GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Aralık 2023 Cumartesi 08:56

İhracatçıların başkanından 'Kızıldeniz' yorumu: Kriz Türkiye'ye yarayacak

Kızıldeniz’de artan güvenlik endişeleri denizyolu taşımacılığında rota değişikliğine neden oldu. Tedarik zincirinde yaşanan kargaşayı değerlendiren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Deniz seferi sürelerinin uzamasıyla yaşanan gecikmeden dolayı acil ürüne ihtiyacı olan ülkeler Türkiye’ye yönelecektir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Yemen’deki Husi militanlarının Kızıldeniz’de seyreden ticari gemilere 19 Kasım’dan bu yana devam eden saldırıları nedeniyle dünyanın en büyük konteyner hat operatörleri art arda Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Saldırılar Avrupa ve Kuzey Amerika'yı Asya'ya bağlayan Süveyş Kanalı aracılığıyla birbirine bağlayan önemli bir ticaret rotasında aksamalara neden oldu.

Dünyanın en büyük konteyner şirketi olan Mediterranean Shipping Company (MSC), Kızıldeniz geçişi güvenli hale gelene kadar gemilerinin Süveyş Kanalı’ndan doğu ve batı yönünde geçiş yapmayacağını bildirdi.

SANAYİ MAMÜLLERİ GECİKECEK
Artan güvenlik endişesiyle teslimatta 10 gün gecikmenin olduğunu ifade eden EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi Egedesonsöz’e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yaşanan gecikmenin ihracatçıları etkilediğini kaydeden Eskinazi, “Aslında hem avantaj hem de dezavantaj meydana gelecek. Yaşanan 10 günlük gecikmeden ihracatçılar olarak daha çok etkileniyoruz. Bize de ulaştırılacak mallar var. Rotanın değişmesiyle Türkiye’ye gelecek olan yarı mamül mallar minimum 15 günde ulaşacaktır. Sanayinin ihtiyacı olan  ham maddeler ise 15 gün gecikecek. Ancak Avrupa’nın siparişi 15 gün gecikince çok acil ihtiyacı olan Uzakdoğu ülkeleri Türkiye’den ürün alacak. İki türlü de etkileniyoruz” dedi.