GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Mart 2021 Çarşamba 18:40

İki hafta sonra hizmete giriyor... Pırlantada artık kazık yemek yok!

İzmir Kuyumcular Odası'nın kurduğu Gemoloji Laboratuvarı'nda değerli takı ve aksesuvarların inceleneceğini, sertifikanın, o ürünle uyumunun kontrol edileceğini belirten Başkan Turgay Baransel, "Artık vatandaşın kandırılması, kuyumcunun dolandırılması gibi durumların önüne geçebileceğiz" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de sadece İstanbul ve Antalya'da bulunan "Gemoloji Laboratuvarı", artık İzmir'de de hizmet vermeye başlayacak. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, tüm cihazların geldiğini, laboratuvarın iki hafta içinde hizmete açılacağını duyurdu. Pırlanta gibi değerli taşların, çoğu zaman gerçek değerlerinin üzerinde gösteren sertifikalarla satıldığını belirten Başkan Baransel, "Kuyumcu arkadaşlarımız, ellerindeki değerli taşların sertifikasının doğru olup olmadığını laboratuvarda yapılacak testle yarım saatte öğrenebilecek. Böylece, düşük değerli ürünü, yüksek değerli bir taş gibi alarak dolandırılmaktan kurtulacak" açıklamasında bulundu.

İZKA VE TİCARET ODASI, 800 BİN LİRA İLE PROJEYE DESTEK OLDU

İzmir Kalkınma Ajansı'nın 600 bin, İzmir Ticaret Odası'nın 200 bin lirayla bu projeye katkı koyduğunu, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin de destek verdiğini belirten Başkan Baransel, kuyumcu esnafının çok büyük bir sıkıntısını çözecek laboratuvarı yakında hizmete açacaklarını bildirdi. Baransel, şunları söyledi:

"Gemoloji Laboratuvarı, sadece İstanbul'da ve Antalya'da var. İzmir'in böyle bir laboratuvara ihtiyacı vardı. Odamızın salonunu, laboratuvar için hazırladık. Sertifikalar, çoğu zaman gerçeği yansıtmıyor. 2 bin liraya satılan bir pırlanta, bir hafta sonra 1000 liraya satılıyor. Neden? Sertifikasındaki değerle uyuşmadığı anlaşıldığında, fiyatı düşüyor çünkü. Esnafımız 10 bin dolarlık değerli taşlardan oluşan mal alıyor. Alınan mal ile sertifikası, uyumlu mu? Esnafımız elindeki malı odamıza getirip denetleyebilir. Odamız, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ticaret Odası'nın garantisi altında hizmet verecek. Bu konuda protokol imzaladık. Laboratuvarımız, yazılım işinin de gerçekleşmesiyle hizmet vermeye başlayacak. İki hafta sonra açılışı yapmayı planlıyoruz."

DÖRT YILDIR BU PROJENİN ÜSTÜNDE ÇALIŞIYORUZ

Bu proje için dört yıl önce yola çıktıklarını hatırlatan Başkan Baransel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ege bölgesinin böyle bir laboratuvara ihtiyacı vardı. Çok büyük bir sıkıntıyı ortadan kaldırıyoruz.  Bu laboratuvardan İzmir'de sadece Dokuz Eylül Üniversitesi'nde bulunuyor.  Üniversite, davalık durumlarda devreye giriyor. Dolayısıyla esnafımız yararlanamıyor. Vatandaş yada esnaf gelecek, elindeki pırlantanın, sertifikası ile uyumlu olmadığını öğrenecek. Son teknoloji makinelerimiz geldi, montajları yapıldı. Pırlantanın içinde sahte taşlar olabiliyor ve vatandaşa pırlanta diye satılıyor. Bizim esnafın çoğu pırlantadan anlamaz. Sertifikadan kaynaklanan sorunu ortadan kaldırıyoruz. Kontrol bedeli, yurtdışındaki laboratuvarların istediği bedelin yarısı kadar olacak."