GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Ocak 2021 Pazar 15:11

İnciraltı Gelişim Derneği'nden ZMO'a eleştiri Soyer'e tam destek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'İnciraltı planları' için yaptığı açıklamaları destekleyen  İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, İzmir Ziraat Mühendisleri Odası'nın açıklamalarını eleştirdi. Karabulut,  "İnciraltı'na bugün hala şaşı bakarak, tarım toprağı konusundaki 10 yıl önceki veriler üzerine elindeki dava dilekçelerini sallayan, buranın tarım toprağı olduğunu iddia eden, gerçeklerden uzak konuşan kişinin, bugün gerçekler üzerinden söz söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer için yaptıkları açıklamanın hiçbir izahı olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in en gözde yerleri arasında olan İnciraltı'nın planlanması konusunda tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen planlama çalışmalarına, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi olumlu yaklaşırken, İzmir'de bulunan meslek odaları ise bölgenin tarım alanı olduğu gerekçesi ile planlamalara karşı çıkmıştı.

Yaşanan son gelişmede ise Balçova Termal Turizm Merkezi ile İzmir İnciraltı Termal Turizm Merkezi'nin sınırları da daraltma ve sınır aktarımı yapılmak suretiyle yeniden tespit edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararnamesi doğrultusunda yeni plan sınırı Balçova Termal Tesisleri’nden doğan ve denize döken dere oldu.

İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, Resmi Gazete'de yayımlanan sınır değişikliği kararını ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in açıklamalarını gazetemize değerlendirdi.

"İZMİR İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANÇ OLACAK"

Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrası İnciraltı'ndaki mülk sahiplerinin gözleri askı sürecine çevrilirken, konuyla ilgili konuşan İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iş birliği içinde yürütülen çalışmalar için teşekkür etti. Karabulut, "Toprak Koruma Kurlu'nda bölgenin tarım dışı kullanım izni verilmesi ile, yine Aralık ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Tarım Bakanlığımızın bölgenin planlanması  konusunda kamu yararı kararı alması, artık devletimizin bu konuda ciddiyetle  konunun arkasında olduğunu hepimize göstermiş oldu. Cumhurbaşkanımızın kararnamesi ile artık İnciraltı sınırlarını belirlenmesi bölgemizde büyük bir sevinç yarattı. Burada önemli olan konu ise, İnciraltı'nın planlanması ile İzmir üç Kent Ormanı büyüklüğünde nitelikli yeşil alanlar kazanacak. Bu İzmir için önemli bir kazanç olacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in geçtiğimiz günlerde söylediği '3 yıl içerisinde 4 milyon yeni turist kazandıracağız' hedefini koymasını İnciraltı destekleyecektir. Bölge iki kez Expo'da 'sağlık turizmi' odaklı dünyaya tanıtıldı. Burada altyapısı ve Agamemnon'un ile önemli bir kara parçası. Bunun İzmir'e kazandırılması, önümüzdeki günlerde Bakanlığın planları askıya çıkarması ile İzmir ve İzmirlinin düğün günü olacağını bekliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, İnciraltı'nın planlanması için katılımcı ve diyalog içinde bir çalışma yürütüyor. Yaptıkları her çalışmayı İzmir Büyükşehir Belediyesine, Balçova Belediyesine ve toprakların yüzde 99'u şahıs mülkiyetinde olan biz toprak sahipleri ile diyalog halinde yürütüyor. Aslında bunun içinde tüm makamlara çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"BÜYÜK MUTLULUK İLE OKUDUK"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in İnciraltı'nda bulunan toprak sahipleri hakkında yaptığı açıklamayı da değerlendiren Karabulut, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in yerel seçimlerin yapılmasına 24 saat kala, bizleri Balçova'da  ziyaret etti. Bu ziyaretinde bizlere bir söz vermişti. Sözü de, İnciraltı'nın planlanması konusunda toprak sahipleri mağdur edilmeden, İzmir'in faydasına bir planlama için var gücü ile çalışacağını ve bizlerin yanlarında olacağına yönündeydi. Sayın Tunç Soyer geçtiğimiz günlerde gazeteci Muhittin Akbel'e yaptığı açıklamada da bu sözünün arkasında olduğunu bizlere birkez daha gösterdi. Bu sözünün arkasında olduğunu görmekten de çok büyük mutluluk duyduk. Çünkü İnciraltı, İzmir'in toprağıdır. Planlanma sorununun sadece biz toprak sahiplerinin sorunu olmadığını, bunun tüm İzmir'in sorunu olduğunu biz ısrarla söylemiştik. Bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın yaptığı açıklamayı biz İzmirliler olarak büyük bir mutluluk ile okuduk. Aklı, vicdanı ve merhameti olan her İzmirli hemşehrimiz, Tunç Soyer başkanımızın o günkü konuşmasının altına imza atar" dedi.

"TUNÇ SOYER İZMİRLİNİN YANINDA OLMUŞTUR"

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin İnciraltı planları hakkın gerçekleştirdiği açıklamaları eleştiren Tayfun Karabulut, Oda Başkanı Tevfik Türk'ün tarım işi ile uğraşmadığına dikkat çekti. Karabulut, "Ziraat Mühendisleri odası ve bugünkü yönetimine birçok defa çağrıda bulundu. Gelin bu bölge tarım toprağı vasfını yitirdi, sizde gelin ve yerinde görün dedik.  Ancak onlar bu çağrıya hiçbir cevap vermedi. Ancak şunu gördük ki, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Tevfik Türk'ün yaptığı işi öğrendiğimizde bu işin neden böyle olduğunu anladık. Sayın Türk bugün, devlet su işlerine, karayollarına, belediyelere proje yapan bir firmanın ortağı. Yaptığı iş tarım değil ki. Yaptığı iş tarım olmayan bir kişinin, bugün İzmir Büyükşehir Belediyesini eleştirme hakkının olduğunu düşünmüyorum. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin başında olan kişinin, tarım konusunda İzmir'e nasihat vermesini ve bu konuda İzmir'e yön vermesini bir İzmirli olarak kabullenemiyoruz. İnciraltı'na bugün hala şaşı bakarak, tarım toprağı konusundaki 10 yıl önceki veriler üzerine elindeki dava dilekçelerini sallayarak, buranın tarım toprağı olduğunu iddia eden, gerçeklerden uzak konuşan kişinin, bugün gerçekler üzerinden söz söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer için yaptıkları açıklamanın hiçbir izahı olduğunu düşünmüyoruz. Bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız İzmir ve İzmirlinin yanında olmuştur. İzmir'in geleceğinin ve gerçeklerin yanında olmuştur. Gerçekleri konuşacaksak biz hep buradaydık ancak maalesef gerçeklerden kaçan hep meslek odaları oldu. Belki geçmişte doğru söyledikleri birçok konular vardır ancak bugün İzmir'den uzak konuşmaları ve yaklaşımlarından dolayı odalar İzmir'de saygınlığını her geçen gün yitiriyor. Biz bu açıklamaları üzülerek takip ediyoruz. Ne pahasına olursa olsun İzmir İnciraltı'nı planlayarak kazanacak, burada kaybeden de istemezükçüler olacak" ifadelerini kullandı.