GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Mart 2016 Çarşamba 14:48

Hükümetten dönüşüm kampanyası: Evini ver, elektriği-suyu al!

Gecekondulara elektrik su ve doğalgaz imkanı sunan kanun Torba Yasa’ya dahil edildi. Kanun ile gecekondu sakinleri imkanlardan faydalanmak için 5+5 olmak üzere 10 yıllık sürede kentsel dönüşüme katılma sözü verecek.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - AK Parti Hükümeti’nin 1 Kasım seçimleri öncesi verdiği vaatler arasında yer alan gecekondulara elektrik-su-doğalgaz bağlanmasına izin veren düzenleme torba yasaya sunuldu.

1 Kasım 2015'ten önce inşa edilen kaçak yapılara elektrik, su, doğalgaz bağlanmasına kentsel dönüşüm taahhütlüyle izin verilecek.

Yasanın meclisten geçmesiyle birlikte kaçak yapılarda oturan sakinlere kentsel dönüşüm için 5 artı 5 yıllık süre tanınacak. Gecekondu sahipleri 10 yıl içinde kentsel dönüşüme katılma taahhüdü sunacak. Taahhüt karşılığında ise gecekondu sahiplerine elektrik, su ve doğalgaz imkanı sunulacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK
Kararın çıkması halinde İzmir’de neler getireceğini Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır yanıtladı. İzmir’de son dönemde hareketlenen kentsel dönüşüm için önemli bir hamle olduğunu söyleyen Nasır, “Kentsel Dönüşüm Yasası 2012’den beri hayata geçirmek için çalışılıyor. Ama çeşitli nedenlerden dolayı bu projenin hayata geçmesi istenilen düzeyde olmadı. Gecekondular zaten her hâlükârda kaldırılacak. Bu şekilde yapılması hem kentsel dönüşümü hızlandırıyor, hem de vatandaşı mağdur etmiyor” şeklinde konuştu.

Kanun ile kentsel dönüşümün hız kazanacağını ifade eden Nasır, söz konusu kanunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yetki veren 6306 sayılı kanun kapsamında gerçekleşeceğini ifade etti. Nasır,  İzmir’de toplu halde bulunan kaçak yapıların dışında kalan 15 dönümün üzerindeki yapılar için İzmirli müteahhitlerin dönüşümü gerçekleştirebileceklerini söyledi.