GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Temmuz 2024 Cuma 10:08

İnciraltı için kritik zirve tamam! ‘Tugay yeni plan önerdi’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile bir araya gelişlerinin ardından açıklamalarda bulunan İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, “Başkanımız bu süreçte olmayacağını  çünkü var olan plana karşı olduklarını ve tutumlarını devam ettireceklerini söylediler.  Cemil Bey bize yeni bir plan çalışması yapmak istediklerini, bu yeni bir plan çalışması içerisindeyken de neler yapılması gerekiyorsa bakanlıkla ve  toprak sahipleriyle beraber yapabileceğini ama bu planı kabul etmediklerini dedi. Biz bunu kesinlikle kabul etmedik. Bizim elimizde bir plan var” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir’de uzun yıllardır çözüm bekleyen ve planlama sürecinde sona gelinen İnciraltı bölgesi için bugün kritik bir toplantı gerçekleştirildi.

Kentin en önemli noktalarından biri olan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sağlık Turizmi alanı olarak belirlenen İnciraltı’nda planlama süreci devam ederken planlara dava açan kurumlardan biri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile arsa sahipleri bugün bir araya geldi.

Egemenlik Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut ve dernek yönetimini ağırlarken, toprak sahipleri Başkan Tugay’dan destek isteyerek sunum gerçekleştirdi. Yaklaşık 1 saat süren toplantı sonrasında ise İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

‘BU PLAN OLMAZ’ DEDİ
Cemil Tugay’ın mevcut planları kabul etmediğini belirten Karabulut, “Başkanımız  Cemil Tugay'la  görüştük.  Kendileriyle hem İnciraltı toprak sahiplerinin mevcut durumunu, bölgenin geldiği durumu ve bugüne kadar planlama süreçlerinde yaşadığımız serüveni anlattık. Ve bu serüvenle özellikle  son 5 yılda İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle  İzmirli toprak sahipleri olarak yaşadığımız mağduriyeti aktardık. Çevre ve Şehircilik  Bakanlığı ile yapılan planların  bölgede yarattığı olumlu katkıyı anlattık ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkılarını ve başkanımızın katkılarını rica ettik.  Başkanımız bu süreçte olmayacağını  çünkü  bu plana karşı olduklarını ve bu karşılıklı tutumları devam ettireceklerini söyledilerCemil Bey bize yeni bir plan çalışması yapmak istediklerini, bu yeni bir plan çalışması içerisindeyken de neler yapılması gerekiyorsa bakanlıkla ve  toprak sahipleriyle beraber yapabileceğini ama bu planı kabul etmediklerini dedi. Biz bunu kesinlikle kabul etmedik. Bizim elimizde bir plan var. Ciddi aşamalarla bu plan meydana geldi. Ve bugün İzmir'in kabul ettiği bir plan bu plan... Bu plandan vazgeçmemizin söz konusu olmadığını kendisine de söyledik. Biz planımıza sahip çıkıyoruz. İnciraltı'nın bir tane planı vardır. Ama şundan  biz eminiz ki bu planla ilgili bir kusur varsa bakanlıkla görüşülebilir. Bir tadilatlar varsa yapılabilir. Ama başkanımız bunu tadilatla giderilmeyeceğini, tadilatta olmayacağını ifade etti. Bizler toprak sahipleri olarak Büyükşehir Belediyesi'nin yanında olarak ve bu süreci bakanlıkla görüşerek bu tadilatların yapılabilmesinin İzmir'e daha büyük katkı sağlayacağını belirttik. Kendisi yeni bir plan istediğini çağrısını yineledi. Ve bizler de kendisinden bunu kabul etmediğimizi söyledik ve ayrıldık” dedi.

Kapıların tamamen kapandığını belirten Karabulut, “Şu kapılar tamamen kapandı kapılar da büyükşehir belediyesi yeni bir plan istiyor. Biz de artık İzmir'in ve İzmir'in toprak sahiplerini kaybedecek zamanı yoktur. Bizim artık yılların sonunda elimize bir planımız var. Hukuksal anlamda bir sorun teşkil etmeyen bir planı kesinlikle bu saatten sonra geri vermeyeceğiz” diye konuştu.

Hangi gerekçeler ile planın kabul edilmediği sorusuna yanıt veren Karabulut, “Dava dilekçelerine yazdığı noktalarda üş ve alt ölçekli planlarda uyuşmaması, Turizm Bakanlığı'nın önerilerinin olması… Yani bunlar aslında bürokratik anlamda tamamlanabilecek süreçler. Ama bu planı sıfırdan yapmak demek  İzmir'in yıllarını ve toprak sahiplerinin yılları demek.  Şehrin  göbeğinde düşünün ki son 32 yılın en düşük emsali verilmiş. Kimsenin sesi çıkmamış. Bir kat, iki kat var, turizmde üç kat var… Sağımızda, solumuzda gökdelen olmasına rağmen bizler kesinlikle bu planın yanında olduk. Sadece  bürokratik konulardan dolayı ben bu planın karşısında oluyorum demek bize göre uygun değildir. Kendisine de bunu ifade ettim” diye konuştu.

KAVGALI EVE GELİN GİRMEZ
İnciraltı arsa sahiplerini nelerin beklediğini sorulmasına yanıt veren Karabulut, “İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahipleri olarak zaten düne kadar maalesef büyükşehir belediyesi yanımızda değildi. O süreçlerde zaten hep karşımızda durdular. Zaten bir davaları vardı.  Biz toprak sahipleri olarak hiçbir şey kaybetmedik. Ama biz istedik ki bir kazanım sağlayalım. Hatta başkanımızı da  biz bölgeye davet ettik ama başkanımız size yeni planla gelirim dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şu an 18 uygulama sürecine girmiş durumda. Bu süreç tüm İzmir'in katılımlarıyla ilerliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda katılımları oluşsaydı gerçekten daha pozitif bir yaklaşım olurdu. Çünkü  yatırımcı da İzmir'e nitelikli, yatırımcı çekemiyoruz diye bizler şikayet ediyoruz.  Kavgalı eve gelin gelmez. Neden biz kavga edelim? Fikirlere, düşüncelere elbette ki saygımız var. Ama şunu unutmasınlar ki İzmir bize teşekkür borçlu. Çünkü o bölgeyi yıllardır koruyan, kollayan bugünkü Kültürpark’tan sonra ikinci yeşil alan olmasını sağlayan, sağlamasına katkı koyan bizler toprak sahipleriydik. Ve bugün de  daha iyi  bir  yaklaşımı olmasını isterdik.  Olsun,  canları sağ olsun.  Bizler de bu süreçlerde inşallah  elimizden geldiği kadar İzmir'e katkı sağlayacağız” dedi.