GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
12 Ocak 2024 Cuma 10:06

HPV Pozitif bireylerin psikolojik savaşı: Utanç ve kaygı bozukluğu!

Son dönemlerde sıklıkla rastlanan rahim ağzı kanseri (HPV) ile ilgili bireylerin yaşadığı psikolojik sıkıntıları anlatan İzmirli Psikolog Ekin Şen, kaygı bozukluğu ile mücadele edildiğini ifade etti. Süreci örneklerle anlatan Şen, "Özellikle genç kızlar bu durumu aileleriyle paylaşamıyorlar. Geçirecekleri operasyonları tek başlarına yapıyorlar. Operasyon yoksa bile her koşulda aşı gerekli ve o da sosyo ekonomik düzeye bağlı. Bir üniversite öğrencisinin masrafları zaten yüksekken harcamalarla üç doz aşıya ulaşmak zor oluyor" dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Son yıllarda öoldukça yaygın olan ve aşısının ücretsiz olmaması ile gündeme gelen HPV hastalığı psikolojik sıkıntıları beraberinde de getiriyor.

HPV'nin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olması sebebiyle kişinin kendini suçlu hissetmesine veya utanç duymasına neden olduğu biliniyor.

Egedesonsöz’e HPV pozitif bireylerin yaşadığı psikolojik sorunları anlatan Psikolog Ekin Şen, “Kız çocukları ya da kadınlar pozitif olduklarını öğrendiklerinde utanç ve suçluluk duygusu yaşıyor” dedi.

HASTALARI KORKU VE ÇARESİZLİĞE KAPILIYOR
HPV Pozitif bireylerin genelde kadın olduğunu ifade eden Psikolog, özellikle sosyoekonomik süreçlerin hastaları olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Şen, “Pozitif bireyler birçok açıdan sorunlar yaşıyor. Öncelikle HPV Pozitif olduğunu öğrenme süreciyle ilgili süreçler yavaş işlediği gibi az sayıda hastanede bu tür sağlık hizmeti veriyor. Siğil ve kaşıntılarla başlayan süreçler oluyor. Bir süre boyunca bunun sonucunu alamıyor. Pozitif olduklarını öğrendiklerinde ise bunların her birisi kendi sosyoekonomik süreçlerine göre yaşama biçimleri değişiklik gösteriyor. Devlet hastanesinde sonuç almaya çalışan bir kadını örnek gösterecek olursak o gün şanslıysa ve doktorun başı kalabalık değilse bilgi alabilir ancak yoğunsa süreç uzuyor. Bazı doktorlar kestirme cevaplar da verince kişi bunu internet üzerinden öğrenemeye çalışıyor. İnternette ise kaotik bir ortam olduğu için doğru bilgiye ulaşmak oldukça zor ve büyük bir korku kaplıyor” diye konuştu.

UTANÇ DUYGUSU OLUŞUYOR
Çalışmalarında en sık karşılaştığı durumun ise HPV pozitiflerin bunu kimseyle paylaşamadığı ve sorunların üstesinden tek başına gelmek zorunda kaldıklarını aktaran Şen, “HPV Pozitif olmak demek sanki partnerini aldatmış olmak anlamına geliyor gibi bir zihniyet söz konusu. Önyargılı bir hal alıyor ve kendilerini suçlu hissediyor.  Cinsel hayatlarını insanlara açık etmiş hali utanç duygusunu beraberinde getiriyor.  Bu kısımlar işin zorlu kısımları. Özellikle genç kızlar bu durumu aileleriyle paylaşamıyorlar. Geçirecekleri operasyonları tek başlarına yapıyorlar. Operasyon yoksa bile her koşulda aşı gerekli ve o da sosyo ekonomik düzeye bağlı. Bir üniversite öğrencisinin masrafları zaten yüksekken harcamalarla üç doz aşıya ulaşmak zor oluyor. Genellikle aşı meselesi ötelenmiş oluyor. Bazen de çevresi, yakın arkadaşları, aile büyüklerinden anlatabildiği biri varsa ancak o şekilde başkası karşılarsa aşıyı alabiliyorlar” ifadelerine yer verdi.

YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARDA KARŞILAŞTIĞIMIZ KADINLARIN HER BİRİSİNİN ÇOK YOKSUL OLDUĞUNU GÖRDÜK
Psikolog Şen, bu zorlu sürecin kadınlarda kaygı bozukluğuna neden olduğunu vurgulayarak "Ekonomik olan kısmı, ön yargılar, doğru bilgiyle, doğru insanlara temas etmekle bir biçimde aşılabilir. Bu işin suçluluk duygusu kısmı, partnerle ilgili olan kısımları, özel cinsel yaşantıyı sürdürme kısmı bu mesele ortaya çıkınca konuşulması, paylaşılması güç bir hal alıyor. Yaptığımız çalışmalarda karşılaştığımız kadınların her birisinin çok yoksul olduğunu gördük. Mesele sadece yoksulluk da değil bunun yanı sıra eğitimsizlik de söz konusu. HPV pozitif olduğunu öğrenen kadınlarda kaygı bozukluğu da görülüyor” değerlendirmelerini yaptı.