GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
16 Ağustos 2023 Çarşamba 09:04

İnşaat sektöründen ‘üç harfli’ isyanı!

İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, sektörün zor durumda olmasına rağmen üç harfli zincir marketlerin eldivenden merdivene, slikondan duvar boyasına kadar pek çok inşaat malzemesini satmaya devam ettiğini söyledi. Taşdelen, “20 yıldır bizi koruyacak yasanın çıkmasını bekliyoruz. Maalesef bizim esnafımız arka plana itildi” siteminde bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Mahalle bakkalının önüne geçen mahalle aralarındaki üç harfli zincir marketler, inşaat malzemeleri satıcısı esnafın da işine taş koymaya devam ediyor.

İnşaat malzemeleriyle gıda maddelerini aynı lojistikle taşıdığı, aynı depoda tuttuğu iddia edilen marketlerin eldivenden merdivene, slikondan duvar boyasına, matkaptan tamir anahtar takımına kadar her türlü inşaat ürününü sattığı ifade edildi. İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, bu durumun yıllardır değişmediğini, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyledi. 

KANUNUN HANGİ MADDELERİ HAZIRSA, HEMEN UYGULANSIN
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki kanunda yapılacak değişikliklerin hala gerçekleşmemiş olmasından dolayı mağduriyetlerinin devam ettiğini belirten Başkan Cumhur Taşdelen, “Zincir marketlerin yapı malzemelerini satmaması lazım. Ticaret Bakanlığına bu konuda yazı yazdık, bize, bu konuda çalışmaların devam ettiği yönünde cevap geldi. Bakanlığın çalışmasını takdir ediyoruz, ancak hangi maddeler üzerinde uzlaşı olduysa, o maddelerin hemen kanunlaşmasını, uygulanmaya başlamasını istiyoruz. Tüm maddeler sonuçlansın, ondan sonra kanun çıksın diye beklerken, esnafımız eriyip gidiyor” dedi.

Başkan Taşdelen, sözlerini şöyle devam etti:

MARKETLERİN HALA BİZİM İŞİ YAPIYOR OLMASINDAN RAHATSIZIZ
“Bazı inşaat malzemelerinin üzerinde, insan sağlığına zararlı olduğu ifadesi vardır. Onların, gıda maddeleriyle aynı depoda bulunması, aynı lojistikle taşınması, kanunen yasaktır. Buna rağmen zincir marketler bu kurallara da uymuyorlar. İnşaat malzemeleri üreten, satan bizim sektör, fiyat artışlarından, KDV artışından dolayı zaten zor durumda. Biz can çekişirken, zincir marketler bizim iş alanımıza giriyor. Bu noktada esnafımızın devlet tarafından sahiplenilmediği imajı ortaya çıkıyor. Bizim esnafımız, o üç harfli zincir marketlerin ödediği vergiden daha fazlasını ödüyor. 20 yıldır bu konuyu konuşuyoruz, 20 yıldır aynı şarkıyı söylüyoruz ama değişen bir şey yok. Duvar boyası, mastik, slikon, merdiven, eldiven, el arabası, matkap başta olmak üzere pek çok inşaat malzemesinin zincir marketlerde halen satılıyor olmasından, üstelik bunlarla ilgili kampanyalar düzenlenmesinden son derece rahatsızız. Neyle savaşacağımızı, mücadele edeceğimizi bilemez hale geldik.”