GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
18 Eylül 2022 Pazar 09:51

İnciraltı’nda rapor bilmecesi... Tarıma elverişli mi?

İnciraltı Gelişim Derneği tarafından yayımlanan İnciraltı’ndaki tuzluluk oranın arttığı yönündeki raporu değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı genel bir değişime kanaat getirmek için çok sayıda su kuyusundan örnek alınması gerektiğini ve sadece su örnekleri üzerinden bölgenin tarım dışına çıkarılması için yeterli olmadığını da vurguladı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Planlama süreci yılan hikayesine dönen ve uzun yıllardır tartışmalara neden olan İnciraltı ve Bahçelerarası bölgesi için meraklı bekleyiş devam ediyor.

Son olarak İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Bakanı Tayfun Karabulut’un yaptığı açıklama İnciraltı’nın tekrar gündeme gelmesine neden oldu.  Karabulut, planlama bekleyen bölgedeki yer altı sularındaki tuz oranının giderek artış gösterdiğini belirten bir rapor yayımladı.

Raporda 2019 yılında kuyu sularında 8 bin 120 olan EC (tuz) oranının 2022 analizlerinde 16 bin 630’a yükseldiği ve klor miktarının da 70,50’den 123,00’a çıktığını iddia ediliyor. Karabulut, yer altı sularındaki tuzluluğun artmasıyla bölgedeki okaliptüs ağaçlarının kurumaya başladığını ileri sürmüştü.

İNCİRALTI'NDA ANALİZ SONUÇLARI ÇIKTI... 'TUZLULUK ARTTI, AĞAÇLAR KURUDU'

ODA’DAN DEĞERLENDİRME: YETERLİ DEĞİL
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, İnciraltı Gelişim Derneği’nin yayımladığı raporu değerlendirdi. Genel bir değişime kanaat getirmek için çok sayıda su kuyusundan örnek alınması gerektiğini ifade eden Başkan Çakıcı sadece su örnekleri üzerinden bölgenin tarım dışına çıkarılması için yeterli olmadığını da vurguladı.

‘SU PROBLEMİ ÇÖZÜLEBİLİR’
Arazilerin tarım dışına çıkması için gerekli bilimsel ve yasal koşullar belli olduğunu dile getiren Çakıcı “Genel bir değişime kanaat getirmek için bölgede Survey çalışma yaparak çok sayıda su kuyusundan örnek almak gerekli. Kaldı ki sadece su örneklerinin değişimi bölgenin tarım dışına çıkması için yeterli değil.  İnciraltı için daha önce toprak su durumu ile ilgili hazırlanmış kapsamlı raporlar var. Su ile ilgili problemler çözülebilir. Zaten amaç bu olmamalı.” dedi.

‘ŞEHRE NEFES VERİYOR’
İnciraltı’nın büyükşehir belediyesi sınırları kalan değerli bir tarım alanı olduğunu belirten Çakıcı “Sadece tarım alanı değil sulak alan ile de şehre nefes veriyor. Bu alanın değerlenmesi sadece imara açılması ile olamaz. Hem kolaycılık hem şehre haksızlık. Şehirlerimiz bu zihniyetle çok tarihi ve doğal değerlerini kaybetti. Belediye, üniversiteler, bakanlıklar ile ortak projelerle tarım içerisinde kalarak değer üretilebiliriz.” İfadelerini kullandı.

‘BELEDİYE İNİSİYATİF ALMALI’'
İnciraltı için zamanın geçtiğini ve bir an önce harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizen Çakıcı şunları söyledi “İzmir, Kuzey sınırında şehirle bitişik Kuş Cenneti ile övünen bir kent. İnciraltı da bir süs bitkileri üretim alanıyla niye övünmesin. Belediye bu konuda inisiyatif almalı. Zaman geçiyor. Kayıplar ve mağduriyet artıyor. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”.