GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
16 Ekim 2020 Cuma 10:16

İmzaya kaldı… Sarnıç’ın gözü kulağı Ankara’da!

Kendi evleri için hala ecrimisil ödemek zorunda kalan Sarnıç sakinlerinin sorununun yakında çözüleceğini umduğunu belirten Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, "Tüm eksikler tamamlandı, Milli Emlak 430 parselle ilgili dosyayı bakanlığa gönderdi.  Yani o dosyalar, en son durakta. Bakanlık, o yerleri belediyemize devredecek, sorun çözülecek. İmzanın, en kısa zamanda atılmasını ve rayiç bedelin makul tutulmasını bekliyoruz" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Bulgaristan’dan yıllar önce göç ederek gelen vatandaşların yaşadığı Gaziemir Sarnıç’ta, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından çıkarılan yüksek ecrimisil bedelleri ile ilgili mağduriyetinin giderilmesi konusunda önemli bir adım daha atıldı. İzmir İl Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, 430 parselle ilgili dosyaların tamamını 24 Ağustos'ta Ankara'ya gönderdi. Şimdi tüm gözler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çevrildi.

RAYİÇ BEDELİN DÜŞÜK TUTUKLAMASINI İSTİYORUZ
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Bakanlığın atacağı imzayla o mülklerin, Gaziemir Belediyesi'ne devrinin yapılacağını, vatandaşlara, bakanlığın belirleyeceği rayiç bedel üzerinden satılacağını anlattı. Vatandaşların, kendi mülklerini ikinci kez satın almak durumunda kalacağını ancak bundan hiç kimsenin şikayetçi olmadığını belirten Başkan Arda, bakanlığa da "Rayiç bedelleri düşük tutun" çağrısında bulundu. Çünkü vatandaşların o bedelleri, devrin Gaziemir Belediyesine yapılması durumunda bile Milli Emlak'a ödeyeceğini hatırlatan Başkan Arda, "Milli Emlak da bize yüzde 20'lik pay ödeyecek. Biz belediye olarak, o yüzde 20'yi de istemiyoruz. Yeter ki vatandaşımız, kendi evini, arsasını, düşük rayiçten alabilsin" dedi.

BAKAN İMZALAYACAK, BELEDİYEYE DEVRİ YAPILACAK
Siyasi rant peşinde olmadığını, aksine vatandaşların sorununun kökten çözümünü istediğini belirten Başkan Arda, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki yıl içinde bu işin halledilmesi lazım. Eğer bu süreçte rayiç bedel konusunda anlaşamazsak, Milli Emlak'a geri dönecek. Biz artık sürecin daha fazla uzamasını istemiyoruz. Yönetmelik değişikliğiyle, 207 parsel daha Milli Emlak'a gönderildi. Fatih mahallesindeki 28 parsel, belediye by-pass edilerek Milli Emlak tarafından satılacak. Özetleyecek olursak, bakanlığın 430 parselle ilgili yapacağı bir iş yok. Yapacağı tek şey, imzalamak, o yerleri belediyemize devretmek. Bakanlıktan isteğimiz, rayiç bedelin düşük tutulması, makul seviyelerde kalmasını sağlaması. Rayiç bedelin yüksek olması halinde yeni bir kriz çıkacaktır. Artık vatandaşlarımız, bürokratik sorunlarla uğraşmaktan bıktı. Bir an önce tapusunu almak istiyor. Bakanlığın, o imzayı en kısa zamanda atmasını bekliyoruz"