GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Nisan 2023 Pazar 16:41

İklim Değişikliği Başkanı Solak'tan 'sıcaklık artışı' uyarısı: 2030'a kalmadan...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak, “2020 ve sonrasında 1,5 derece için kalan küresel karbon bütçemiz yaklaşık 500 milyar ton karbondioksit eşdeğeri ve her yıl dünyada yaklaşık 50 milyar ton sera gazı emisyonu atmosfere karışıyor. Bu şekilde devam edersek 2030'a kalmadan 1,5 dereceyi aşma ihtimalimiz oldukça yüksek. Eğer sıcaklık artışı 2 derece olursa 1,5 derece artışa kıyasla iklim değişikliğinin etkilerini çok daha yoğun biçimde yaşarız” ifadelerini kullandı.

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ- İzmir İktisat Kongresi, ikinci gün, ‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Bir Çevre Yolunda Türkiye’ oturumuyla devam etti. Gazeteci Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak, sıcaklık artışlarına dikkat çekti.

İklim değişikliğinin toplumsal sorunlara yol açtığını kaydeden Solak, “İklim değişikliği sadece afetlerle sınırlı bir konu değil. İklim değişikliği, çevresel, ekonomik ve sosyal etkileriyle tüm sektörleri, toplumun her kesimini etkileyen küresel bir mesele. Afet Yönetiminden afet risk yönetimine geçmeliyiz. Sigortacılık en önemli araç. Sigortacılığı banka gibi algılıyoruz. Afet Riskini planlayan yöneten kurum olmalı. Sigortacılık olması gereken noktada değil. İklim değişikliği sadece afetlerle sınırlı değil. İklim göçlerine varan toplumun tüm kesimlerini etkileyen sorunlara yol açıyor” dedi

50 MİLYAR TON SERA GAZI EMİSYONU ATMOSFERE KARIŞIYOR
Solak, sıcaklık artışının 1,5 derece arttığını ifade ederek,”Sıcaklık artışı, deniz seviyesinin yükselmesi gibi etkilerin geri dön dürülmesi mümkün değil. İklim etkileri orta ve uzun vadede artacak. Şu anda sıcaklık artışı 1,5 derecede ve her geçen gün 1,5 derece ile sınırlandırma hedefinden gitgide uzaklaşıyoruz. Atmosferdeki karbondioksit miktarı 280 ppm seviyelerinden 420 ppm seviyelerine dayanmış durumda. 2020 ve sonrasında 1,5 derece için kalan küresel karbon bütçemiz yaklaşık 500 milyar ton karbondioksit eşdeğeri ve her yıl dünyada yaklaşık 50 milyar ton sera gazı emisyonu atmosfere karışıyor. Bu şekilde devam edersek 2030'lu yıllara kalmadan 1,5 dereceyi aşma ihtimalimiz oldukça yüksek. Eğer sıcaklık artışı 2 derece olursa 1,5 derece artışa kıyasla iklim değişikliğinin etkilerini çok daha yoğun biçimde yaşarız” şeklinde konuştu.

2053 NET SIFIR EMİSYON HEDEFİ
Solak, Türkiye'nin son yıllarda iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli adımlar attığını belirterek, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi, Paris Anlaşması'nı imzalanmasını, yeşil dönüşüm süreci ve yeşil kalkınma hamlesini hatırlattı.

İKLİM KANUNU TASLAĞI HAZIR
İklim Değişikliği Başkanlığı kurulmasının önemine de vurgu yapan Solak, hazırlıkları süren Türkiye'nin Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planı'nı da bu yıl içinde tamamlamayı planladıklarını sözlerine ekledi. İklim kanunu taslağını hazırladık. Geçtiğimiz yıl iklim şurası düzenledik.Bu yıl içerisinde bunları tamamlamayı düşünüyoruz. Ulaştırma sektörlerinde sürdürebilirlik çalışmalarına başladık.Yeşil dönüşümün gerçekleşmesi için finans önemli bir kaynak. İklim finanslarını gerçekleştirebilmek için bu tür fonlara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.