GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Mart 2024 Cuma 10:37

İlk ikisi iptal olmuştu… Büyükşehir’den dev tramvay ihalesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafif raylı ulaşımda kullanılmak üzere 26 adet tramvay aracı, yedek parça ve özel ekipman ihalesine çıktı. Yüzde 60 yerlilik şartının getirildiği 26 araçlık ihale 17 Nisan’da yapılacak. Üçüncü kez gerçekleşen ihalenin ilkini alan şirket maliyetlerin yükselmesinden kaynaklı geri çekilmiş, ikinci ihaleye ise giren olmamıştı. 

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Kent içi ulaşımda raylı sistem ağını güçlendirmek için son olarak Çiğli Tramvayı’nı açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem Çiğli hem de Konak ve Karşıyaka hatlarında çalışacak 26 adet elektrikli tramvay aracı için üçüncü kez ihaleye çıktı. 

Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘26 Adet Tramvay Aracı, 127 Kalem Yedek Parça Ve 11 Kalem Özel Alet ve Ekipman’ mal alımı ihalesi 17 Nisan 2024 tarihinde Kültürpark’taki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerinin bulunduğu holde yapılacak.

İhaleye katılacak şirketlerden son beş yıl içinde, teklif edilen bedelin yüzde 25 oranından az olmamak üzere iş deneyimi ve yılda 12 adet raylı sistem aracı üretme kapasitesine sahip olduklarını gösteren kapasite raporu da istenecek. İhale yerli ve yabancı tüm firmalara açıkken yerli firmalara yüzde 15 oranında fiyat avantajı uygulanacak.27 kalem yedek parça, 11 kalem özel alet ve ekipmanı içeren ihale 17 Nisan’da yapılacak. Üretilecek araçlarda yüzde 60 oranında yerlilik şartı aranacak. İlk ihaleye katılanlardan yüzde 51 oranında yerlilik şartı aranmıştı. 

EN GEÇ 27 AYDA TESLİM
İhaleyi kazanan firma sözleşmenin imzalanmasının ardından ilk iki aracı 18 ay sonra teslim edecek. Araçların tümü 27 ay içinde teslim edilmiş olacak. Yeni tramvay araçları ile birlikte üç hatta hizmet veren tramvay aracı sayısı 64’e çıkacak. 

İhale şartnamesinde teslim süresiyle ilgili “ İşin toplam süresi (İşin başlama tarihinden itibaren son teslimatın yapılmasına müteakip işin tamamının kesin kabulünün bitiş tarihi) 36 aydır. Bu süre kapsamında sözleşme konusu tüm iş kalemleri tamamlanıp işin tamamının geçici kabulü ve kesin kabulleri yapılacaktır. Teslimat Programı: İşe başlama tarihinden itibaren başlamak üzere: 12. Ayda 2 Tramvay Aracı, 14. Ayda 2 Tramvay Aracı, 15. Ayda 4 Tramvay Aracı, 15. Ayda İmalat albümü, tanıtım videoları, maketler, 16. Ayda 4 Tramvay Aracı, 17. Ayda 4 Tramvay Aracı, 18. Ayda 4 Tramvay Aracı, 18. Ayda 127 Kalem Yedek Parça, 18. Ayda 11 Kalem Ekipman ve Kolaylıklar, 19. Ayda 2 Tramvay Aracı, 20. Ayda 2 Tramvay Aracı, 21. Ayda 2 Tramvay Aracı, İdare, ilk 2 Tramvay Aracın tesliminden sonra, lüzumu halinde teslim zamanı ve teslim edilecek araç sayıları hakkında değişiklik yapabilecek ve söz konusu değişikliği 3 ay önceden Yükleniciye bildirecektir. Ancak bu durum siparişin tamamının, işe başlama tarihinden itibaren 21. ayın sonunda teslim edilmesi şartını asla değiştirmeyecektir.” ifadeleri aldı.

İLK İHALEYİ ALAN ÇEKİLMİŞTİ
İhale ilk olarak 27 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleşmiş ve 6 firma teklif vermişti.  Üretilecek araçlarda yüzde 51 oranında yerlilik şartının arandığı ihalenin kazananı 749 milyon 750 bin TL’lik teklifle Bozankaya A.Ş. firması olmuştu. Ancak ihaleyi kazanan firma artan maliyetleri öne sürerek sözleşmeyi tek taraflı fesh etmişti. İkinci ihale ise 23 Aralık 2022 tarihinde gerçekleşmiş ancak bu ihaleye de teklif veren çıkmamıştı.