GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Ağustos 2024 Perşembe 10:17

İş makineleri zarar vermişti… Tümülüslere koruma kalkanı

İzmir'in Ödemiş ilçesinde yer alan ve tarihi öneme sahip Tümülüslerin gün yüzüne çıkması sonrası İzmir 1 Nolu Kültürel Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, alanla ilgili 1’inci derece Arkeolojik Sit Alanı ilan etme kararı aldı. Ayrıca Kaymakçı ve Kurucuova Mahalleri’nde iş makinalarının zarar verdiği mezarlar için de harekete geçen kurul, gerekli yargı sürecinin takip edilmesi ve mezarların yeniden kapatılmasına karar verdi.

EGEDESONSÖZ - İzmir'in Ödemiş ilçesinde geçmiş yıllarda definecilerin de hedefinde olan Tümülüslerin yenileri gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

Balabanlı, Kaymakçı ve Kurucuova Mahalleri'nde tespit edilen Tümülüsler için harekete geçen İzmir 1 Nolu  Kültürel Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, alanla ilgili 1’inci derece Arkeolojik Sit Alanı ilan etme kararı aldı.



İŞ MAKİNELERİ HASAR VERMİŞTİ…
Alınan kararda ayrıca;

Kaymakçı Mahallesi ve Kurucuova Mahallesi’nde özel mülkiyette kayıtlı taşınmazlarda tespiti yapılan ve 2863 sayılı Yasa'nın 6. maddesi kapsamında kalan 3 adet tümülüsün bulunduğu sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın 2863 sayılı Yasa'nın 7. maddesi hükümleri gereğince 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmesine, tescil fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kayıtlarına "kısmen 1. derece arkeolojik sit alanı" şerhinin işlenerek belgeleriyle birlikte Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, 2863 sayılı Yasa'nım 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planı hazırlanması gerektiğine, bu süreçte karar eki geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının 3 yıl geçerli olmak koşuluyla uygun olduğuna, söz konusu alanda iş makinesi marifetiyle gerçekleştirilen tahribata ilişkin olarak başlatıldığı anlaşılan yasal soruşturmanın sonucundan Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine, ilgili Müze Müdürlüğünün ve Ratorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarının belirleyeceği teknik ve yöntemle 3 numaralı tümülüsteki mezar yapısının daha fazla tahrip edilmemesi amacıyla ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde kapatılmasına, söz konusu alanında daha fazla tahribatın önlenmesine yönelik ilgili kurumlarca her türlü önlemin alınmasına karar verildiği belirtildi.