GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Ağustos 2024 Çarşamba 18:14

İlk bulgular ortaya çıktı... Körfezde oksijen yetersiz!

Bayraklı Sahili'nde kıyıya vuran ölü balıklar ve artan koku sebebiyle yapılan çalışmalarda ilk bulgular ortaya çıktı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nun detaylı sonuçlarına göre; iç körfezde oksijen değerlerinin yetersiz olduğu belirtildi.

EGEDESONSÖZ – Geçtiğimiz günlerde Bayraklı Sahili’nde kıyıya vuran ölü balıklar ve artan koku çevredeki vatandaşları tedirginliğe sürüklemişti. Bölgede yaşayan vatandaşlar durumu İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerine bildirdi.

Ekipler, denizden ve balıklardan numune alarak inceleme başlattı. Alınan numunelerle ilgili olarak ilk sonuçlar yayımlandı.

İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve ağır koku sorunuyla ilgili çalışma başlatan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü detaylı sonuçları elde etti.

Yapılan araştırmada; iç körfezdeki balık ölümleri şikayetlerine istinaden teknik elemanlarınca kara kaynaklı atıksu deşarjı olup olmadığına ilişkin Bayraklı ve Karşıyaka kıyılarında ve kıyı tesisleri havadan ve karadan denetlendikten sonra atıksu deşarjının görülmediği kanaatine varıldı.

Kıyıya vuran balık ölümlerini araştırmak için Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı yardımıyla yapılan araştırmada ise söz konusu balık ölümlerinin olduğu bölge ve körfez açıklarından deniz suyu numuneleri alındı. Alınan numuneler üzerinde anlık olarak yapılan çözünmüş oksijen değerlerine göre, körfez açıklarından alınan numunede ölçülen değer 8 mg/l olarak ölçülürken körfezin kıyı bölgesinden alınan sonuçta bu değerin 4 mg/L. seviyesinde olduğu görüldü.

Yapılan uluslararası çalışmalarda ise Genel olarak ılık su balıklarının gereksinim duydukları en düşük çözünmüş oksijen konsantrasyon değeri 5 mg/L olarak ölçüldüğü belirtildi. Körfezde ise bu değerin altında kaldığı belirtildi.

Elde edilen bu veriye göre söz konusu balık ölümlerine sudaki oksijen seviyesinin yetersiz olmasından kaynaklandığı değerlendirildi.

Ayrıca, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince balık ölümü sebepleri araştırılmak üzere ölü balık numuneleri de alınarak analize gönderildi.