GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Mart 2022 Cumartesi 12:22

İlk başvuru ret almıştı ama... Küçük Menderes tehlikede!

Küçük Menderes Nehri’ne 220 metre uzaklıktaki koruma alanında bulunan verimli tarım arazisine kum-çakıl ocağı açılması için yapılan başvuru Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan kabul gördü.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ-  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Seryapı İnşaat ve Maden Şirketi’nin İzmir’in Bayındır ilçesinde açmak istediği maden ocağı ve yıkama eleme tesisi ile kararını açıkladı.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen bakanlık ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiğini duyurdu. Proje ilçenin Fatih Mahallesi’nde yer alan 268 ada 11 parsel üzerinde hayata geçirilecek. Yaklaşık 2,7 kilometrekarelik proje sahasında yılda 30 bin ton kum-çakılın çıkarılması ve yıkama-eleme tesisinden geçirilmesi faaliyetinde bulunulması planlanıyor. Şirket işletme için 995 bin lira yatırım yapacak.

Mülkiyeti maden şirketine ait parsel “İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na tarım arazisi statüsüne sahip. Proje alanına en yakın yerleşim ise 800 metre uzaklıkta iken sahanın 220 metre kuzeyinde Küçükmenderes Nehri geçiyor. Proje alanında patlatma işlemi yapılmayacak ama her gün kilolarca toz havaya karışacak.

İLK BAŞVURU GERİ ÇEKİLDİ
Şirketin ilk başvurusuna bakanlık ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ sınırları içinde kaldığı için onay vermemiş ancak proje alanının küçültülmesi sonucu yapılan ikinci başvuru bakanlıktan geçmiş oldu. Ancak koordinatlardaki revizeye rağmen proje alanı yine de koruma alanı sınırları içerisinde yer alıyor.

YİNE DE KORUMA ALANINDA
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından gönderilen yazıda “Söz konusu parselin "Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı" kapsamında belirlenen "İzmir Ödemiş-Ovacık(Küçük Menderes) Büyük Ova Koruma Alanı" sınırları içerisinde kaldığı, çevresinin nitelikli tarım arazileri ile çevrili olduğu ve Küçük Menderes Nehir yatağına çok yakın olduğu tespit edilmiştir” ifadesi yer almıştı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN UYARI
Yine Büyükşehir Belediyesi’nin yazısında planlanan faaliyetin, çevresinde yer alan yakın konumdaki tarım arazilerinin bütünlüğüne ve niteliğinin bozulmasına ve Küçük Menderes Nehri’nde kirletici unsurlara neden olabileceği dikkat çekildi.