GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
25 Kasım 2023 Cumartesi 09:10

İnşaat sektöründe yapı denetim krizi!

MÜFED Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman inşaat sektörünün yaşadığı sorunların başında yapı denetim firmalarının keyfi uygulamalarının geldiğini ifade ederek, "Bu iş küçük, mesafe uzun, bu iş tarafıma sistem tarafından yüklendi; ben bu işi alamam ve benzeri birçok keyfi uygulamalar sektör temsilcileri olarak üyelerimizden gelen şikayetlerin yüzde 90’ını oluşturuyor. Sistem her ne kadar doğru gözükse de yapı denetim şirketlerinin keyfi uygulama ve davranışları nedeniyle adeta iş yapılamaz hale geldi" dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İnşaat sektörü; finans erişimi, arsa maliyeti, yüksek malzeme fiyatları ile mücadele ederken bir taraftan da bürokratik sorunlar ile boğuşuyor.

Sektör temsilcileri, son dönemlerde artarak devam eden Yapı Denetim şirketlerinin keyfi uygulamaları adeta sektörü bıktırdığını ifade ediyor.

Yapı Denetim şirketlerinin keyfi uygulamaları nedeniyle inşaat projelerinde aksaklıklar yaşandığını ifade eden Müteaahitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, Egedesonsöz’e sektörün sorunlarını anlattı.

MAZERETLER İLE İŞ AKSIYOR
Kahraman açıklamalarında bazı firmaların fahiş fiyat talep ettiğini vurgulayarak, “Yapı Denetimler havuz sistemi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından projelere ataması yapılıyor. Bakanlık tarafından yapılan atama sonucunda müteahhitler ve yapı denetim şirketleri arasında sorunlar başlıyor. Sistem her ne kadar doğru gözükse de yapı denetim şirketlerinin keyfi uygulama ve davranışları nedeniyle adeta iş yapılamaz hale geldi. Yapı denetim firması atanmış olduğu işlerde alacağı ücret belli olmasına rağmen fahiş fiyat farkı talep ediyor. Verilmediği taktirde işi yapmıyor. Başka bir yapı denetim firmasının atanmasını talep ettiğinizde belli bir süre atama bekleniyor, yeni atanmış yapı denetim firmasında da benzer sorunlar ile karşı karşıya kalınıyor. Daha sonraki süreçlerde beton dökmek için tüm hazırlıklar yapılıyor. 'Şu saate bitmezse gelemem, hafta sonu gelemeyiz araç veya personel yok' gibi mazeretler ile işlerin aksamasına neden olunuyor. Özelikle beton ve demir denetiminin zamanında yapılması gerekliliği doğrultusunda Yapı Denetim şirketlerinin görev ve sorumlulukları, çalışma şart koşulları yönetmelikte açık ve net bir şekilde ifade edilmiştir” dedi.

BU KEYFİ UYGULAMA DEĞİL DE NEDİR?
Üyelerin yaşadığı sorunları aktaran Kahraman, “Bir yapı denetim firmasından hizmet alan üyemiz Yapı Denetim Firma denetçisinin başka bir denetim işinden almış olduğu ceza sebebiyle Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü tarafından denetçi görevinden alınıyor. Söz konusu firma yeni bir denetçiyi işe almadığından ötürü yaklaşık 15 gündür şantiye durmuş durumda... Yetkili firma ne zaman personel alır, ne zaman isterse, iş o zaman başlayacak. Böyle bir keyfiyet olabilir mi? Bu keyfi uygulama değil de nedir? Bakanlık iş aksamasın diye yeni bir yapı denetim firması ile çalışmaya olanak tanıyor fakat yarım kalan bir işi kim üstlenir, Kaç para fark isteyecek? Yapılan imalatta sorumluluk alacak mı gibi konular ile muhatap olduklarını ifade ediyorlar. Dolayısıyla böyle bir durumda beklemekten başka bir çare gözükmediği ifade ediliyor” şeklinde konuştu.

YAPTIRIMLAR DEVREYE GİRMELİ
Sektörde sıkça karşılaşılan sorunlardan birinin de işin beğenilmemesi ve iş ayrımı yapılması diyen Kahraman “Bu iş küçük, mesafe uzun, bu iş tarafıma sistem tarafından yüklendi; ben bu işi alamam ve benzeri birçok keyfi uygulamalar sektör temsilcileri olarak üyelerimizden gelen şikayetlerin yüzde 90’ını oluşturuyor. Yapı denetim ile yaşadıkları sorunlara çözüm üretilmesi gerekiyor. Üyelerimiz devasa bir organizasyon olan müteahhitlik hizmetlerini yaparken arsa, finansman, iş gücü ve malzeme gibi tedarik sorunlarını tüm koşullara rağmen aşıyor. Bu konularda taleplerini dile getirmeleri daha elzemken aldığımız telefonlar maalesef yapı denetim şirketleri ile yaşadığı sorunlar. Sektör olarak yapı denetim sistemini doğru buluyoruz ancak Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın etkin denetim yaparak şantiyeleri gezmeli. Yaşanan sorunları yerinde tespit etmesi gerekiyor ve bu tip konularda ciddi yaptırımların devreye girmesi de lazım. Yeni düzenlemelerin yapılmasının son derece önemli olduğu kanaatindeyim. Sektör temsilcileri olarak bu ve benzeri keyfi uygulamaları kabul etmiyoruz kabul etmemiz de mümkün değil. Sektörü keyfi, kanun dışı taleplerle sekteye uğratılmasına müsaade etmeyeceğiz. Hepimizin görevi ve sorumluluğu vatandaşlarımızı afet risklerine karşı can ve mal güvenliğini sağlamak ve riskli konut stokunu ivedi biçimde eritmek olduğu bilinciyle hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. İşini düzgün yapan yapı denetim firmaları varsa onlara da teşekkür etmek istiyorum” diye belirtti.