GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
26 Mayıs 2016 Perşembe 11:07

İntegral'den çok konuşulacak araştırma: Yıldırım sonrası İzmir!

Siyaset gündeminde sıcak ve önemli gelişmelerin yaşandığı süreçte araştırma şirketi İntegral, İzmir’in nabzını tuttu. İzmirliler, Yıldırım'ın başbakanlığından MHP'deki kurultay sürecine, CHP ve HDP politikalarının tabanda yarattığı etkiye kadar sayısız soruya yanıt verdi.
Siyaset gündeminde sıcak ve önemli gelişmelerin yaşandığı süreçte araştırma şirketi İntegral, İzmir’in nabzını tuttu. 

Davutoğlu’nun gidişinden Binali Yıldırım’ın gelişine, MHP’deki kurultay sürecinden CHP ve HDP’nin izlediği politikaların tabandaki yansımasına kadar pek çok konuda önemli verilere ulaşan İntegral Araştırma, kent ve ülke gündemindeki sorunları da yerinde tespit etti.

ÖNCELİKLİ SORUNLAR TERÖR VE İŞSİZLİK
18-23 Mayıs tarihlerinde saha çalışması gerçekleştirilen ve İzmir’in 14 ilçesinde 1406 denekle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada ilk olarak kent ve ülke sorunlarının tespiti yapıldı. Türkiye’nin çözüm bekleyen en acil sorunu nedir sorusunda katılımcıların yüzde 51,8’i terör sorunu derken 3,6’lık Kürt sorunu tespitiyle birlikte ülkenin doğu-güneydoğusunda yaşananların İzmir’in gözünde ülkenin bir numaralı sorunu olduğu belirlendi.  Ülke sorunlarına ilişkin İzmir’den çekilen fotoğrafta ikinci önemli sorunun yüzde 11’lik oranla işsizlik olduğu ortaya çıktı. İşsizlik, ekonomi, gelir dağılımındaki adaletsizlik gibi yanıtlarla birleştirilince ülkenin asıl gündeminin ekonomi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 18’i geçti.

LAİKLİK TEHLİKEDE DİYENLER 1,4
Türkiye’nin en önemli sorunu eğitimdir diyenlerin oranı yüzde 6,7’de kalırken hukuk, adalet sistemi, demokrasi, insan hakları gibi tercihler alt sıralarda kaldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın sözleriyle alevlenen ve CHP’nin 17 kilometrelik insan zinciri kurarak protesto ettiği ‘laiklik tehlikede’ söylemi yüzde 1,4 gibi oranla sorunlar listesinin sonlarında yer aldı. 
Yarın bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz sorusuna verilen yanıtlarla yapılan çapraz analizde işsizlik ve ekonomi yanıtlarının tüm parti tabanlarında birbirlerine yakın karşılık buldukları gözlemlenirken Kürt sorunu tanımlamasının daha çok HDP tabanından geldiği görüldü.
İzmir’in çözüm bekleyen sorunları listesinde ise ulaşım, altyapı, yerel yönetimlerin hizmet eksikliğinin yanı sıra Suriyeli Mülteciler sorunu da zirvede birbirlerine çok yakın oranlarla yer aldı.






YILDIRIM’IN BAŞBAKANLIĞINA ONAY 36,6
Siyaset gündemindeki sıcak gelişmelere ilişkin de kentin fotoğrafını çeken İntegral, Ahmet Davutoğlu’nun yerine Binali Yıldırım’ın seçilmesinin kentte ne derece karşılık bulduğunu tespit etti. Binali Yıldırım’ın başbakanlığını onaylıyor musunuz sorusuna ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 36,6’da kalırken 56,2’sinin hayır yanıtı verdiği görüldü. Yüzde 7’lik bir kesimin de bu soruya yanıt vermediği gözlendi. Siyasal kutuplaşmanın yüksek olduğu kentte CHP ve HDP tabanının daha çok ‘hayır’ yanıtı vermesi dikkat çekerken MHP tabanının bu konuda ikircikli olduğu gözlemlendi. Dikkat çekici olan ise AK Parti seçmeninin de yüzde 5,7’sinin Yıldırım’a onay vermemesi buna karşın CHP’lilerin yüzde 15’nin Yıldırım’ın başbakanlığına sıcak bakmasıydı.



BAŞBAKAN YILDIRIM’IN İZMİR’E KATKISI OLUR: 53,2
Yıldırım’ın başbakanlığına onay oranı yüzde 36,6’da kalsa da ‘Türkiye Cumhuriyeti Başbakanın İzmir milletvekili olmasının kente olumlu bir katkısının olup olmayacağına dair soruda kentin tam anlamıyla ikiye bölündüğü ortaya çıktı.  İzmirlilerin yüzde 46,9’u ‘evet katkısı olur’ derken yüzde 6,3’ü ‘biraz katkısı olur’ cevabını verdi. Hayır diyenlerin oranı yüzde 43’te kalırken CHP’lilerin yüzde 28’i, MHP’lilerin yüzde 47’si, HDP’lilerin de yüzde 29’unun Yıldırım’ın başbakanlığının İzmir’e katkısı olur’ yanıtı vermesi dikkat çekici sonuçlardan biriydi. Yüzde 43’lük ‘hayır’ bloğunun başını CHP tabanı çekiyor olsa da HDP’lilerin de ağırlıklı olarak Yıldırım’ın başbakanlığının kente bir katkısının olmadığına inandığı ortaya çıktı. Ancak Başbakanın İzmir milletvekili olmasının İzmir’e az ya da çok olumlu bir katkı sağlayacağına inananların oranının yüzde 54’e yakın çıkması araştırmanın en önemli bulgularından biri olarak kayıtlara geçti.




YILDIRIM’IN BAŞBAKANLIĞINDAKİ TÜRKİYE’DEN ENDİŞELİ DEĞİLİM: YÜZDE 57,5
Binali Yıldırım’ın başbakanlığındaki Türkiye için herhangi bir endişe taşıyor musunuz sorusunda İzmirlilerin yüzde 57,5’nin ‘hayır,  taşımıyorum’ demesi dikkat çekerken yüzde 42’lik hayır bloğunun başını yine CHP ve HDP tabanı çekti. MHP tabanının yüzde 60’a yakınının endişe taşımamasına karşın CHP seçmeni olduğunu söyleyen katılımcıların yüzde 60’a yakının ‘endişeli’ olduğu gözlendi. 
Endişeli kesime yöneltilen “nasıl bir endişe taşıyorsunuz” sorunda ise daha çok ‘gölge başbakan’ olma endişelerinin başını çektiği gözlendi.   Bu soruya verilen en ilginç yanıtlardan biri de 2014 yerel seçimlerine gönderme yapan, yüzde 3’lük “İzmir’den intikam almaya kalkabilir’ yanıtı oldu.







YILDIRIM DÖNEMİNDE AK PARTİ İZMİR’DE OYUNU ARTTIRIR: YÜZDE 38
Yıldırım’ın başbakanlığı döneminde AK Parti’nin İzmir’deki oyları sizce hangi yönde seyreder sorusuna verilen yanıtlarda da katılımcıların yüzde 38’nin ‘oylarını arttırır’ ifadesine başvurduğu tespit edildi. Katılımcıların yüzde 51’i ‘değişen bir şey olmaz’ derken yüzde 11’i Yıldırım’ın başbakanlığında partisinin oylarının düşeceğini öngördü. Yapılan çapraz analizlerde de AK Parti seçmenlerinin yüzde 71’inin oyların artacağına inandığı yüzde 25’in değişen bir şey olmayacağını düşündüğü kaydedildi. CHP’lilerin yüzde 24’ü MHP’lilerin yüzde 33 ve HDP tabanının da yüzde 20’isinin AK Parti oylarının Yıldırım’ın başbakanlığında artacağına inandığı ortaya çıktı.




BURUN FARKIYLA KILIÇDAROĞLU
Araştırmada ‘her ikisi de İzmir milletvekili olan genel başkanlardan Kemal Kılıçdaroğlu ’nu mı yoksa Binali Yıldırım’ı mı daha çok beğeniyorsunuz’ sorusunda her iki genel başkan arasında büyük bir rekabet dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 33,9’u Kılıçdaroğlu yanıtı verirken Yıldırım diyenlerin oranı 33,6’da kaldı. Yüzde 30,2 ‘ikisine de beğenmiyorum’ derken 2,4 ‘ikisini beğeniyorum’ dedi.
Binali Yıldırım’ın AK Parti seçmeninde yüzde 94’lük bir beğeni oranı yakaladığı gözlemlenirken CHP’nin kalesi İzmir’de Kılıçdaroğlu ‘nu kendi seçmeninin ancak 66,4’ünün ‘beğendiği’ tespit edildi. MHP ve HDP’lilerin ağırlıklı olarak ‘her ikisini de beğenmiyorum’ dediği belirlendi.




BAŞKAN KOCAOĞLU GÜCÜNÜ KORUYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu başarılı buluyor musunuz sorusunda katılımcıların yüzde 35’i ‘evet’ derken 19,8’i ‘kısmen başarılı’ yanıtı verdi. Başarılı ve kısmen başarılı rakamları toplandığında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İzmir’de halen yüzde 50’nin üzerinde bir potansiyeli ikna gücünün olduğu gözlendi. Buna karşın Başkan Kocaoğlu’nu başarısız bulanların oranlarında da önemli bir yükseliş olduğu gözlendi. Ancak Kocaoğlu’nun başarısız bulanlar arasında ağırlıklı olarak CHP’lilerin olması buna karşın AK Partililerin yüzde 15’nin Aziz Kocaoğlu için ‘başarılı’ demesi dikkat çeken bir detaydı.

Kocaoğlu 2019’da yeniden aday olsa oy verir misiniz sorusunda ise katılımcıların yüzde 41’e yakını ‘evet’ derken yüzde 10’lık kesimin kararsız olduğu gözlemlendi. Çapraz analizlerde genel seçim olsa AK Parti’ye oy vereceğini açıklayan kesimden Kocaoğlu’nun yüzde 10’a yakın oy alabildiğinin ortaya çıkmasına karşın CHP seçmeninin yüzde 22’isinin ‘hayır oy vermem’ yanıtı vermesiydi.








İZMİR ERDOĞAN’A DA KARŞI BAŞKANLIK SİSTEMİNE DE!
Gündemdeki önemli konu başlıklarından başkanlık sistemine yönelik desteğin de sorgulandığı araştırmada “başkanlık sistemi için referanduma gidilse oyunuz ne olurdu” katılımcıların yüzde 68’i hayır yanıtını verdi. Evet diyenlerin oranı ise sadece yüzde 20,5’de kaldı. Yüzde 11’in kararsız olduğunu söylediği çalışmanın çapraz siyasi analizlerinde İzmir’deki AK Partilerin de yüzde 11’nin ‘hayır’ dediği, yüzde 15’in de kararsız olduğunu ifade ettiği ortaya çıktı. Başkanlık sistemine desteğin yoğun olarak AK Parti ve HDP tabanından geldiği gözlenen araştırmada paralel bir sonuç da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönem politikalarının sorulduğu sorudan elde edildi. Erdoğan’ın politikalarını doğru buluyor musunuz sorusunda ‘evet’ yanıtı verenlerin oranı sadece yüzde 17,5 olarak kaydedilirken hayır diyenlerin yüzde 64 gibi yüksek bir oranda çıktığı gözlemlendi. Yapılan çapraz sorgulamada ise Erdoğan’a karşıtlığın sadece muhalefet bloğunda değil AK Parti İzmir tabanında da oldukça yüksek bir oranda seyrettiği gözlendi. Erdoğan’ın politikalarını onaylayanların oranı yüzde 64’te kalırken yanlış bulanların oranı yüzde 8,9 kısmen doğru buluyorum diyenlerin oranı ise yüzde 25 gibi önemli bir oranda seyretti. Başkanlık sistemi ile Erdoğan’ın politikaları arasında yapılan çapraz analizde sisteme karşı olanların ağırlıklı olarak Erdoğan’a da karşı olduğu gözlendi.
Başkanlık sistemi konusunda son 8 ayda değişen pek bir şeyin olmadığı sisteme desteğin de karşıtlığın da yüzde 3-4 aralığında arttığı, kararsız kesimdeki çözülmenin her iki cepheye eşit bölündüğü tespit edildi.






 

MHP KURULTAYI! AKŞENER BAHÇELİ’Yİ 7’YE KATLADI
İzmir’in siyasal gündeme bakışını tespit eden çalışmada kurultay sürecindeki MHP’nin yeni genel başkanı kim olmalı sorusunda Meral Akşener’in İzmirlilerin gönlündeki MHP genel başkanı olduğu ortaya çıktı. Katılımcıların 52,3’ü bu soruya Akşener yanıtı verirken yüzde 20’lik bir kesimin ‘fikrim yok’ dediği ortaya çıktı. Aday olarak ortaya çıkmamasına karşın uzun süredir İzmir milletvekili olarak görev yapan Grup Başkan Vekili Oktay Vural’ın da MHP’nin genel başkanlığı için siyaset yaptığı kentte yüzde 10’a yakın destek bulması dikkat çekici bir ayrıntı olarak göze çarptı. Kurultayda genel başkan Bahçeli olsun diyenlerin oranı yüzde 8,8’de kaldı.
Araştırmada Sinan Oğan’a yüzde 3,4, Koray Aydın’a yüzde 3,1, ümit Özdağ’a yüzde 2, Süleyman Sazak’a da 0,1 oranında destek çıktığı görüldü.
Çapraz analizlerde de Akşener’in başta MHP olmak üzere tüm parti tabanlarından destek bulduğu gözlemlenirken Bahçeli’nin en yüksek desteği yüzde 19,8 ile AK Parti tabanından aldığı MHP tabanının yoklamasında ise ancak yüzde 6,4’lük bir oranda destek bulabildiği tespit edildi.





 

İZMİR HDP’Yİ ONAYLAMIYOR
HDP’nin son süreçte izlediği politikaları doğru buluyor musunuz sorusunda İzmirli katılımcıların yüzde 88,6 oranında ‘hayır’ yanıtı verdiği gözlemlenirken ‘doğru bulanların’ oranın yüzde 5’te kalması dikkat çekti. Ayrıca yapılan çapraz analizlerde HDP’ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 25’inin de parti politikalarını onaylamadığı belirlendi.




İKİ SEÇMENDEN BİRİ ‘YENİ PARTİ’ DİYOR
Siyasal gündeme ilişkin en çarpıcı bulgulardan biri de yeni parti gerekli mi sorusunda elde edildi. Katılımcıların yüzde 51,5’i yeni parti gerekli derken ana muhalefet partisi CHP’ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 58’i, MHP ve HDP tabanının yüzde 50’si, AK Partililerin de yüzde 20’sinin ‘yeni parti gerekli’ yanıtı vermesi önemli bir tespit olarak kayıtlara geçti.




YENİ PARTİNİN LİDERİ AKŞENER, FEYZİOĞLU, GÜL HATTA DAVUTOĞLU…
Katılımcılara yöneltilen açık uçlu ‘yeni partinin lideri kim olmalı’ sorusunda ise fikrim yok seçeneği yüzde 35’le birinci çıktı. Yeni partinin gerekli olduğunun yoğun şekilde düşünülmesine karşın lider konusunda öne çıkan seçmeni ikna eden bir ismin olmadığı görüldü. Ancak MHP adayları arasında uzak ara önde görülen Meral Akşener’in ismi bu yoklamada da yüzde 18,5 ile ilk sırada yer aldı. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yüzde 14’le ikinci önemli lider adayı olarak ortaya çıktığı araştırmada 11.  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeni partinin başına geçmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 11’i geçti. Katılımcıların yüzde 5,2’si de başbakanlıktan ayrılmak durumunda kalan Ahmet Davutoğlu’nun da yeni partiye lider olması gerektiğini ifade ettiği gözlemlenirken İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın da potansiyel bir lider adayı olarak İzmir’de yüzde 5’i aşkın bir taban tuttuğu gözlemlendi. 
Yeni partinin başına Davutoğlu geçmeli diyen yüzde 5’i aşkın kesim içinde en önemli oranı AK Parti seçmeni tutarken 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün daha çok CHP ve MHP tabanında varlığını koruduğu gözlemlendi. Yeni parti gerekli diyen CHP’lilerin gönlündeki lider adayının yüzde 21,3 ile Metin Feyzioğlu olduğu belirlendi.




 

CHP’DE LİDERLİK SORUNU VAR MI? EVET: 78,4
Siyasal gündemin önemli başlıklarından biri de kurultay tartışmaları yeniden alevlenmeye başlayan CHP’de lidere yönelik eleştirilerdi. Katılımcıların yüzde 78,4’ü CHP’de liderlik sorunu olduğunu düşünürken yapılan çapraz analizlerde CHP’lilerin yüzde 70’inin partilerinde bir liderlik sorunu olduğuna inandığı ortaya çıktı. CHP’de liderlik sorunu yok diyen CHP’li oranı yüzde 29’da kaldı.





CHP’LİLER MUHARREM İNCE AK PARTİLİLER BAYKAL DİYOR
CHP’de liderlik sorunu var diyenlere yöneltilen çoktan seçmeli sizce CHP’nin başına kim geçmeli sorusunda ise katılımcıların ağırlıklı olarak bir süre önce düzenlediği Çanakkale mitingi ile kurultay ateşini yakan Muharrem İnce’yi işaret ettiği görüldü. Muharrem İnce’ye araştırmada yüzde 25’likt bir destek çıkarken çapraz analizlerde Muharrem İnce’ye yönelik desteğin CHP’lilerin yanı sıra MHP ve AK Parti seçmeninden de geldiği gözlemlendi. AK Partililerin Deniz Baykal seçeneğini yüzde 29 oranında tercih ettiği gözlemlenirken Baykal’a yönelik yüzde 12’lik desteğin önemli bölümünü oluşturdukları dikkatlerden kaçmadı.  CHP’nin başına Baykal’ın geçmesi gerektiğini düşünen CHP’lilerin oranı ise yüzde 8’de kaldı. Kurulması halinde yeni partinin lideri kim olmalı sorusunda da başı çeken Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yüzde 11’le üçüncü sırada yer alırken yüzde 6,4’le İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu CHP’ye dördüncü lider adayı olarak tanımlandı. Gürsel Tekin’e yüzde 4,4, Ümit Kocasakal’a yüzde 3,0, Selin Sayek Böke’ye 2,7, Özgür Özel’e 2,1, Eren Erdem’e 1,8 desteğin çıktığı ankette isimleri yer almamasına karşın ‘diğer’ seçeneğinden Sezgin Tanrıkulu, Yılmaz Büyükerşen, Abdullatif Şener, Uğur Dündar, Dilek Akagün Yılmaz, Zeynep Altıok, Özlem Çerçioğlu, Osman Pamukoğlu gibi isimler de yer aldı.






ADIGÜZEL: KUTUPLAŞMA SÜRÜYOR, SEÇMEN ÇIKIŞ YOLU ARIYOR!
İntegral Araştırma Genel Müdürü Feride Adıgüzel, İzmir’de belirli aralıklarla gerçekleştirdikleri gündem araştırmalarına gönderme yaparak yaptığı değerlendirmede toplumsal ve siyasal kutuplaşma ikliminin dağılmadığına vurgu yaptı. Adıgüzel ikinci olarak da kent seçmeninin ciddi bir arayışta olduğunun görüldüğünü vurgulayarak; “İki İzmirliden biri yeni bir parti istiyor. Bu durum siyaseten toplumun ne denli çıkış noktası aradığının kanıtıdır” dedi.

İZMİR YILDIRIM’A MESAFELİ ANCAK UZAK DEĞİL!
İzmir’in Başbakan Binali Yıldırım’a siyaseten mesafeli olsa da kentin çıkarları doğrultusunda önemli bir kredi açtığına dikkat çeken Adıgüzel, “Yıldırım her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın kadrosundan olsa da İzmir’de siyaset yaptığı süre boyunca kente dokunduğu için İzmirliler Erdoğan’a karşı takındığı tavrı ona karşı takınmıyor. İzmir’de Yıldırım’lı döneme ilişkin herhangi bir endişe taşımayanların oranının yüzde 57’leri bulması, Yıldırım’ın başbakanlığının İzmir’e olumlu dönüşü olur diyenlerin yüzde 53’ü geçmesi bunun göstergesidir” dedi.

DEĞİŞİM VE YENİLENME TALEBİ ORTADA
Yeni dönemde toplumun değişim ve yenilenme beklentisi içinde olduğuna da vurgu yapan Adıgüzel MHP’de Meral Akşener’in ciddi bir liderlik sorunu olduğu saptanan CHP’de de Muharrem İnce’nin bir adım önde olduğu gözlemlenmiştir. Yeni parti konusunda da Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Abdullah Gül hatta Ahmet Davutoğlu’nun da toplumsal desteği bulma ihtimali az da olsa İzmir’den saptanmıştır” diye konuştu. Araştırmalarını ağırlıklı olarak metropol alanda gerçekleştirdiklerini ve çevre ilçeleri temsilen 3 ilçenin alındığına dikkat çeken Adıgüzel başta başkanlık sistemi olmak üzere pek çok soruda ülkenin içinde bulunduğu toplumsal kutuplaşmanın İzmir’de de varlığını sürdürdüğü tespit edilmiştir. Ayrıca İzmir’deki Ak Parti tabanı üzerinde yaptığımız çapraz analizlerde ortaya çıkan hatırı sayılır bir oranda Erdoğan ve politikalarına karşı duruşun olması da siyaseten üzerinde durması gereken konuların başında gelmektedir ” diye konuştu.