GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Mayıs 2023 Perşembe 14:59

İnciraltı Planlaması'na 'seçim hamlesi' dedi, itiraz etti: Şehrin vizyonu ile örtüşmüyor!

Kamuoyuna duyurulan İnciraltı planları için açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyue Başkanı Tunç Soyer, “Ortada henüz paftalar yok ama A3 kağıdına çerçevelenmiş bir tablo gördük. Oysa ortak akıl olmalıydı, şehrin vizyonuyla ilgili bir şey konmalıydı. Tüm bunlardan dolayı, açıklanan planı çok şaşırtıcı, tam bir seçim öncesi yapılmış siyasi bir hamle gibi gözüküyor” dedi.

EGEDESONSÖZ – İnciraltı’nın yıllardır beklenen plan, dün, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Mehmet Kasapoğlu ve AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya tarafından hazırlanan törenle açıklanmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, planla ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu. Soyer, planı A3 kağıdına çerçevelenmiş bir tablo olarak nitelendirirken, planda şehrin vizyonuyla örtüşen bir şey göremediklerini söyledi.

İNCİRALTI, SADECE MÜLK SAHİPLERİNİ İLGİLENDİREN BİR ŞEY DEĞİLDİR
Açıklanan planla ilgili olarak “Bir kere ortada daha paftalar yok” diyen Başkan Tunç Soyer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Paftalar yok. Tam olarak planın izahatı da yok. Sadece A3 kağıdına çerçevelenmiş bir tablo var ortada. Tablodan anlayabildiğimiz kadarıyla, oradaki mülk sahipleriyle ilgili çözüm üretilmiş. Sosyal donatı alanları, yeşil alanları çizilen bir tablo var. İnciraltı, sadece oradaki mülk sahiplerini ilgilendiren bir şey değildir. Yıllardır bu konuda bir çalışmaya, arayışa neden girildi? İnciraltı’na haklı olarak neden bu kadar değer verildi? İnciraltı, hakikaten  ekolojik yaşam odağı aynı zamanda. EXPO düzenlemek için yıllar öncesinden kafa yorduğumuz, emek verdiğimiz bir yer. Net bir şey göremedik”

ORTAK AKIL YOK, BARİ ŞEHRİN VİZYONUYLA İLGİLİ BİR ŞEY KOYSAYDINIZ
Başkan Soyer, “Plan nasıl olmalıydı? sorusu üzerine şu ifadeleri kullandı: “Bir kere ortak akıl olmalıydı. İlçe belediyesinin vizyonuyla orada nasıl bir bölge hayal ediliyor? Ona bakılmalıydı. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki tasavvuru nedir, ona bakılmalıydı. Bunlar hiç değerlendirilmemiş. En büyük eksiklik budur. İkincisi de, hani ortak aklı aramadınız, bari bu şehrin vizyonuyla ilgili bir şey koysaydınız ortaya. Eee o da yok! Gerçekten akıl alacak gibi bir durum değil.”

SEÇİM ÖNCESİ YAPILMIŞ SİYASİ HAMLE GİBİ GÖRÜNÜYOR!
Planlamada gökdelen tarzı yüksek yapıların olmayacağı, binaların üç katı geçmeyeceğinin öngörüldüğü hatırlatılması üzerine Soyer, “Sorun orada değil ki. Sorun, sadece konut alanı olarak planlanacak bir yer değil ki. Bu şehrin yıllardır üzerinde titrenmiş, yıllardır üzerinde çalışılmış bir bölgesidir İnciraltı. Ortada bir emek var, bir vizyon var. Burasıyla ilgili mesela, tarım alanı denmiş. Şimdi buna dair bir kamu yararı hala yok. Ya da biz bilmiyoruz. Sonuçta bakanlık bütün bunlardan bizi hiçbir şekilde bilgilendirmiyor. Bizim bu konuda bugüne kadar yaptığımız hiçbir çalışma değerlendirilmemiş gözüküyor. Kısacası, tüm bunlar nedeniyle plan, çok şaşırtıcı. Tam bir seçim öncesi yapılmış siyasi bir hamle gibi gözüküyor. Daha askıya çıkılmadı. Onu da görmek gerekiyor. Paftaları da görmek lazım ama ilk anda edindiğimiz izlenim, budur maalesef. Daha paftaları görmedik ama A3’ten anladığımız sadece bir konut alanı olarak, ticaret alanı olarak planlanmış olduğudur. Ama bu şehrin vizyonuyla örtüşen, bu şehrin geleceğini planlanmasına katkı veren hiçbir şey görmedik.”