GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Ekim 2023 Çarşamba 17:57

İGC'de tüzük kurultayı!

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Olağanüstü Tüzük Kurultayını gerçekleştirdi. Tartışmaların yaşandığı tüzük değişikliğinde sarı basın kartı olmayan gazetecilerin cemiyete kaydolmasının önü açılmış oldu

EGEDESONSÖZ - İzmir Gazeteciler Cemiyeti  (İGC)olağanüstü tüzük toplantısını gerçekleştirildi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıda katılımcılar tüzük önerileri üzerine tartışma yaşadı.

Düzenlenen toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi geçmiş dönem İzmir Milletvekili ve Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Atila Sertel de katıldı.

SERTEL’DEN ÇİFTE ÖNERİ
Cemiyete üye olunması kısmında yer alan ‘gazeteci’ tabirinin tanımlanmasını maddesinde söz alan Atila Sertel, “Değişiklikte benim anladığım gazetecilik niteliklerine köşe yazarı niteliği konmuş. Köşe yazarlığı gazetecilik mertebesinde erişip gittikten sonra görüşlerini yazmaktır. Ancak bu öylesine muallak ki köşe yazarı belirtisi. İnternette yemek tarifi verenlere de köşe yazarı diyoruz. Bu köşe yazarı lafını buradan çıkmasını talep ediyorum. Özel kurumlarda basın  danışmanlığı yapanlar deniliyor. Bunun içine banka ve özel hastane basın danışmanları da mı dahil. Bunlar da gelirse cemiyetimiz genişler ve cemiyet yanlış yere gider. Cemiyetimizin özü gazeteciler birliği” dedi.

Sertel’in ‘köşe yazarı’ önerisi ‘gazeteci-yazar’ olarak düzeltilmesine karar verilirken ‘özel’ kurumlar ibaresinin kaldırılması talebi ise reddedilerek ilgili madde kabul edildi.Kabul edilen öneri ile birlikte basın kartı olmayan meslek sahiplerinin cemiyete üye olabilmesinin önü açılmış oldu.

KABUL EDİLEN MADDEDE ŞU İFADELER YERALDI

“Cemiyetin iki türlü üyesi vardır:

A-Asıl üyeler    

B- Onursal Üyeler

A-)ASIL ÜYELER:

a.Haber, yorum, köşe yazısı, fotoğraf ya da görüntülerle haber programlarının medya niteliğindeki kitle iletişim araçlarında (Gazete, dergi, televizyon, radyo, haber ajansı, görüntü ya da fotoğraf ajansı, internet) yayınlanmasını sağlayarak, toplumun aydınlanmasına katkıda bulunan; muhabir, foto muhabiri, kameraman, köşe yazarı, haber yorumcusu, haber programı sunucu ve yapımcıları “gazeteci” niteliği taşır.

Bu kapsamda haber, yorum ve köşe yazılarının yayına hazırlanmasını sağlayan; gazete, dergi ve televizyon sahipleri, genel yayın yönetmenleri, bölge müdürleri, haber koordinatörleri, haber müdürleri, istihbarat şefleri, editörler, redaktörler, sayfa tasarımcıları, karikatüristler ve düzeltmenlerle, haber montajı yapanlar ile özel ve kamu kuruluşlarının basın danışmanlıklarında haber, fotoğraf ya da görüntü birimlerinde çalışanlar bu tanımın içindedir. Üyelik için bu tanım dikkate alınır. Bu işleri meslek olarak benimsemeyenler ya da geçimini her ne ad altında olursa olsun başka işlerden sağlayanlar “gazeteci” tanımına girmez.

b. Medya kuruluşları (Gazete, dergi, televizyon, radyo, haber ajansı, görüntü ya da fotoğraf ajansı, internet) ve basın danışmanlıklarının “gazeteci” niteliğindeki görevlerinde çalışanlar ile gazete, dergi, televizyon, haber, fotoğraf ve görüntü ajansı sahiplerinden en az lise mezunu olanlar asıl üyeliğe kabul edilebilir.  212 sayılı kanunla değişik 5953 sayılı Basın Yasası hükümlerine tabi çalışan gazeteciler mesleğe başlangıç tarihlerinden itibaren 4 yıl, söz konusu yasa kapsamında çalışmayan gazeteciler ise 6 yıl fiilen gazetecilik yapmaları halinde üyelik başvurusunda bulunma hakkı kazanır. İletişim fakültelerinin gazetecilik, halkla ilişkiler, radyo ve televizyon, yeni medya bölümlerinden mezun olanlarda ise bu süre 5953 sayılı yasa hükümlerine bağlı çalışan gazeteciler için 3 yıl, adı geçen yasaya tabi olmayan gazeteciler için ise 5 yıla düşürülür. Basın danışmanlarının üyeliğe kabulü için, bu görevlerinden önce fiili olarak bir medya kuruluşunda yukarıda belirtilen sürelerde gazeteci olarak görev yapmaları şartı aranır.

c. Gazetecilik dışında işi olanlar ya da geçimini başka mesleklerle sağlayanlar ile emekli olup meslekten ayrılanlar İGC’ye üye olamaz.

d. Meslek etiğine aykırı davranışlarda bulunanların üyelik başvuruları diğer tüm kriterleri sağlasalar bile kabul edilmez.

e. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Basın İlan Kurumu şube müdürleri, iletişim fakültelerinin dekanları, İzmir’de görev yaptıkları süre içerisinde “konuk üye” olabilirler, ancak genel kurullarda oy kullanamazlar. Bu görevlerinden ayrıldıklarında üyelikleri de sona erer. Müktesep hakkı olanlar bunun dışındadır.

B) ONURSAL ÜYELER

a. Özgür gazeteciliğe, basın mesleğine veya derneğin gelişmesine, ülkenin düşün, bilim ve sanat hayatına önemli katkıları olanlar derneğe “onursal” üye olarak kabul edilebilir.

b. Onursal üyenin oy hakkı yoktur

c. Onursal üyeler aidat vermek zorunda değildir.

d. Onursal üyelerin sayısı asıl üye sayısının yüzde 5’ini geçemez.

e. Onursal üyelik için karar, yönetim kurulu tarafından oy birliğiyle alınır. Onursal üyelik hakkı, verildiği usulle geri alınabilir.

DERNEĞE ASIL ÜYE OLMA ŞARTLARI

Madde 5-İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne üye olmak için gerekli şartlar şunlardır:

a. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

b. Yabancı bir devletin hizmetinde olmamak

c. Dernekler Kanunu’na ve dernek tüzüğüne göre kabule engel bir hali bulunmamak

d. Kısıtlı olmamak

e. Askerlik hizmetini yapıyor olmamak

f. Türk Ceza Kanununa göre belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,

g. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin amaçlarına ve konusuna benzer amaçlar ve konularda faaliyet gösteren ve İzmir’de merkezi veya şubesi bulunan başka bir derneğe üye olmamak. (Gazeteciler sendikalarıyla, basın mesleğinin ihtisas dallarına uygun olarak kurulan dernekler bu hükmün dışındadır.

h.Kamu sektöründe çalışıyorsa, mensup olduğu müessesenin kanununda bir derneğe üye olmayla ilgili bir yasak bulunmamak, bulunuyorsa gerekli izni almak.

i. Ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezası ile cezalandırılmış olmamak, hırsızlık, nitelikli hırsızlık, yağma, güveni kötüye kullanma, bedelsiz senedi kullanma, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, parada sahtecilik, kıymetli damgada sahtecilik, mühürde sahtecilik, resmi belgede sahtecilik, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, özel belgede sahtecilik, özel belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek, açığa imzayı kötüye kullanmak, tehdit, şantaj, cebir, hileli iflas, taksirli iflas, şirket veya kooperatifler hakkında yanlış bilgi, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlamak, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, zimmet, irtikâp, rüşvet, görevi kötüye kullanma ya da öteki yüz kızartıcı suçlardan mahkûm olmamak, genelde kötü şöhretli olarak tanınmamak ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı davranış içinde bulunmamak.”

RAKİP DERNEĞE ÜYE  OLUNMASI YASAKLANDI
Cemiyete üye olanların İGC’ye rakip olacak başka bir cemiyete üye olamayacağını içeren gündem maddesi tartışmalara neden oldu.

YILMAZ: ÇAĞDAŞ BİR KARAR ALMAYA ÇALIŞIYORUZ
Gündem maddesi ile ilgili söz alan Mustafa Yılmaz “2000’li yılların başında ben TGS üyesi oldum ve  hala istifa etmedim.  Birçok cemiyet üyesi ihraç ediliyor bu maddeyle yüzünden.  ben partinin demokratik olduğunu düşünmüyorum. 2023 yılındayız... Çağdaş, demokratik bir tüzük yapma çabası içindeyiz. Ben komisyonunun 26 toplantısının tamamına katıldım. Cemiyet başkanımızın beni çok üzdü. Bizim cemiyetimizi siyasi partilerle örnek verildi.  İnsanların çok fazla dernekte olması, yasal olmak kaydıyla hakkıdır. Yani benim birden fazla derneğe üye olma hakkımı elimden nasıl alırsın? Hangi gerekçeyle alırsın? Bunun demokratik ve çağdaş bulmuyoruz. Biz burada çok uğraştık. Bakın hala da uğraşıyoruz, çağdaş bir karar almaya çalışıyoruz. Bu bu antidemokratiktir. Bu ağırlıktan  kurtaralım. Neden uygulamada uygulayamayacağımız,  antidemokratik bir maddeyi geçirmek için uğraşıyoruz” diye konuştu.

SERTEL: ASIL OLAN BİRLİKTELİKTİR
Eleştiriler ile ilgili söz alan Atila Sertel, “Ben bu meslekte gerçekten Türkiye'nin hemen her yerinde  görev yaptım. Büyük rezaletlere de tanık oldum. Gidiyorsunuz bir ilde dört tane, yedi tane cemiyet var. Belediye başkanının yanına çıkacaklar, Belediye başkanı diyor ki ‘siz hangisisiniz?’… Cemiyeti bizim onurumuz. Her yerde cemiyeti istedikleri gibi ele geçiremeyen, kontrol edemeyen, basın ve ifade özgürlüğü karşısında olanlar var.Bazı kesimler alternatifler yaratmaya çalışıyorlar. Bu yanlıştır. Bunun asıl olan buradaki birlikteliktir” diye konuştu.