GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Ekim 2024 Pazartesi 11:53

İntegral'den İzmir'de çarpıcı araştırma: CHP ve Zafer yükselişte, AK Parti ve İYİ Parti düşüşte!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, yaptıkları son araştırma çalışmasını kamuoyuna duyurdu. İzmir'de CHP ve Zafer Partisi'nin oylarında yükseliş gözlemlediklerini söyleyen Yaldız, AK Parti ve İYİ Parti'de gerileme olduğunu belirtti. Yaldız, "CHP ise şu anda İzmir'de genel seçim performansı açısından bu hafta sonu milletvekili seçimi yapılsa tarihi zirveyi görebilir" dedi.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Yaldız, İzmir genelinde yaptıkları anket çalışmaları ile ilgili detaylar verdi. Yaldız, CHP ve Zafer Parti’nde yükseliş olduğunu belirtirken AK Parti ve İYİ Parti’de oy kaybı yaşandığını belirtti.

YÜZDE 10'LUK İYİ PARTİ SEÇMENİ, CHP İLE BİRLİKTE HAREKET EDİYOR İZMİR'DE
İYİ Parti seçmeninin CHP’ye yöneldiğini gözlemlediklerini söyleyen Yaldız, “Genel itibari ile CHP yükselişte. CHP'nin ülkeyi yönetebilirlik anlayışı yükselmiş. İYİ Parti seçmenleri üzerinde CHP büyük bir etki uyandırmış. Onlarda şu anda yeni bir adrese yönelmede öncelik CHP'de görülüyor. Bu yerel seçimde ortaya çıkan oranlarla İzmir özelinde belli olmuştu. Yüzde 10'luk İYİ Parti seçmeni, CHP ile birlikte hareket ediyor İzmir'de. Genel başkan İzmirli… İyi tanıdığımız, tecrübeli bir isim. Sonuçta MHP'den gelen, ülkü ocakları başkanlığından gelen, MHP'de genel başkan adayı olan birisi. İYİ Parti İzmir seçmeni biraz Meral Akşener'in önceki siyasi yaşamından da hareketle, artı olarak Selanik kökeni sebebiyle İzmir'de biraz daha merkez seçmene seslenebiliyordu. Lider değişiminin bu anlamda  tabelaya yansımadığını görüyoruz. Tam tersine İYİ Parti'deki ülke genelindeki düşüşün İzmir'de de olduğunu gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.

ZAFER PARTİSİ YÜKSELİŞTE
“Zafer Partisi İzmir'de yükselişte” diyen Yaldız, “Hem yönetebilirlik anlayışında yükselişi var hem de kararsızlar dağıtılmasından yüzde 3,5 oranına gelmiş durumda İzmir'de” dedi.

HAFTA SONU SANDIK KURULSA CHP TARİHİ OY ALABİLİR
“Bu hafta sonu genel seçim yapılsa CHP yüzde 50'yi bulabilir” diyen Yaldız, “CHP ise şu anda İzmir'de genel seçim performansı açısından bu hafta sonu milletvekili seçimi yapılsa tarihi zirveyi görebilir. İzmir'de CHP'nin genel seçimlerde oyu yüzde 41 seviyesindedir. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 45'i gördü CHP 2015'te. Ancak yüzde 40'da kaldı. Şu anda kararsızlar dağıtılmadan yüzde 44-45 oranında. Bu hafta sonu genel seçim yapılsa CHP yüzde 50'yi bulabilir. Bu tabii ki CHP'nin yükselişi midir, yoksa iktidardaki yorgunluk, yıpranmışlık, ekonomik ve siyasi hayattaki başka sorunlardan kaynaklı mıdır? Bu kalıcı bir zafer olmayabilir CHP açısından. CHP içinde de hareketli günler yaşanıyor. Genel başkan her boyutu ile tartışılıyor. Özgür Özel koltuğu doldurdu mu dolduramadı mı, ne kadar doldurdu? “Özel'in doldurduğu koltuk bildiğimiz CHP koltuğumu?” gibi Özel başlığında konuşulacak çok şey var. Araştırmanın CHP'yi bağlayan bir kısmı var.  CHP yükselişte” değerlendirmesini yaptı.

OY KAYBI AK PARTİ’NİN EKSİKLİĞİNDEN…
AK Parti’de düşüş yaşandığını gözlemlediklerini belirten Yaldız, “CHP’nin yükselişi AK Parti'nin düşüşte olmasından kaynaklı da olabilir... Bu noktada iktidar partisi ekonomik göstergeler açısından tarihin en zorlu sınavlarından birini veriyor. Asgari ücretin hiçbir şeye yetmediği noktada, mutfaktaki yangın yüzde 70'lerde olduğu süreçte tüm bunlardan kaynaklı konjenktürel bir yükselişi var CHP'de… Türk seçmeninin CHP dışından bir alternatif görmediğinden de CHP yükselişte… Ancak şöyle bir soru sorduk; CHP'nin yerel seçimde mutlak bir zaferi var. Bu zaferi neye bağlıyor seçmen? Yani bu zafer iktidarın eksikliklerinden mi kaynaklandı, yoksa CHP'nin artılarından mı kaynaklandı sorusuydu. Yüzde 56 ile AK Parti’nin eksikliğinden cevabını aldık. Her ikisini diyen yüzde 26 var. Yüzde 15 civarında da CHP’nin artıları cevabı var. Bunun bize anlattığı şu; Hükümetin eksikliğini sorduğumuzda yüzde 62 oranında ekonomik sorunlar geliyor. Bu fotoğrafın anlamı; Yerel seçim sonrası ortaya çıkan büyük zaferi CHP'nin artılarına değil de AK Parti'nin eksikliğine yazması seçiminin en önemli sonuçtu” açıklamasını yaptı.

Yaldız şunları söyledi:

“Bu bize şunu gösteriyor; CHP kendi liderini bu denli tartışır, Cumhurbaşkanlığı yarısından kamplara bölünür, Ankara ve İstanbul'da ayrı sesler çıkar, her gün bel atı tartışmalar içinde kendini bulursa ve yerel yönetimler açısından istediği performansı halka yansıtamazsa, AK Parti'de ekonomiye dair olumlu göstergeyi hayata geçirdiği andan itibaren yarışa yeniden ortak olur. Seçmenin algısı İzmir'de CHP'nin kalesinde CHP'nin artılarından kaynaklandı diyen yüzde 15. Normalde CHP'nin bu kadar zafer kazandıktan sonra seçmen bize neden bunu yazmadı diye dert edinmesi lazım”