GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Mart 2023 Perşembe 08:37

İki yeni durak geliyor... İZBAN'da üçüncü ihale zamanı!

İZBAN’a 4 yeni durak eklemek için çalışmalara başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Konak Lale Mahallesi ve Çiğli Katip Çelebi Üniversitesi istasyonları için üçüncü kez ihaleye çıkacak.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak şirketlerinden İzmir Banliyo Hattı üzerindeki duraklara yenileri ekleniyor. İzmir’in trafik yükünü sırtlayan Aliağa ile Selçuk arasındaki 136 kilometrelik hat üzerindeki 41 durakta hizmet veren İZBAN’da durak sayıları artırılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Şube Müdürlüğü, Kemer ve Buca durakları arasında kalan Lale Mahallesi ile Egekent ile Ulukent arasında Katip Çelebi durağı için 'tahsis krizinin' çözülmesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl iki kez ihaleye çıkmış ancak hiçbir şirket ‘ihaleye teklif veren istekli çıkmaması nedeniyle’ ertelenmek zorunda kalmıştı.

3’üncü ‘İzmir Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi İzban Hattı Üzerinde 2 adet İstasyon Yapım İşi’ ihalesi ise 31 Mart saat 11:00’de İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda gerçekleştirilecek. İhale sürecinin ardından başlayacak yapım çalışmalarının 18 ayda tamamlanması planlanıyor. Yapım çalışmaları kapsamında, İZBAN’a entegre olacak iki istasyon da yerüstünde inşa edilerek hizmete açılacak. İhale kapsamında Menemen altgeçitinin iyileştirme çalışmaları yapılacak.



FİRMA İHALEYİ FESH ETMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl Lale İstasyonu için 2021 yılında ihaleye çıkmış ve 11 milyon 901 bin 617 lira ile ihaleyi Necmi Demir İnşaat Şirketi kazanmıştı ancak yüklenici firma, ekonomik kriz nedeniyle ihaleyi feshedip çalışmaları durdurmuştu.

MENEMEN’E İKİ YENİ DURAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Menemen’de müjdesini verdiği Koyundere ve Asarlık istasyonları için TCDD’den teknik görüş istendi. Bölgede yaşayan yoğun nüfusun İZBAN’a erişimini kolaylaştırmak için yapılması planlanan Koyundere ve Asarlık istasyonları, TCDD‘nin istasyon yerlerini uygun görmesiyle ilk olarak proje ihalesine çıkacak. İhale sonrası hazırlanacak projeye TCDD’nin onay vermesinin ardından yapım ihalesi süreci başlatılacak.

136 KİLOMETRELİK HATTA DURAK SAYISI 45’E ÇIKACAK
Türkiye'nin en uzun banliyö hattı 2010 yılında 80 kilometre ile Aliağa ile Menderes arasında hizmete girdi. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yapılan İzmir Banliyö Sistemi İZBAN hattı önce Torbalı'ya kadar uzatıldı. Ardından Tepeköy - Selçuk arasındaki 26 kilometrelik bölüm hizmete açıldı. İZBAN hattı Selçuk İstasyonu'nun da katılımıyla 136 kilometreye erişti. İZBAN hattında 41 olan istasyon sayısı yeni istasyonlarının devreye girmesi ile 45’e çıkacak.