GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Aralık 2023 Cuma 14:43

Hazır giyim sektöründe kan kaybı!

İzmir’de giyim sektörü başta olmak üzere çok sayıda iş kolunda yatırımı olan Remzi Peköz, hazır giyim sektöründe dünyadaki daralma ile birlikte siparişlerin azaldığını kaydederek, “Sektörümüzde ciddi sıkıntılar var. İşveren de işçiler de acı çekiyor” dedi

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ-  Son dönemde, ekonomide yaşanan olumsuzluklar ve artan maliyetler sebebiyle iş dünyası oldukça zorlu günler geçiriyor. Tekstil ve hazır giyim sektöründe artan maliyetler dolayısıyla birçok işçi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalırken işverenler de işçi maliyetlerini nasıl karşılayacaklarını düşünüyor.

İzmir’de uzun yıllardır giyim ve maden sektöründe aktif yatırımlar yapan ve birçok ekonomi kuruluşunda önemli görevler üstlenen Beta Konfeksiyon Genel Müdürü Remzi Peköz, sektörde yaşanan sıkıntıları Egedesonsöz’e değerlendirdi.

EBSO Meclis Üyesi Peköz, sektörün içinde olduğu durumdan memnun olmadıklarını kaydederek, “38 yıldır hazır giyim üretiyoruz. Çalışanlarımızın en iyi imkânla ücret almasını gönülden istiyoruz. Hangi patron olursa olsun birlikte iş aş ürettiği insanlara o fiyatı çok görmesi mümkün değil ancak ne kadar olursa olsun olumsuzluklar açığa çıkıyor. Ne patron ne çalışanlar memnun son dönemde ücretler çalışanın lehine oldu. Kendi adıma seviniyorum. Biz iş adamları uyum göstermekten ya da yok olup gitmekten başka çaremiz yok” dedi

SEKTÖRDE CİDDİ İŞSİZLİK VAR
Hazır giyim sektöründe işsizliğin geçmiş yıllara göre arttığını ifade eden Peköz, “38 yıldır inişlere çıkışlara dayanıyoruz. Sektörde ciddi işsizlik var. Siparişlerde ciddi bir eksik var ve tüm dünyada daralma var.  Ekonomide siyaset biliminde bilim insanlarının söylediği bir söz var. Sanayide ve ticarette başarıyı siyasal iktidarlar sağlar. Bu başarıyı sağlayamayan iş insanı da diyetini batarak öder. Dünya karmaşık bir döneme girdi. Savaşlar yaşanıyor” dedi.

MÜŞTERİ KAYBI YAŞANIYOR
Peköz, sektörde siparişlerin yaşanan olumsuz ekonomik gelişmelerden etkilenerek düştüğünü vurguladı. Peköz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Genel rakamlara bakılınca siparişlerde ciddi daralmalar görülüyor. Fiyat rekabeti de söz konusu. Siyasetçiler, yerel seçimlerin ardından ihracatı güçlendirici atmak zorundalar. Ülkeyi üreten ve dışa satım yapan kesim kurtaracaktır siyasiler de bu kesimi desteklemek zorundadır. Pazarda, müşteri kaybı oldukça fazla. Sektörde işçi ve işveren acı çekiyor. Güç kaybeden, bu işi bırakan fazla ancak tekstil her zaman küllerinden doğan bir sektördür. En çok çalışanı olan sektörüz. Sistemin bel kemiğiyiz. En iyi bildiğimiz işi yapmaya devam edeceğiz. Ülkemiz adına umutlu olmak zorundayız.  Her işveren vatanı, ülkesi için çalışmaya devam edecektir.