GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
31 Aralık 2021 Cuma 08:45

İki ilçeye toplamda 95 milyonluk GES yatırımı

İki enerji şirketi toplamda 95 milyon yatırım yaparak İzmir’in Dikili ve Bergama ilçelerine güneş enerji santrali kurma hazırlığında.

EGEDESONSÖZ- Dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar artıyor. İzmir’de son olarak bakanlık bir şirketin güneş enerji santrali için onay verirken başka bir şirketin başvurusu için ÇED sürecini başlattığını duyurdu.

DİKİLİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bıçakçılar Çandarlı Elektrik Üretim Şirketi’nin İzmir’in Dikili ilçesinde kurmayı planladığı güneş enerji santrali için kararını açıkladı. Şirketin başvuru dosyasını inceleyen bakanlık ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiğini duyurdu.

Bakanlığın sitesinde yer alan proje dosyasına göre Çandarlı Mahallesi’nde 450 metrekarelik alan üzerine kurulacak ‘Hibrit Güneş Enerji Santrali’nin maliyeti 26 milyon TL olacak. Güneş enerji panellerinin kurulacağı alan İzmir-Manisa Çevre Düzeni planlarında mera olarak kayıtlı. Santralin kurulacağı alanın yanı başında şirkete ait rüzgar enerji santrali bulunuyor. Üretilen elektrik Pitane Çandarlı Dağıtım Merkezi’ne verilecek.

BERGAMA
Örlemiş RES Elektrik Üretim Şirketi de Bergama’da güneş enerji santrali kurmak için bakanlığa proje dosyası sundu. ÇED süreci başlatılan projenin toplam yatırımı 69 milyon TL. Şirketin
önceden işletmeye alınmış olan 7 adet rüzgar türbinin (Rüzgar Enerji Santrali) yanı sıra, yardımcı kaynak olarak 2 adet 10.925 MWm + 12.075 MWm (toplam 23 MWm/23 MWe kurulu güç) gücünde paneller yerleştirilecek.

Santral, İzmir - Manisa Planlama Bölgesi Onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ormanlık alana kurulacak. Projenin inşaat süresinin 6 ay sürmesi ve inşaat montaj aşamasında 20 kişinin çalışması planlanmaktadır. Ekonomik ömrünün 25 yıl olacağı öngörülmekte ve işletme aşamasında ise 6 kişinin çalışması planlanmaktadır.