GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
14 Şubat 2023 Salı 11:13

İl Başkanı Cüneyt Oğuz’dan ekonomik seferberlik çağrısı!

Kahramanmaraş depremiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz, Kanal İstanbul gibi projelerden vazgeçilmesi gerektiğini belirttiği açıklamasında, “Ekonomik seferberlik başlatmak lazım. Partilere Hazine yardımı olarak verilen 4,5 milyar lira, depremin yaralarını sarmak için kullanılmalı” önerisinde bulundu

EGEDESONSÖZ – Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz, Kahramanmaraş depremiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Oğuz, yurt genelinde ekonomik seferberliğin başlatılması ve 4,5 milyar lira tutarındaki partilere  verilen Hazine yardımının da depremde oluşan zararların telafisi için harcanması çağrısında bulundu.

Deprem bölgesine zamanında müdahale edilmediğini, koordinasyon zafiyetlerinin çok net gözlemlendiğini belirten İl Başkanı Oğuz, “Kahraman ile birlikte toplam 10 ilimiz bu büyük depremden çok büyük zarar gördü. 30 binden fazla insanımız hayatını kaybetti, binlerce bina yakıldı, onbinlerce insanımız yaralandı. Türk milleti olarak yine de bu süreçte büyük bir insani özveri ve dayanışma duygusu göstererek deprem bölgesinde mağdur olan insanlarımıza yardımcı olmak için kayıtsız şartsız hepimiz seferber olduk. Bu millet zengin ve fakiriyle ne kadar büyük olduğunu bir kez daha dayanışma ve özverisiyle gösterdi” dedi ve açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

DEVLET YÖNETİMİ, CAN KAYIPLARINI ÖNLEMEDE GEÇ KALDI
“Can kayıplarını önlemede ve müdahaleler konusunda yetersiz kalan devlet yönetimi bundan sonraki süreci bilinçli bir şekilde yönetmek ve acil önlemler almak zorundadır. Bölgede güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi için ve zaten ülkemizde sorun olan sığınmacıların çok daha büyük bir tehdit oluşturmadan önce ülkelerine gönderilmeleri sağlanmalıdır. Hayatta kalan insanlarımızın yemek, içmek ve barınmak gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması, çocukların güven altına alınması için kamuya ait tüm kampların, lojmanların ve tesislerin depremzedelere tesis edilmesi gereklidir. Ülkemizde zaten büyük bir problem olan konut stoku açığı depremle birlikte daha da derinleşecek ve yurdun dört bir yanını olumsuz etkileyecektir. Bu durumdan tüm yurttaşlarımız etkileneceğinden dolayı bu duruma hazırlıklı olmak zorundayız. Tüm bu zorlukları süreç içerisinde daha kolay aşabilmemiz için devlete olan güveni yeniden tesis etmeliyiz. Devlet kurumlarını liyakatla yönetip, bu kurumlarla siyaset kurumlarını birbirinden ayırmalıyız.”

O PARAYLA 10 BİN YENİ KONUT İNŞA EDİLİR
“Genel ve yerel yönetimlerin tamamı depremin yarattığı tahribatı ve zarar-ziyanı telafi edecek acil bir ekonomik tasarruf seferberliği başlatmalıdır. 'İtibardan tasarruf olmaz' diyerek yapılan, genel ve yerel yönetimlerdeki tüm kurumlarda savurganlıklar, lüks ve şatafat derhal terk edilmelidir. Hazinenin siyasi partiler için 2023 yılında vereceği 4,5 Milyar TL seçim yardımının tamamıyla depremde oluşan ihtiyaçlar bütçesine katılarak kullandırılması gerekmektedir. Bu tutarla yaklaşık olarak 10,000 adet yeni konut inşaatını ve dolayısıyla 40-50 bin kişinin ev ve barınma sorunu çözüme kavuşturulabilir. Ülkemizin yaşadığı bu felaketlere ve sorunlara çözüm üretecek insan kaynağının yetiştiği üniversiteler düzenli faaliyetlerine devam etmelidir. Öğrencilerimizin yurtları boşalttırılmamalıdır. Kanal İstanbul gibi projeler yürürlükten kaldırılmalıdır. Toplumsal ve sosyal barışı koruyacak topyekun bir ekonomik seferberlik başlatılmalıdır.”

HALUK LEVENT VE OĞUZHAN UĞUR’A TEŞEKKÜR
“Hem depremin yaşandığı bölgede hem de deprem riskinin yüksek olduğu İstanbul ve İzmir gibi kentlerde gerek genel, gerek yerel iktidar tarafından kentsel dönüşüm ve alternatif dönüşüm yöntemleri derhal hayata geçirilmelidir. Türk milleti dayanışma gücüyle ve halkımızın özverisiyle bu büyük yıkımın da üstesinden gelecektir. Yeter ki siyasi iktidar bu konularda daha dikkatli, daha sorumlu ve bilimsel gerçekler doğrultusunda hareket etmeyi becerebilsin. Aksi takdirde hepimiz ülke içerisinde çok daha büyük felaketleri yaşamak zorunda kalabiliriz. Bu acılı günlerde ülkemizin güzel yürekli insanları ve sanatçıları çok başarılı çalışmalar yaparak bir nebze de olsa acımızı hafifletmişlerdir. Başta AHBAP derneğinin önderi Haluk Levent olmak üzere, yine Oğuzhan Uğur ve arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ülkemize ve hepimize geçmiş olsun.”