GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Haziran 2024 Pazar 21:52

Hayvanlarını terk edenlere ceza artacak!

Mevcut, 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma kanununun bazı maddelerinde değişiklik öngören düzenleme göre, hayvanını terk edene verilen para cezası on kat artırılarak, 5 bin TL’den 50 bin TL’ye çıkartılıyor.

Türkiye'de sokak hayvanlarıyla ilgili yeni düzenlemelere ilişkin önemli gelişmeler yaşanıyor. Mevcut 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerle sokak hayvanlarını terk edenlere verilen cezaların artırılması ve sokak hayvanlarının durumu hakkında yeni önlemler alınması planlanıyor.

Cezaların Artırılması: Hayvanını terk edenlere verilen para cezası, mevcut 5 bin TL'den 10 kat artırılarak 50 bin TL'ye çıkarılacak.

Yeni Para Cezaları: Sahipsiz hayvanları toplayıp başka bir ilçenin sınırlarına veya ormanlık alanlara bırakanlara hayvan başına 50 bin TL ceza verilecek.

Denetimler ve Mahalli İdarelerin Görevleri: Yasanın denetimle ilgili maddelerinde mahalli idarelerin görev alanları yeniden düzenlenecek ve Tarım ve Orman Bakanlığı, sokak hayvanlarıyla ilgili bütçesini artıracak.

Sokak Hayvanlarına Yönelik Tedbirler
Barınak ve Rehabilitasyon: Saldırgan hale gelmiş, anatomik yapısı bozulan ve kuduz riski taşıyan köpekler öncelikle barınaklara alınacak. Rehabilite edilemeyen ve bir ay içinde sahiplendirilmeyen köpekler uyutulacak.

Zararsız Köpekler: Mahallelerde yaşayan ve vatandaşlar tarafından bakılan zararsız köpeklere, eğer kısırlaştırılmışsa dokunulmayacak; kısır olmayanlar ise kısırlaştırıldıktan sonra bulundukları yerde kalmaya devam edecek.

Uygulama ve Onay Süreci
Teklifin Kurban Bayramı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması, ardından muhalefetle paylaşılması ve Meclis Başkanlığına verilmesi öngörülüyor. Bu düzenlemelerle sokak hayvanlarının korunması ve kontrol altına alınması hedefleniyor.