GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Ağustos 2024 Cuma 16:21

İNGEDER Başkanı’ndan TMMOB’a jet yanıt: Kanuna uygunsa halk memnunsa size ne oluyor?

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun, İnciraltı’nda yapılan SİT değişikliği ve devam eden planlama süreciyle ilgili açıklamalarını şaşkınlıkla izlediklerini belirten İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, TMMOB yetkililerine, “İnciraltı’nda tarımın bittiğini herkes biliyor. İnciraltı sahipsiz değildir, diyerek mülkiyet hakkımıza giriyorlar. İzmir’in menfaatleri doğrultusunda yapılan planlar kanuna uygunsa, halk memnunsa, size ne oluyor?” diye çıkıştı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun, İnciraltı’nda yapılan SİT derecesi düşüklüğünü eleştiren açıklamaları, İnciraltı Gelişim Derneği’nde (İNGEDER) yankı buldu. İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun yaptığı açıklamaların yanı sıra Kurul Sözcüsü Aykut Aydemir’in, “Tarım arazilerinin kiralanmasıyla ilgili genelge, İnciraltı için de uygulansın. Orada tarım yapacak birileri varsa, itirazımız olmaz” sözlerine cevap verdi.

KAPALI KAPILAR ARDINDAN İZMİR’E HİTAP ETME ÇABASI İÇİNDELER
Yapılan açıklamanın, hadlerini aşan bir açıklama olduğunu öne süren Başkan Tayfun Karabulut, “Cumhurbaşkanlığının çıkardığı genelgeyi hem tasvip etmeyip hem de İnciraltı için uygulanırsa uygun bulacaklarını söyleyebilecek kadar yine maalesef şaşırmışlar. Bugüne kadar İnciraltı toprak sahiplerinin randevu taleplerine yanıt vermeyen, onlarla konuşacak bilgi ve cesaretleri olmayanlar, yine kapalı kapılar ardında İzmir’e hitap etme çabası içine girmişler. Bu hareketleri artık bizi şaşırtmıyor” dedi. Karabulut, şu değerlendirmelerde bulundu:

MESLEK ODALARININ AÇTIKLARI YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVALARI KABUL GÖRMEDİ
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan İnciraltı planları, halkçı bir anlayışla, İzmir ve İzmirlilerin menfaatleri gözetilerek yapıldı. 5 milyon metrekare olan ve 2200 kişinin hak sahibi olduğu İnciraltı’nın planlarına yapılan itiraz sayısının sadece 72 olması ve bugün sadece yürütme durdurma olarak açılan davada 6 dosyanın bulunması bunun ispatıdır. Meslek odalarının ve belediyelerin açtıkları yürütmeyi durdurma talepli davaları kabul görmedi, hepsi reddedildi. Türk adaletinin uygun bulduğu kanun, nizama uygun olarak hareket eden İnciraltı planlarının sermayeyi çılgına çevirdiğini biliyoruz. Kanuna uygunsa, halk memnunsa, İzmir memnunsa, meslek odalarına soruyorum; size ne oluyor? Sizin derdiniz nedir?”

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, İNCİRALTI’NDA TARIMIN BİTTİĞİNİ PEKALA BİLİYOR
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin, İnciraltı’nda tarımın bitmesini sadece izlediğini öne süren Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar öneri getirmeyen, sadece şikayet eden bilim insanlarının bir arada bulunduğu meslek odası bugün çok kötü yönetiliyor, bunun bedeli de yine halk olarak bize ödetilmeye çalışılıyor. Kendileri çok iyi biliyor o bölgede tarımın neden bittiğini ama kamuoyuna duyurmaktan çekiniyorlar. İnciraltı sahipsiz değil, gibi açıklamalarla, mülkiyet hakkımıza girmeye çalışıyorlar. Ata topraklarımızdan ne istiyorsunuz, açık açık söyleyin. Topraklarımızı kime vermemizi istiyorlar, açık açık söyleyin. Topraklarımıza kimsenin el sürmesine izin vermeyeceğiz.”

ORTADA BİR RANT VARSA, İZMİR’İN OLMALIDIR
İnciraltı’nda tarımın mümkün olmadığının altını çizen Tayfun Karabulut, “Maalesef bölgemize bir kere ziyaret edip bizlerle konuşmadıkları için bilmiyor olabilirler ama İnciraltı’nda tarım bitti. Borlanma sorunu nedeniyle bölgemiz kurudu. Okaliptüs ağaçlarının kurumuş olması, bunun kanıtıdır. SİT derecesinin düşürülmesi ise sadece önümüzdeki süreçte çocuklarımız için spor yapacakları bazı altyapı tesislerine yapılmasına imkan sağlayacaktır. Ranttan bahsediyorlar. Yine İzmir’de korkular yaratarak kamuoyunu yanıltma girişimlerinde bulunuyorlar. Ortada bir rant varsa o rant İzmirlilerin ve İzmir’in olmalıdır. Bunu söylemekten korkmasınlar. Bugün tarımın bile planlanmasının yapılması zaruri diye herkes konuşurken planlamanın karşısında durmak İnciraltı’na  kötülük etmektir. Buna aklımız almıyor. İnciraltı planlanırken tüm kurulların onayları ve bakanlık onayları alınarak işlem yürütülmüştür. Ziraat Mühendisleri’nin açtığı davada da yürütme durdurma talepleri de reddedilmişti zaten.”