GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
15 Ağustos 2023 Salı 09:10

İş bırakan Ege Üniversitesi Hastanesi çalışanlarından yönetime: Nerde yedin paraları söyle?

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde işçileri 55-60 bin TL civarındaki geriye dönük alacaklarının ödenmesi için başlattıkları iş bırakma eyleminde birinci hafta geride kaldı. Bugün sabah saatlerinde toplanan işçiler yönetime şarkılı gönderme yaptı. "Nerde yedin paraları söyle?" şarkısıyla tempo tutan çalışanlar yönetimi protesto etti.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ- Türk-İş'e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) İzmir Şubesine üye bin 500'den fazla işçi, toplu sözleşmesinden doğan 55-60 bin TL'yi bulan geriye dönük alacaklarının ödenmemesi nedeniyle başlattıkları iş bırakma eylemi birinci haftayı geride bıraktı. 

Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği önünde bir araya gelen işçiler, "Ege işçinin hakkını ver", "Susma sustukça sıra sana gelecek" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarını attı. İş bırakma eylemine katılımın yoğun olduğu görüldü. İşçiler gece de hastane bahçesinde nöbet tutuyor. Son yapılan toplantıda net bir tarih verilmediği için işçiler eylemlerini sürdürme kararı aldı.

Diğer yandan bir grup işçinin son dönemlerin popüler şarkısı "Nerde yedin paraları söyle?" ile yönetime gönderme yaptığı görüldü. 

İŞTE O ANLAR:

Sağlık-İş İzmir Şube Mali Sekreteri ve İş Yeri Temsilcisi Nazım Özkan, şu ifadeleri kullandı:

2022 Ekim ayında toplu sözleşme görüşmelerinde başladık 31 Mayıs 2023 tarihinde sonlandırıldı. Toplam 8 aylık süreçte geriye dönük haklarımız oluştu. Bu geriye dönük hakları almak için iki ay devletten ödenek bekledik. Devletten  ödeneklerin gelmediğini söyleyerek kurum bizi yaklaşık 25 gündür paramızı ödemiyor. Ama hiz biliyoruz devletten iki kere ödenek geldi. Hatta biri dün geldi. Kurum bunun bile bizim için gelmediğini söylüyor. Türkiye'deki tüm kurumlar paralarını aldı. İkinci taksidini alan var, tamamını tek seferde alan var ama bizim kuruma ne hikmetse hiç para gelmemiş.  Biz de bunun doğru olduğunu zaten düşünmüyoruz, aklımızla oynama çalışıyorlar. Böyle jir şeyi kabul etmiyoruz. Biz alacaklarımızın ödenmesini ve servislerde çalışmak istiyoruz.

İş bırakma eyleminin bugün yedinci günü. Biz bu süreçte kararlıyız. Dün akşam saat 17.00 itibariyle yönetimle görüşüp gelen para sizin için gelmedi cevabını aldıktan sonra gündüz normal eylemimiz var gecede oturma eylemine başladık. 24 saat buradayız. Gündüz 800-850 kişi çalışıyor, toplamda 1800 kişiyiz. Gördüğünüz için 750-800 kişi eksiksiz katılıyor. Yönetim paranın gelmediğini söylüyor, başka bir şey söylemiyor. Bizim haklarımızı ödesinler, gelen paraları bize kullansınlar ve biz çalışma yerlerimize geri dönelim. Hastanede şu anda işleyiş tıkanmış durumda. Buradaki arkadaşlar hastanın altından alan, hastayı taşıyan, temizlik yapan, malzeme götürüp getiren, yatağı pencereyi silen personel bu şekilde bir sağlık kurumu yönetilemez. Bu hastane bu işi yapacak başka kitle yok. Biz işçileriz. Bizim paramızı ödesinler biz çalışma hayatına geri dönmek istiyoruz. Kimse 7 gün boyunca eylem yapmaz. Ben iki gündür evime gitmiyorum. Biz bu hallere düşmek istemiyoruz, paramızı ödesinler huzurlu şekilde çalışalım.