GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
4 Şubat 2020 Salı 13:13

İş insanı Zorlu’dan ‘deprem’ uyarısı: Yanlış tesisat binayı çürütür!

İzmirli iş insanı Kemal Zorlu,  “Depreme dayanıklı bina yapımında tüm malzeme kalemlerinin önemli olduğunu, Elazığ depreminde bir kez daha gördük. “Sadece demir ve beton kalitesi değil, tesisat da önemli. Sızdıran su borusu, betonu ve demiri çürütür. Patlayan doğalgaz borusu yangın çıkarır. Bu Elazığ’da yaşandı” dedi.

60 yıldır inşaat sektörünün içinde olan Ege Yıldız Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, Elazığ depreminde binaların yıkılması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zorlu, Elazığ depreminin Türkiye’ye yine ders verdiğini belirterek, “Türkiye’nin deprem gerçeği bize, doğru plan, proje ve imalat yapmamız, binalarda kaliteli malzeme kullanmamız gerektiğini söylüyor.  Küçük fiyat farklarına tamah edip malzeme kalitesine özen göstermezsek felaketin boyutu büyüyor” dedi.

Zorlu, binaların zemini çürük olan alanlara inşa edilmesi, yanlış planlama ve düşük malzeme kalitesi yüzünden deprem facialarının yaşandığını belirterek, yer sarsıntılarına dayanıklı bina inşa etmekte sadece demir ve beton kalitesinin yeterli olmadığını söyledi. İnşaatlarda kullanılacak tüm malzeme kalemlerinin önemli olduğuna dikkat çeken, hatta bazılarının beton ve demir kadar önem arz ettiğini ifade eden Zorlu, şöyle konuştu: “İçten içe sızdıran bir su tesisatı, binanın kirişlerini çürütebilir. Sarsıntıda patlayan bir doğalgaz borusu, yangına neden olabilir. Elazığ’da bunu yaşadık. Elektrik kaçağı ve su borularının patlaması da depremin etkilerini artırır. Artık depremlerin bize verdiği dersi alıp, zemin etüdü iyi yapılmış alanlara, kaliteli malzemelerle bina inşa etmeliyiz ” diye konuştu.