GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
29 Aralık 2021 Çarşamba 08:48

İkinci el piyasası düşüşte!

İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, dolara paralel olarak yüzde 400’e kadar oranda artış gösteren ikinci el araçların fiyatının, dolar ve euro ile birlikte düştüğünü, 300 bin liralık arabanın 250 bin liraya satıldığını açıkladı. Başkan Demir, esnafın yüksek rakamdan aldığı arabayı satıp zarar etmemek için direndiğini ifade etti

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Dövizde hayli uzun süren yükseliş sonrası doların 12, euronun 13,5 liraya kadar düşmesi, ikinci el araç piyasasında da fiyatların düşmesine sebep oldu. İzmir Otokent esnafı, günde 400-500 araç satışı yaparken, son 10 günde bu sayının 100’e kadar düştüğü konuşuluyor.

İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, işlerin azaldığını doğrularken, sıcak paraya ihtiyacı olmayan esnafın araba satıp zarar etmemek için direndiğini, ödemesi olanların ise zararına satış yaptığını ifade etti.

SATIŞLAR YÜZDE 70 AZALDI
Satışların yüzde 70 oranında azaldığını, her zaman önünde kuyruk olan Otokent’teki iki noterdeki sakinlikten de anlaşıldığını belirten Başkan Fevzi Demir, “Esnafımız, arz-talep döngüsü içinde, doların çok yüksek olduğu zamanlarda yüksek fiyattan araba aldı. Doların ani düşüşüyle, ikinci el araç fiyatlarında da gerileme oldu. İşler bir anda bıçak gibi kesildi” dedi. İkinci el fiyatlarının bir ara alıp başını gittiğini, kimsenin durdurmaya gücü yetmediğini anlatan Başkan Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

İKİNCİ ELDE YÜZDE 40’LIK DÜŞÜŞ OLDU
“15 büyük otomobil üreticisi firmanın, yüzde 40 oranında artırdıkları fiyatları, yüzde 15 oranında aşağıya çektiği konuşuluyor. Bu fiyat düşüşü, doğal olarak ikinci el araç piyasasına da yansıdı. Otokent esnafı, hazırlıksızdı. Arkadaşlar yüksek fiyattan sattıkları arabaları yerine koyabilmek için yine yüksek fiyattan alım yaptı. Şimdi 70-80 bin liraya kadar varan zararla satmak zorunda kalan arkadaşlar var. 10 gün önce 300 bin liraya satılan bir otomobil, bugün itibariyle 250 bin liraya, hatta 240 bin liraya satılıyor. Çünkü pek çok esnafımızın ödemek zorunda olduğu vergisi, kredisi, başka giderleri var. Bizim piyasada da yüzde 400’lere kadar yükselen artış sonrası yüzde 40’lık ucuzlama söz konusu. Rakamların, o afaki artışlar öncesine dönmesi uzun zaman alır. Eğer esnafın acil ödemesi yoksa, arabasını zararına satmaya yanaşmıyor, bekletiyor. Devlet, kur garantili mevduat yaklaşımıyla piyasadaki parayı üç aylık, altı aylık, bir yıllık bağladı. Piyasadaki durağanlığın hemen bitmeyeceğini öngörüyoruz. “