GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
27 Ocak 2021 Çarşamba 12:31

İlk imzalar atıldı... Büyükşehir'den kırsala 338 milyon TL'lik destek hedefi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, tarımsal kalkınma kooperatiflerin ürün alım sözleşmesinde yaptığı konuşmada “2021-2022 yılında, 2020 yılındaki alımı arttırarak 338 milyonluk alım yapmayı hedeflediğimizi belirtmek isterim. Başka bir tarım mümkün mantığı ile inşa ettiğimiz bu tarım politikamız, yerli ve milli bir tarım politikası inşa etmenin mümkün olduğunu gösterecek” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- İzmir’de çiftçilere kırsal desteğin arttırılması konusunda çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarımsal kalkınma kooperatifleri ile 2021 yılına ilişkin ürün alım sözleşmesini imzaladı.

Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanısıra CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Devrim Barış Çelik, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, CHP İzmir İlçe Başkanları, İzmir Köy Koop Başkanı Neptün Soyer yer aldı.

Törende ilk konuşmayı Bergama-Kozak Çamaltı Kooperatifi Mustafa Kocataş yaptı. Kocataş açıklamasında “Bir yıl önce başladığımız yolda hızlı ve meni adımlarla yavaş yavaş, büyükşehir belediyesinin ve Köy-Koop Başkanına verdiği katkılarla özellikle Bergama kooperatifi olarak desteklerinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

‘TARIMDA İZMİR MODELİ’NDE İKİ ÖNEMLİ NOKTA
Kocataş’ın ardından kürsüye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geldi. Yaptığı konuşmada “Tarımda İzmir Modeli”ne değinen Başkan Soyer, “Geçtiğimiz hafta Ödemiş’te aslında Küçük Menderes Havzası’nın tamamına tüm büyükşehir belediyesinin üst kadrolar ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin tarım anlayışı olan ve üreticiye olacak destekleri detaylı anlatmıştım. Bu tarım stratejimiz Türkiye’de uygulanandan 2 temel farkı var. Bunlardan biri kuraklık ile mücadele, diğeri ise yoksulluk ile mücadele… Biz İzmir tarımında kullanılan suyun yüzde 77’den yüzde 50'lere düşürmeyi hedefliyoruz. Bizim burada yüzde 50’lik gerçekleştireceğimiz tasarruf suyun tüketimi konusunda büyük bir katkı sağlayacak. Küçük Menderes’in tümü İzmir sınırları içerisinde… Yani tamamından biz sorumluyuz. Bundan dolayı orada projemizi hayata geçirmek ve politikamızı göstermek çok önemli… Yaklaşık yer altı rezervi 290 hekta ton civarında… Biz ne kadar su çekiyoruz? 900 hekta ton su çekiyoruz. Ne kadar derin su kaynağı yaratırsanız yaratın bu kadar büyük su çekme karşısında aşağıda ciddi bir su seviyesi azalması kaçınılmaz. Dolayısıyla işin ne kadar ciddi olduğunu söylemek için bu örneği verdim. Su açığının bu kadar yüksek olduğu noktada Küçük Menderes’teki su kaynaklarını korumanın asıl yolu tarımın yöntemini değiştirmektir. Çok su tüketen ürünler yerine, iklime ve toprağa uygun ürünleri tercih etmek zorundayız. Küçük Menderes'te yaşanan bu kuraklık ülkemizin her yerinde yaşanıyor aslında. Bu yüzden politikamız sadece İzmir değil tüm Türkiye'ye örnek olabilecek bir durum oluşturuyor. Ürünün yetiştirilmesinin arından, satışına ve paketlenmesine kadar bir bütün olarak görüyoruz. Böylelikle yoksullukla mücadele ediyor ve refahı artıyoruz” dedi.

RAKAMLARLA ALIMLARI AÇIKLADI
2021-2022 yıllarında üreticilerden 338 milyonluk alım yapmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Soyer, “toplamda Bugün de üreticiye verdiğimiz alım sözünü gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. 28 üreticimizde 40'a yakın ürünü alarak onlara destek olmaya devam diyoruz. Geçtiğimiz 2 yıl boyunca Büyükşehir’in gerçekleştirdiği alımların 2019 yılındaki tutarı 125 milyon TL. 2020 yılında toplamda 144 milyonluk alım gerçekleştirmişiz. 2021 yılında da bunu arttıracağız. Alacağımız yem miktarının bedeli 15 milyon TL olarak belirlendi. Beydağ'dan 100 ton kestane, Bayındır’dan 200 ton salçalık biber, Ödemiş’ten de 300 ton patates alacağız. Alacağımız diğer ürünleri de açıklamaya devam edeceğim. 2021-2022 yılında, 2020 yılındaki alımı arttırarak 338 milyonluk alım yapmayı hedeflediğimizi belirtmek isterim. Başka bir tarım mümkün mantığı ile inşa ettiğimiz bu tarım politikamız, yerli ve milli bir tarım politikası inşa etmenin mümkün olduğunu gösterecek. Üreticinin doğduğu yerde doymasını sağlamak bizim için en önemli konu. Çiftçi hak ettiğini alamazsa bize miras kalan bu topraklarda üretim yapılamaz anlamına geliyor” dedi.

KIRSAL MAHALLE STATÜSÜNDEN YARARLANIN
Toplantıya katılan çiftçilere kırsal mahalle statüsüne geçiş noktasında açıklamalarda bulunan Soyer, “Türkiye'de resmi rakamlar son 20 yılda tarımın git gide küçüldüğünü gösteriyor. Toplam tarım alanları 2001 yılından bu yana yüzde 8, işlenen tarım alanları ise 12 azalmış durumda. Tüm bu resmi rakamlar ülkemizde tarımın içinde bulunduğu yanlış politikaların özellikle 8 yıl önce çıkartılan büyükşehir yasasının sonucu olarak ortaya çıktı. Bütün bu süreçler birbirine eklenerek bu hale geldi. O zaman sesimizi çok yükseltmiş ve köyler kapatılmasın demiştik. Ne yazık ki o gün o karardan dönmediler ve 8 yıl boyunda tarım sürekli olarak küçük üreticilerin yaşadığı köylerde gerilemeye başladı. Nihayet geçtiğimiz aylarda bir geri dönüş sinyali yaşadık. Ben buradan tüm köylülerimize ve muhtarlarımıza sesleniyorum. Gelin kırsal mahalle statüsünden yararlanın ve geçmişte köy olan alanlar yeniden köy olarak nitelendirsin.  İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ülkemize köylü milletin efendisidir dedirtene kadar devam edeceğiz. Başarılı olmak zorundayız ve başarılı olmak zorundasınız. Bu sadece kooperatif meselesi değil, bu memleket meselesi. Bu memlekette şikayet ettiğimiz ne varsa bunu değiştirmek zorundayız. O yüzden başka bir tarımın mümkün olduğunu tüm ülkemize göstereceğiz” dedi.

ÜRÜN ALIM SÖZLEŞMESİNE KATILAN KOOPERATİFLER
Başkan Tunç Soyer konuşmalarından ardından Bayındır Çiçek Üreticileri (BAYÇİKOOP) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, Gereli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gerçek, Derebaşı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Küçüker, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Seval Doğanlar,  Dereköy Gökyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Kanlı, Bergama İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selahattin Sezgin, Pamukyazı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bülent Savgat, Ulamış K& ouml;yü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Eyyüp Kalaycı, Yayakent Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nevzat Ateş, Kaymakçı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Raşit Tatlı, Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Özcan Kokulu, Demircili Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Coşkun, Değirmendere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aykut Dikmen, Çaylı Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Türkön, Bergama Hisarköy Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Çakı, Örenli Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Demircioğlu, Yukarıcuma Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Reşat Çakmak, Çömlekçi Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Soner Kılıçarslan, Kozak Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocataş ile Zeytinova Çiçek Süt Bitkileri Peyzaj Üretim Kooperatifi Başkanı Fatih Özcan, Küçük Menderes Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Remzi Maltepe, Ödemiş Fidancılık Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Olgun Ballı, İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül ve İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı (İzmir Köy-Koop) Neptün Soyer ile 2021 yılında alınacak 40’ın üzerinde ürün için ürün alım sözleşmesi imzaladı.