GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
7 Ekim 2021 Perşembe 09:14

Havadan su çıkarıyorlar

ABD’de Washington merkezli “Tsunami Products” şirketi, havadaki nemi ayrıştırarak suya dönüştüren cihaz üretti. Klimalar gibi çalışan cihazın, aynı zamanda, havayı soğutmak için bobinler kullanarak su damlalarını bir haznede topladığı belirtildi.

Şirkette tasarım mühendisi olan Ted Bowman, “Sloganımız, ‘Havadan gelen su sihir değil, bilimdir’ ve bu makinelerle gerçekten yaptığımız şey bu” dedi. Bowman, ev, ofis ve çiftlik gibi yerlerde kullanılmak üzere yapılmış makinelerin havanın nemini giderdiğini ve bunu yaparken içilebilir su oluşturduğunu söyledi. Teknolojinin özellikle sisli alanlarda iyi çalıştığını belirten Bowman, cihazın boyutuna bağlı olarak günde 900 ile 8 bin 600 litre arasında su üretebildiğini ifade etti. Bowman, makinelerin ayrıca yüksek neme sahip herhangi bir alanda verimli bir şekilde çalıştığı belirtti.

İLGİ ARTIYOR
Şirket, cihazın 30 bin ila 200 bin dolar arasında değişen fiyatının yüksek olduğunu kabul ettiklerini ancak, son günlerde kuraklıkla mücadele edilen ve su tasarrufu yapılmasının istendiği Kaliforniya’da, bazı ev sahiplerinin su ihtiyaçlarını karşılamak için bunları satın almaya başladığını ifade etti. Ayrıca, şirket zaman geçtikçe ve kuraklığın etkisiyle tatlı su fiyatları arttıkça, cihazın kendi maliyetini fazlasıyla karşılayacağına inandıklarını vurguladı.