GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Aralık 2023 Perşembe 08:34

Hazır giyim sektöründe tehlike: İşsiz sayısı 200 bine çıkabilir!

Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, hazır giyim sektöründe işten çıkarmaların yaşandığını kaydederek, “Talep azalması, kapasite daralması, deprem bölgesinde yaşanan göç ve EYT nedeniyle firmalar uzun süredir işçi çıkarıyor. Şu an 120 bin civarında olan istihdam kaybı bu hızla giderse 200 bine kadar yükselebilir. İstihdam ile ilgili gelişmelerin 2024 yılının ilk 6 ayının da çok parlak olmayacağını öngörüyoruz” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Avrupa’daki resesyon, savaş ve ülkemizdeki yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki artışın enflasyon oranlarının altında kalmasıyla birleşince Ege Bölgesi’nde moda endüstrisi olarak 2023 yılında hedeflerinin uzağında kaldı. 

ŞU AN İÇİN 120 BİN İSTİHDAM KAYBI VAR
Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş hazır giyim sektörünün 2023 yılını yüzde 15 geride bitireceğini söyledi. Sertbaş ayrıca, “Talep azalması, kapasite daralması, deprem bölgesinde yaşanan göç ve EYT nedeniyle firmalar uzun süredir işçi çıkarıyor. Şu an 120 bin civarında olan istihdam kaybı bu hızla giderse 200 bine kadar yükselebilir. İstihdam ile ilgili gelişmelerin 2024 yılının ilk 6 ayının da çok parlak olmayacağını öngörüyoruz” dedi.

2023'Ü BEKLEDİĞİMİZDEN KÖTÜ KAPATIYORUZ
Sertbaş açıklamalarının devamında yaptığı açıklamalarda, “Sektörde 2022 yılına göre, savaşlar, Avrupa’nın resesyonu ve döviz kurunun enflasyon kadar artmaması sıkıntıları yaşandı. TL girdisi en fazla olan sektörüz. Kurların enflasyon kadar artmamasından en çok biz etkileniyoruz. 2023’ü beklediğimizden kötü kapatıyoruz. 2024 seçimlerine kadar pek bir şey değişeceğini düşünmüyorum ancak ana pazarımız Avrupa olduğu için Avrupa ile ilgili umudumuz var. 2024’ün üçüncü çeyreğinde Avrupa hareketlenmeye başlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

TEŞVİKLER VERİLEREK BU SÜREÇ AŞILABİLİR
Asgari ücretin yanı sıra döviz kurlarında da artış olması gerektiğini ifde eden Sertbaş,”Öncelikle hazır giyimin mal satabilmesi için en büyük pazar olan Avrupa’nın iştahlı ve hareketli olması lazım ancak o iştahı görmüyoruz. Avrupa alımkar olmadığı için satışlarımız düştü. İlk 6 ay zarar etmemek adına kendimizi koruyacağız. Zarar etmeden ya da az zarar ederek müşterilerimizi kaybetmemeye çalışacağız. Seçimlerin ardından kurların bir nebze artacağını düşünüyorum. Bu bize biraz destek verecektir. Üçüncü çeyrekte Avrupa’nın hareketlenmesiyle normale döneriz diye düşünüyorum. Asgari ücret de çok önemli ve açıklanacak rakamı merakla bekliyoruz. Hazır giyim sektörünün yüzde 40 maliyeti işçiliğe dayanıyor. Döviz sabit olduğu sürece asgari ücretteki her türlü artış rakiplerimizden bizi olumsuz yönde ayrıştırıyor. Enflasyon da ortada, alım gücü ortada. Asgari ücretin tabiki yeteri kadar artıyor olması lazım ancak o oranda da döviz artışı olursa bizler daha rahat oluruz. Euro 40 TL olursa ancak kendimizi toparlarız. Kur artışı enflasyonu direkt etkileyen bir problem ama kuru artıramıyorsak istihdam üzerindeki yüklerin azaltılarak ya da teşvikler verilerek bu süreç aşılabilir” dedi.

Sertbaş son olarak şunları söyledi:

Türkiye’de 2023 yılında 120 bin kişi doğu ve güneydoğuda çok yoğun olmak üzere işten çıkışlar söz konusu. İzmir’de ise dramatik rakamlar söz konusu değil. Fason tedarikçi çalışanlarda belki işten çıkışlar olabilir. Piyasa hareketli olmadığı için bu çıkışların farkında olmayabiliriz. Asgari ücretin artışına göre 200 bin kişiyi bulacaktır diye düşünüyorum. Bu durum sürdürebilir değil. Sanayileşmemiz gerekiyor. İş gücü ve üretim gerekiyor. Göç edenlerimiz var onlara iş imkanı sağlamamız lazım bu da üretimle olur. Hazır giyim vazgeçilmez bir sektör. İnsan gücümüzle, alt yapımızla, performansımızla hazır giyim sektörü sürdürmeliyiz.