GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Ocak 2023 Perşembe 08:36

İnciraltı Başkanı Karabulut odalara ‘dur’ dedi!

İnciraltı planlarının yakında askıya çıkacığını hatırlatan İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, TMMOB’a bağlı odalara seslendi: “Planlar çıktığında ilk işiniz mahkemeye gitmek olmasın; yapıcı eleştirilerde bulunun. İtirazınız varsa, durun, hemen ‘istemezük’ demeyin; itirazınızı önce bize yapın. İnciraltı planlamasına karşı değiliz, şeklindeki sözünüzün arkasında durun!”

EGEDESONSÖZ – İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, TMMOB’a bağlı odalara, yakında çıkması beklenen İnciraltı planı ile ilgili “DUR” mesajı verdi. Plan çıktığında odaların dava açma ihtimali üzerine yaptığı yazılı açıklamada odalara, “DUR, DAVA AÇILAMAZ. ÖNCE UZLAŞMAYI DENE” mesajı verdi.

İNCİRALTI’NI KORUDUK, GECEKONDULAŞTIRMADIK
İnciraltı’nın 1991 yılında Gazete'de ilan edilerek “turizm bölgesi” olduğunu, 2015 ve 2020 yıllarında EXPO'nun düzenleneceği yer olarak gösterildiğini hatırlatan Tayfun Karabulut, “Bölgedeki tarım alanlarının sulanması için kurulmuş Balçova Barajı ile bağımız, şehrin su ihtiyacı nedeniyle 35 yıl önce koparıldı. İnciraltı, Çeşme Otoyolu nedeniyle ortadan ikiye bölündü. Her taraf yüksek katlı otellerle, AVM’lerle doldurulurken, İnciraltı kaderine terk edildi” dedi. Karabulut, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Beş nesildir İnciraltı mülk sahipleri, kendi topraklarına kanunsuz yapılar yapmayıp, koruyup kolladı. Aynı zamanda sermaye gruplarının baskıları ve hukukun arkasından dolaşılan davalarla yalnız başlarına mücadele etti. 20 yıldır sudaki borlanma sorunu ile karşı karşıya kalan topraklar son yıllarda Narlıdere metro inşaatı ile dağdan gelen yeraltı suyunun kesilmesi ve denizden gelen tuzlu suyun baskılaması ile tarımsal vasfını yitirerek tükenmişlik durumuna geldi. Tüm bunlar yaşanmışken, İnciraltı ve Bahçelerarası’nın imar planları nihayet önümüzdeki günlerde askıya çıkacak. Meslek odalarının bugüne kadar İnciraltı’na hiç katkısı olmadı. İnciraltı Çalışma Grubu oluşturuldu fakat hiçbir toplantıya bizi çağıran olmadı. Randevu ile TMMOB'a bağlı meslek odalarını ziyaretimizde de konuştuk, tartıştık. İzmir diyaloga açık, farklı fikirlere saygı duyan hoşgörüye sahip insanlarız. Şu unutulmasın; İnciraltı ve Bahçelerarası toprakları 100 yılı geçkin süredir bizlerin. Her kararda veya çalışmada öncelik biz İzmirli toprak sahiplerinin görüşü alınmalıdır. Anayasal hak olan tapulu arazilerimizle ilgili karar biz olmadan verilemez. Bizler hep planlama çağrısında şunu vurguladık; gökdelen imarı olmadan, İzmir'in yararına bir plan istiyoruz.”

MESLEK ODALARINA TEK TEK MESAJ VERDİ
Yıllardır mağdur edildiklerini ve İnciraltı toprak sahiplerine planlama istediler diye rantçı demeye kimsenin hakkı olmadığını belirten İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verdi:

“Mimarlar Odası İzmir Şubesi; Nisan 2016 tarihindeki “İnciraltı planlamasına karşı değiliz” ortak basın açıklamanızın arkasında lütfen durun! Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi; Balçova Barajı'ndan gelen suyun yıllar önce çekilmesi ve çevrenin yapılaşma koşulları ile tarımın bittiğini açıklamaktan çekinmeyin. Gerçeğin bu olduğunu 25 Nisan 2022 tarihinde yerel gazeteye verdiğiniz röportajda belirtmiştiniz, Lütfen arakasında durun. Şehir Plancıları İzmir Şubesi; Nisan 2015 tarihinde oda yönetimi olarak kabul ettiğiniz, “Kentlinin ihtiyaçlarına yönelik olarak planlanması gerekmektedir. Kent içinde kalan bu geniş araziyi kendi haline terk etmek mantıklı değildir” yazan ve kabul ettiğiniz İnciraltı raporunuzun lütfen arkasında olun. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı planlama çalışması yaparken birçok kurumdan görüş aldı. Ağırlıklı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi, biz toprak sahipleri ve birçok sivil toplum örgütünden alınan görüşe göre; Yüksek kat olmadan, sağlık turizmi odaklı planlama yaparak, hatta yüzde 45 terk ile İzmir’in en büyük yeşil alanını kazandıracak. Kent Ormanı karşısında bulunan 5 milyon metrekare alanı bugün ne İzmir ne de İzmirli hemşerilerimiz kullanabiliyor. Bugünkü İnciraltı’nın arsa simsarlarından başka kime faydası var? İnciraltı’nın plansız kalmasının kazancı kime? Planlanırsa en başta İzmir ve İzmirli kazanacak. Bölgenin planlanarak değerlenmesinin sadece bizlere kazandıracağını söylemek en hafif tabirle  ayıptır, günahtır, çirkinliktir. İnciraltı doğru bir planlama ile şehrimizi her yönden ileri taşıyacaktır. Yaklaşık 2600 hak sahibi olan İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahipleri adına; Kamu menfaati gözeten, bu amaçla faaliyet yürüten TMMOB'a açık çağrımızdır. Planlar çıktığında ilk işiniz mahkeme kapısı olmasın. Yapıcı olarak eleştirilerinizi yapın lütfen. Yapacağınız itirazlar için bizlerle de görüşün. Baştan “İSTEMEZÜK” demeyin. Biz İzmirli toprak sahipleri, her türlü sorunla mücadele ederek bugünlere geldik. Gerekirse mücadelemizi adliye koridorlarında da vermeye hazırız. İnanıyoruz ki bu sefer arkamızda İzmir var. Çünkü haklıyız ve bu planlama sonuna kadar hakkımız. TMMOB bu defa İnciraltı’nda; İzmirlinin yararını ve kamu menfaatini düşünmeli.”