GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Eylül 2020 Çarşamba 09:57

Hilton tartışmasında yeni perde: O araziyi Tekel'den ben aldım!

İzmir Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Özfatura'nın "Ege Ordu Komutanı Org. Kemal Yamak aracı oldu, bize adeta hediye gibi verildi" sözlerine tepki gösteren, 1980 darbesi sonrası 11 ay 11 gün İzmir Belediyesi’ne başkanlık yapan Ceyhan Demir, "Orası NATO'ya değil, TEKEL'e aitti. 101 milyon liraya ben satın aldım. Belediyemiz oradan çok para kazanmalıydı ama tek kuruş kazanmaması düşündürücü" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Hilton İzmir ile ilgili tartışmalara, 1980 darbesi sonrası 11 ay 11 gün İzmir Belediye Başkanlığı yapan Av. Ceyhan Demir de katıldı. Geçmiş dönem başkanlarından Burhan Özfatura'nın, "Hilton İzmir'in olduğu yer, dönemin Ege Ordu Komutanı Org. Kemal Yamak'ın aracı olmasıyla adeta bize hediye edildi. NATO'dan makul bir fiyata aldık" yorumunu değerlendiren Ceyhan Demir, şu açıklamayı yaptı:

TEKEL'E 101 MİLYON LİRA ÖDEDİM
"Söz konusu 6 bin 400 metrekarelik arsa, Tekel Genel Müdürlüğü mülkiyetindeydi. İzmir Belediyesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planında bu yer, 7 katlı 1555 araç kapasiteli otopark olarak yer almıştı. Bunları, 'İzmir'in Aşk Asansörü' adlı kitabımda da yazdım. İlgili bakanları ikna ederek, İmar Yasası ve Kamulaştırma Yasası hükümlerinin verdiği yetkiyle, Kamulaştırma Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenen 101 milyon lira bedel karşılığında o araziyi Tekel Genel Müdürlüğü'nden alıp İzmir Belediyesi mülkiyetine geçirdik"

ORASI OTOPARK OLARAK PLANLANMIŞTI
Arsanın, Burhan Özfatura göreve gelmeden, Org. Kemal Yamak daha Ege Ordu Komutanlığı'na atanmadan çok daha önce İzmir Belediyesi'ne geçtiğini hatırlatan Ceyhan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İmar Yasası, İmar Planı ve Kamulaştırma Yasası hükümlerine göre bu arsaya otel yapılması hukuken olanak dışıyken, hukukun arkasından dolanarak ve otelin arka bölümünde bir miktar otopark da yapılması kılıfıyla otel yapıldığı anlaşılıyor. Alsancak bölgesindeki arsalarda yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde arsa sahiplerine en az yüzde 50 mülkiyet hakkı tanındığı gerçeği karşısında, İzmir Belediyesi'ne bu inşaattan sadece yüzde 23 pay verilmesi doğru olmamıştır. Bununla da kalınmayarak, yazılanlar doğruysa 33 yıl içinde İzmir Belediyesine otopark geliri olarak hiçbir ödeme yapılmaması çok düşündürücüdür. Bu olumsuzlukların, Burhan Özfatura'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde alınan kararlar ve yapılan sözleşmeler sonucu oluştuğu anlaşılmaktadır."!

BELEDİYENİN TEK KURUŞ BORCU YOKTU
Ceyhan Demir, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini Burhan Özfatura'ya devrettiği 29 Mart 1984 tarihinde; İzmir Belediye'sinin müteahhitlere, esnafa ve personele tek kuruş borcu olmadığını, kasasında 760 milyon lira nakit para bulunduğunu hatırlattı. Demir, "İnşaat sezonunda yol ve kanal çalışmalarında kullanılmak üzere parası peşin ödenip stoklanmış 180 milyon lira değerinde kum, mıcır, çimento ve bitüm bulunuyordu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura belediyenin bu finansal gücünü kullanarak, buraya otel yerine otopark yaptırmalıydı. 1155 araç kapasiteli katlı otoparktan, otele dönüştürülen projede, aradan geçen 33 yıl içinde İzmir Büyükşehir Belediyemiz milyarlarca gelir kazanmalıydı. Ne yazık ki tek kuruş kazanmadığını görüyoruz ve buna üzülmemek elde değil" ifadelerini kullandı.