpanlandığını düşünüyoruz. Ya da bir yakını, meclis üyesi tandığı olmayan işçilerin işten çıkarıldığını görüyoruz. Buna karşı sendika olarak duracağız ve mücadelemizi büyüteceğiz.” ifadelerini kullandı.

KEMALPAŞA HALKI DA CEZALANDIRILIYOR
İşçi çıkarmalarla birlikte Kemalpaşa halkının ve çocuklarının da cezalandırıldığnı ifade eden Başkan Genç “Kemalpaşa halkı da çocukları da mağdur edilecek. İşten çıkarılanlar arasında belediye dersanelerinde, kreşlerinde ve spor okullarında çalışan öğretmenler de var. Çocuklar buralarda üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Kreşler kadınların üretime katılması için katkı sağlıyor.” dedi.