GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Eylül 2021 Çarşamba 09:48

İkinci Çevre Yolu Projesi’nden tarih çıktı!

İzmir'in en büyük projeleri arasında yer alan İzmir Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu çalışmalarında kritik bir gelişme yaşandı. Karşıyaka'nın Örnekköy Mahallesi'nde otoyolun geçmesi planlanan bölgede, Geç Roma, Bizans dönemi ve Osmanlı dönemlerine ait seramik örneklerine rastlanması sonrası alan 3'ncü derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de son dönemlerde sıkça tartışmalara neden olan trafik sorununa çözüm getirmek amacıyla hayata geçirilmesi planlanan İzmir Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu (2'nci çevre yolu) çalışmaları devam ederken kritik bir gelişme yaşandı.

OTOYOLA SİT ALANI SÜRPRİZİ
Çevre Yolunun geçeceği güzergah üzerinde inceleme çalışmaları sürerken, Karşıyaka ilçesi sınırları içerisinde bulunan Örnekköy Mahallesi'nde tabiat parkının bulunduğu bölgede 2016 yılında arkeolojik kalıntılar tespit edilmişti. Yapılan incelemeler sonrası alan 3'ncü derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilirken, yeni otoyolun hemen sit alanı yanında geçecek olması nedeniyle, sit alanı dışında kalan bölümde inceleme yapıldı. Yapılan inceleme sonrası çevre yolunun geçeceği ve sit alanı bitişiğinde kalan alanda da Geç Roma, Bizans dönemi ve Osmanlı dönemlerine ait seramik örneklerine rastlanması sonrası İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu düğmeye bastı.

3'NCÜ DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANINA DAHİL EDİLDİ
Alanda inceleme yapan koruma bölge kurulu, yeni tespit edilen alanında 3'ncü derece arkeolojik sit alanı sınırları içerisine dahil edilmesine karar verildi.

Bu kapsamda alanda;
Alanın 1/1000 ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı ile 1/25000 ölçekli İzmir Bütünü Çevre Düzeni Planındaki "orman" ve "tabiat parkı" kullanım kararları doğrultusunda ve yetkili İdarelerin izin vereceği uygulamalar dışında yapılaşmaya gidilemeyeceğine,

Zorunlu alt yapıya yönelik uygulamaların Koruma Bölge Kurulunun izni doğrultusunda yapılabileceğine, Zemine müdahale gerektirmeyen (orman alanında ağaçların budaması, kesimi vb.) uygulamaların ilgili İdarelerin izin ve denetiminde yapılabileceğine,

Zemine müdahale gerektiren her türlü uygulamanın Koruma Bölge Kurulunun iznine tabi olduğuna,

Belirtilmeyen hususlarda 2863 sayılı yasa, bağlı yönetmelikler ile ilke kararlarına göre uygulama yapılmasına, Geçiş dönemi koruma esasları ve kullanım şartlarının süresinin 3 (üç) yıl olduğuna, 2863 sayılı yasanın 17.maddesi kapsamında koruma amaçlı imar planının hazırlanarak iletilmesine karar verildi.